Áfonyás-fehércsokis torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 30% Zsír
Tortalapok
-
18g tojás23 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
28g tej15 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
2g só0 kcal
-
21g vaj149 kcal
Áfonyakrém
-
13g áfonya7 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
6 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g só0 kcal
Mascarponekrém
-
42g mascarpone168 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
25g fehér csokoládé135 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összeállítás
Összesen
928
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 30% Zsír
Tortalapok
-
220g tojás277 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
330g tej185 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
18g só0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
Áfonyakrém
-
150g áfonya86 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
76 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g só0 kcal
Mascarponekrém
-
500g mascarpone2020 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
300g fehér csokoládé1617 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összeállítás
Összesen
11148
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 30% Zsír
Tortalapok
-
6.6g tojás8 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
9.8g tej6 kcal
-
11.9g finomliszt43 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
Áfonyakrém
-
4.5g áfonya3 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0.6g étkezési keményítő2 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
0g só0 kcal
Mascarponekrém
-
14.9g mascarpone60 kcal
-
14.9g habtejszín44 kcal
-
8.9g fehér csokoládé48 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
Összeállítás
Összesen
331
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 66.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1319 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 290 mg
-
Nátrium 763 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 383 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 376 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 215 micro
Összesen
928
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 173.9 g
Zsír
-
Összesen 798.2 g
-
Telített zsírsav 367 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 174 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 3245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15828.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 299 mg
-
Kálcium 2632 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 3484 mg
-
Nátrium 9150 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 829.6 g
-
Cukor 493 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 888.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4592 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 520 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 409 micro
-
Kolin: 1756 mg
-
Retinol - A vitamin: 4513 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 936 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2580 micro
Összesen
11148
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 23.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 471.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 26.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
331
kcal
Hozzávalók
Tortalapok
-
4 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
330 ml tej
-
400 g finomliszt
-
250 g cukor
-
1 csomag sütőpor
-
3 teáskanál só
-
250 g vaj
Áfonyakrém
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
2 ek cukor
-
4 db tojás
-
1 púpozott ek étkezési keményítő
-
100 g vaj
-
1 csipet só
Mascarponekrém
-
500 g mascarpone
-
500 ml habtejszín
-
300 g fehér csokoládé
-
2 kávéskanál vanília kivonat
-
1 csipet só
Összeállítás
Elkészítés
Tortalapok
- A tojásokat és a sárgáját kikeverjük a tejjel egy tálban.
- Egy másik tálban összekeverjük a száraz összetevőket: liszt, cukor, sütőpor és só.
- A lisztes keverékkel elmorzsoljuk a puha vajat, majd egy robotgép segítségével hozzákeverjük a tojásos-tejes keveréket.
- 2 db, 22 cm átmérőjű tortaformában elosztjuk a keveréket egyenletesen, majd 180 fokos, légkeveréses, előmelegített sütőben egyszerre sütjük (persze csak ha befér a sütőbe). Körülbelül 30-40 perc alatt elkészül, de tűpróbával ellenőrizzük a belsejét.
- Ha megsült, kihűtjük, és a tortalapokat megfelezzük, így 4 vékonyabb lapot kapunk. Ha kissé deformált a torta, kiegyenlítjük egyenesre a felszínét.
Áfonyakrém
- A friss vagy fagyasztott áfonyát egy botmixer vagy aprító segítségével pürésítjük, majd egy lábasba öntjük. Lehetőség szerint ügyeljünk arra, hogy egy olyan lábast válasszunk, amiben nem ég oda/ragad le a krém.
- Az áfonyához facsarjuk egy fél citrom levét, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a sót és a keményítőt.
- Csomómentesre keverjük, majd kis lángon, krémes-pudingos állagúra főzzük, ügyelve arra, hogy a tojás ne csapódjon ki.
- Levéve a tűzről, darabonként hozzáadjuk a hideg vajat.
- Ha zavar minket a krém darabossága átpasszírozhatjuk, majd hűtőben pihentetjük.
Mascarponekrém
- A feldarabolt fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük.
- A mascarponét a sóval, a vanília kivonattal és a fehér csokival jól kikeverjük.
- A habtejszínt felverjük kemény habbá, majd a 2/3-át óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez, és hűtőbe tesszük. (A maradék tejszínhab a díszítésre szolgál.)
Összeállítás
- A tortát összeállítjuk: a tortalapra kerül egy vékony réteg áfonyás krém, majd a mascarponés-fehércsokis krém, és így rétegezzük. Úgy gazdálkodjunk, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon a fehér krémből.
- A maradék tejszínhabbal díszítjük a torta tetejét ízlés szerint.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 3158
- Feltöltés dátuma: 2018. március 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Édesanyám születésnapjára megígértem, hogy egy fehércsokis-mascarponés tortával fogok előállni. Mivel mindenképp lila színt szerettem volna, így esett a választás az áfonyára, ami tökéletesen passzolt az elképzeléshez.