Báránypörkölt medvehagymás-juhtúrós rétessel
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 17% Zsír
A pörkölthöz
-
200g bárányhús534 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
3 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A házi készítésű rétestésztához
-
19g finomliszt68 kcal
-
19g rétesliszt68 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
63g juhtúró177 kcal
-
16g medvehagyma23 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
2g búzadara7 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1138
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 17% Zsír
A pörkölthöz
-
800g bárányhús2136 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
12 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
11 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A házi készítésű rétestésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
75g rétesliszt273 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
100g víz0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
2g só0 kcal
A töltelékhez
-
250g juhtúró708 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
8g búzadara29 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
4549
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 17% Zsír
A pörkölthöz
-
37.9g bárányhús101 kcal
-
12.8g vöröshagyma5 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
4.7g paprika1 kcal
-
4.7g paradicsom1 kcal
-
0.7g sűrített paradicsom1 kcal
-
4.7g vörösbor4 kcal
-
0.7g sertészsír6 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A házi készítésű rétestésztához
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
3.5g rétesliszt13 kcal
-
2.8g sertészsír26 kcal
-
1.3g tojás2 kcal
-
4.7g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0.1g só0 kcal
A töltelékhez
-
11.8g juhtúró33 kcal
-
3.1g medvehagyma4 kcal
-
1.9g tejföl4 kcal
-
0.4g búzadara1 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
216
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52 g
Zsír
-
Összesen 79.6 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1029.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 448 mg
-
Nátrium 334 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 295.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 455 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 1722 micro
-
Lut-zea 334 micro
Összesen
1138
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 207.9 g
Zsír
-
Összesen 318.3 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 761 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4117.8 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 396 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 1794 mg
-
Nátrium 1337 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 185.3 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1180.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 255 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 19 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 122 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 279 micro
-
Kolin: 187 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 146 micro
-
β-karotin 1818 micro
-
β-crypt 256 micro
-
Likopin 6888 micro
-
Lut-zea 1337 micro
Összesen
4549
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 326 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
216
kcal
Hozzávalók
A pörkölthöz
-
3 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db paprika
-
1 db paradicsom
-
15 g sűrített paradicsom
-
1 dl vörösbor
-
1 ek sertészsír
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A házi készítésű rétestésztához
A töltelékhez
-
25 dkg juhtúró
-
1 csokor medvehagyma
-
2 ek tejföl
-
1 csapott ek búzadara
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A pörkölthöz
- A báránycombot lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd felkockázzuk.
- A hagymát apróra vágjuk, zsíron megpirítjuk, félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a préselt fokhagymát, és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
- A húst így pirítjuk a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult, hozzáadjuk a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.
- A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, meleg vízben feloldjuk a sót, és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd fél órát langyos helyen pihentetjük. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán el kezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
- A töltelékhez a juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, búzadarát, megborsozzuk és jól összekeverjük. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja.
- A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni.
- Mielőtt megtöltjük, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk úgy, hogy amikor feltekerjük, jusson mindenhová a töltelékből.
- Felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét, miután beleügyeskedtük a szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőbe téve világos barnára sütjük.
- Miután a rétes megsült, felszeleteljük és a báránycombpörkölt mellé tálaljuk, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 14631
- Feltöltés dátuma: 2012. április 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez az étel úgy született, hogy kis családom kitalálta a húsvéti sütés-főzés alkalmával, csináljak rétest. De olyan igazi házi fajtát :) Gyorsan el is sorolták, ki milyet szeretne enni, almást, mákost, túróst. Mivel volt itthon egy csokor medvehagyma és egy adag juhtúró (amit igazából sztrapacskának szántam), Párom kitalálta, csináljak az édes rétesek mellett sósat is, juhtúróval és medvehagymával. Rögtön megtetszett az ötlet, így született meg ez a rétes. Mivel húsvétra bevásároltunk báránycombból, így adott volt a pörkölt alapanyaga is. Így már csak a kettőt összepárosítottuk, és kész is lett ez a fenséges együttes. A puha, omlós báránycomb kitűnő választás volt pörköltnek.