Bejgli ősrecept
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
50g margarin359 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
25g tej14 kcal
-
1g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
Töltelék
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
400g margarin2868 kcal
-
800g finomliszt2912 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
200g tej112 kcal
-
4g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Töltelék
-
500g dió3270 kcal
-
500g mák2625 kcal
-
800g cukor3096 kcal
-
400g víz0 kcal
-
400g tej224 kcal
-
120g sárgabaracklekvár334 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
5g rum12 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
9g margarin64 kcal
-
17.9g finomliszt65 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
0.2g élesztő0 kcal
-
4.5g tej3 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
1.2g tojás2 kcal
Töltelék
-
11.2g dió73 kcal
-
11.2g mák59 kcal
-
17.9g cukor69 kcal
-
9g víz0 kcal
-
9g tej5 kcal
-
2.7g sárgabaracklekvár7 kcal
-
2.2g mazsola7 kcal
-
0.1g rum0 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.3 g
Zsír
-
Összesen 112.9 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2737.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 1092 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 346 mg
-
Foszfor 941 mg
-
Nátrium 277 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 237.9 g
-
Cukor 133 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 94 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 458 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 431 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 321 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 163 micro
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 290.7 g
Zsír
-
Összesen 902.9 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 242 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 484 g
-
Koleszterin 1048 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21898.1 g
-
Cink 65 mg
-
Szelén 432 mg
-
Kálcium 8736 mg
-
Vas 79 mg
-
Magnézium 2772 mg
-
Foszfor 7526 mg
-
Nátrium 2214 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 57 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1903.3 g
-
Cukor 1066 mg
-
Élelmi rost 159 mg
VÍZ
-
Összesen 752.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3663 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 52 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 392 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1348 micro
-
Kolin: 1198 mg
-
Retinol - A vitamin: 3446 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 2570 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1308 micro
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 490.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
Tészta
-
40 dkg margarin
-
80 dkg finomliszt
-
4 db tojássárgája
-
8 dkg cukor
-
1 dkg élesztő
-
2 dl tej
-
1 kávéskanál só
Töltelék
-
50 dkg dió
-
50 dkg mák
-
80 dkg cukor
-
4 dl víz
-
4 dl tej
-
6 ek sárgabaracklekvár
-
10 dkg mazsola
-
5 ml rum
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db citromhéj
Elkészítés
Tészta
- Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, utána mehet bele a vaj, majd a cukor, és végül a 4 tojássárgája.
- Kicsit eldolgozzuk, majd beleöntjük az élesztős tejet. Dagasztjuk, amíg el nem válik az edénytől, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék
- A vizet összekeverjük a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, és felforraljuk.
- A ledarált diót (felét meg lehet előtte pörkölni, úgy finomabb) összekeverjük a mazsola felével, fele citrom héjjal, 3 kanál baracklekvárral és a fele rummal. Igen, mindennek a fele, mert a mákost is ugyanígy kell ízesíteni!:-)
- Ezután elkezdjük ráönteni a cukros tej-víz keveréket, a diósra kicsit kevesebb kell, mint a mákosra. Öntsük lassan, és közben kevergessük, nehogy túl folyós legyen.
- A mákos tölteléket ugyanígy készítsük el. Lehet, hogy a cukros szirupból megmarad, nem muszáj mindet ráönteni, én sem tettem, mert soknak találtam.
- A bejgli tésztát kivesszük (meleg helyiségben dolgozzunk), 4 felé vágjuk, és mindegyik cipót kicsit átgyúrjuk.
- 4 tepsi méretű téglalapot nyújtunk, kettőre dió, kettőre mák töltelék kerül egyenlő arányban. Feltekerjük, a tetejét megkenjük az egész tojással, és hideg helyre tesszük, amíg rádermed a tojás (pár perc), ezután még egyszer megkenjük. Így lesz márványos a teteje. Ötször beleszúrunk miden rúdba, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc múlva a hőfokot vegyük vissza 160 fokra, és további 20-25 percig süssük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 191
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 27278
- Feltöltés dátuma: 2013. december 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Őszintén szólva, én soha nem voltam oda a bejgliért. Néhány évvel ezelőtt azonban egy ismerősömnél isteni finom bejglit ettem. Ő minden évben ugyanattól az idős asszonytól rendelte maguknak karácsonyra. Ezek után minden karácsonykor megkértem az ismerősömet, hogy nekünk is rendeljen. Idén azonban az asszony beteg lett, és már nem vállalta, hogy másoknak is süssön. Gondoltam egy nagyot, és bár én nem vagyok nagy sütemény sütő - kelt tésztával eddig csak egyszer próbálkoztam, és az sem sikerült - felkerestem a nénit, és elkértem a receptet. Elmondta, hogy ő már 50 éve ez alapján a recept alapján süti a bejglit, és ő is még az anyukájától tanulta, aki a nagyanyjától...szóval régi recept. Tegnap meg is sütöttem, és jelentem, még én sem tudtam elrontani!!! Jó, a tésztájához én tettem dagasztás közben egy kis langyos vizet, mert keménynek találtam. Na ezt nem kellett volna, mert olyan lágy lett a tésztája, hogy kézzel simán kinyújtottam, és alig bírtam tepsibe rakni, mert szinte kifolyt a kezemből. Síró görcs kerülgetett, hogy hiába dolgoztam, és megfordult a fejemben, hogy kidobom az egészet, de gondoltam, ha már a töltelék ilyen finom, megpróbálom megsütni. Jól tettem! Egyben maradt, csak picit terebélyesebbek lettek, a diósat nem sikerült szépen felcsavarnom, de isteni finomak! Legközelebb ügyesebb leszek, és teszek fel szebb képet!:-) Ezt bátorításként írtam le, ha valaki hasonlóan járna.