Almás-mákos morzsás süti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pipsann
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
5g élesztő5 kcal
-
16g tej9 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos töltelékhez
-
63g tej35 kcal
-
25g búzadara90 kcal
-
25g mák131 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
19g mazsola56 kcal
A morzsához a tetejére
-
16g vaj112 kcal
-
19g finomliszt68 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5 kcal
Továbbá
Összesen
1086
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
40g élesztő42 kcal
-
125g tej70 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos töltelékhez
-
500g tej280 kcal
-
200g búzadara720 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
150g mazsola449 kcal
A morzsához a tetejére
-
125g vaj896 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Továbbá
Összesen
8707
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
1.1g élesztő1 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
11g finomliszt40 kcal
-
2.7g cukor11 kcal
-
4.1g vaj30 kcal
-
0g só0 kcal
A mákos töltelékhez
-
13.7g tej8 kcal
-
5.5g búzadara20 kcal
-
5.5g mák29 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
4.1g mazsola12 kcal
A morzsához a tetejére
-
3.4g vaj25 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Továbbá
Összesen
240
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 46.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1110 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 495 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 386 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 154.1 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 146.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 282 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 273 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
1086
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 151 g
Zsír
-
Összesen 369.8 g
-
Telített zsírsav 181 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 71 g
-
Koleszterin 699 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8880.1 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 3962 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 1043 mg
-
Foszfor 3088 mg
-
Nátrium 479 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1232.8 g
-
Cukor 550 mg
-
Élelmi rost 98 mg
VÍZ
-
Összesen 1172.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2256 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 78 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 823 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 2181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 806 micro
-
β-crypt 123 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 419 micro
Összesen
8707
kcal
- 5% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
240
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 dkg élesztő
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
1 csipet só
A mákos töltelékhez
A morzsához a tetejére
-
12.5 dkg vaj
-
15 dkg finomliszt
-
4 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Továbbá
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, majd összegyúrjuk egy keverőtálban a liszttel, a cukorral, a vajjal és sóval. 1 órára félretesszük kelni meleg helyre. Ezalatt a tészta körülbelül a duplájára nő.
- A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a búzadarát, a mákot és a vajat, majd hagyjuk még egyszer felforrni. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a citrom reszelt héját és levét, a mazsolát, majd félretesszük,és hagyjuk megdagadni.
- A morzsa alapanyagait összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük.
- A tésztát lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, kinyújtjuk és egy vajjal kikent tepsibe simítjuk. 15 percig még hagyjuk kelni.
- A sütőt előmelegítjük.
- Az almát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd ráhalmozzuk a tészta tetejére. Erre rákenjük a mákos tölteléket, a morzsának való tésztát pedig nagylyukú reszelővel ráreszeljük a tészta tetejére.
- A süteményt megsütjük, amíg ateteje ishalványan megpirul. Kivesszük a sütőből, és tepsiben hagyjuk, amíg teljesen kihűl. Utána szeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x30x6
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 118
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 17752
- Feltöltés dátuma: 2012. január 03.
Ajánló
Ne ijedjünk meg a sok almától! Igen ez mind kell bele! Amit még kiemelnék, hogy a gríz (búzadara) nagyszerűen lágyítja a tömény mákízt, ugyanakkor nem lehet rájönni a "higításra".
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Pipsann
10 recept
Egy Karácsonyi shoppingolós magazinban találtam a receptet, ami azt ígérte, hogy még az Anyósunkat is levesszük ezzel a sütivel a lábáról. Ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, mert az Anyósom a Karib-tengeren, Arubán lakik, de Anyukámékat megleptem vele és nagyon ízlett. Biztos, hogy még többször el fogom készíteni.