Aranygaluska rumos vaníliakrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
helena26
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
125g rétesliszt455 kcal
-
8 kcal
-
75g tej42 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
38g dió245 kcal
-
15g cukor58 kcal
A vaníliás krémhez
-
375g tej210 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
86 kcal
-
19 kcal
-
6g rum14 kcal
-
6g mazsola16 kcal
Összesen
1488
kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
500g rétesliszt1820 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
150g dió981 kcal
-
60g cukor232 kcal
A vaníliás krémhez
-
1500g tej840 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
343 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
24g rum55 kcal
-
22g mazsola66 kcal
Összesen
5954
kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
17g rétesliszt62 kcal
-
1 kcal
-
10.2g tej6 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
-
2.9g napraforgó olaj25 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
5.1g dió33 kcal
-
2g cukor8 kcal
A vaníliás krémhez
-
50.9g tej29 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
3.1g vaníliás pudingpor12 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
0.7g mazsola2 kcal
Összesen
203
kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.4 g
Zsír
-
Összesen 58.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1333.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 590 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 239 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.6 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 114 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
1488
kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 141.5 g
Zsír
-
Összesen 235.3 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 106 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5335.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 2361 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1383 mg
-
Nátrium 958 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 774.4 g
-
Cukor 262 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 142.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 581 micro
-
Kolin: 455 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 548 micro
Összesen
5954
kcal
- 11% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 4.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
203
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg rétesliszt
-
3 dkg friss élesztő
-
3 dl tej
-
3 ek cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
15 dkg dió
A vaníliás krémhez
-
1.5 l tej
-
2 evőkanál finomliszt
-
6 ek cukor
-
2 tasak vaníliás pudingpor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 ek rum
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a lisztet, tojássárgákat, az olajat, a csipetnyi sót, és a tej hozzáadásával szép simára gyúrjuk, kidagasztjuk a tésztát.
- Duplájára kelesztjük. Elosztjuk 5-6 cipóra, és kisodorva egyforma nagyságokat szakítunk le, golyókká formáljuk, olajba forgatjuk, és kivajazott tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne sűrűn, mert még megkelnek.
- A tetejét megszórjuk cukros dióval. Előmelegített sütőben megsütjük.
A vaníliás krémhez
- A 1,2 liter tejet feltesszük a cukorral, vaníliás cukorral forralni. A rumba áztassuk be a mazsolát.
- A maradék tejben elkeverjük a pudingokat és a lisztet, sűrűre főzzük. Levéve belekeverjük a rumos mazsolát.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 33 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12794
- Feltöltés dátuma: 2013. március 01.
Ajánló
A tésztába használhatunk vaj helyett olajat, amitől nagyon finom, puha lesz a tészta. A tojást is ki lehet belőle hagyni. Többször is készítettem tojás nélkül.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
helena26
458 recept
Régen volt ez az édesség, ezért ezt kérte a család. A gulyásleves után kitűnő volt!