Zöldborsó

Zöldborsó

Leírás

Zöldborsó – receptek, leírás, tippek

Zöldborsót egész évben ehetünk, de ha szezonja van, nyáron, maxoljuk ki az élményt, és készítsünk minél több finomságot!

A nyár egyik legkedveltebb zöldsége a zöldborsó, kicsik és nagyok kedvence, ráadásul rendkívül egészséges is. Magas a folsavtartalma, alacsony a zsírtartalma, serkenti a bélmozgást, a salakanyagok kiürülését, magas a B-vitamin-tartalma, és csökkentheti az éhomi vércukorszintet is. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a zöldborsó?

Világszerte népszerű zöldség, a hüvelyesek családjába tartozik, Közép-Ázsiából származik, és a XVI. században még drága különlegességnek számított. Három fajtacsoportját különböztetjük meg: cukorborsó, velőborsó és kifejtő borsó. 

Hogyan vásároljuk?

A nyári szezon idején frissen érdemes beszerezni: keressük a kemény, élénk középzöld színű hüvelyeket, és kerüljük a nagyobb szemű, foltos, síkos tapintásúakat. 

Hogyan készítsünk tökéletes zöldborsófőzeléket?

Ha frissen vásároltuk, akkor tisztítsuk meg a zöldborsót, mossuk át a szemeket, majd csepegtessük le. Vegyünk elő egy edényt, majd egy kis olajon pároljuk át a zöldborsót. Pár perc után adjunk hozzá petrezselymet, lisztet, majd pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük fel 4 dl tejjel és 5 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint egy csapott evőkanál cukrot is adhatunk hozzá. Főzzük addig, amíg megpuhul a borsó, és felforr a lé. Hogy ne maradjon fakó fehér a színe, vegyük elő a botmixerünket, merjünk ki pár kanál főzeléket egy tálba, turmixoljuk össze, majd öntsük vissza a lábosunkba. 

Ha kész a főzelékünk, tálaljuk (zöldség)fasírttal, tükörtojással, főtt tojással, virslivel vagy sült kolbásszal.

Mi készülhet a zöldborsóból?

Borsóból nemcsak főzelék és rizibizi készülhet, számos izgalmas fogás fő eleme lehet. Élvezzük ezt a zöld, nyári, friss ízt, és készítsünk belőle zöldborsólevest, pot pie-t, frissítően tavaszi zöldborsókrémet, borsós rizottót, quinoasalátát, fish and chipset krémes zöldborsópürével, újházi-tyúkhúslevest, hűvös zöldborsókrémlevest, finomfőzeléket, zöldborsópörköltet, vegán franciasalátát, zöldborsópesztót, borsóval töltött csirkecombot vagy rizottóburgert.

Még több zöldborsós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja tavasz végétől/nyár elejétől kezdődik, így az igazán zsenge, vitamindús és friss zöldborsót ilyenkor érdemes vásárolni élelmiszerboltokban vagy piacokon. Üveges, fagyasztott vagy konzerves verzióját egész évben kapni.

hogyan tároljam

Frissen hűtőszekrényben egy hétig eltartható, de csak akkor mossuk meg, ha egyből fel is használjuk. Fagyasztva hónapokig eláll.

100g Zöldborsó

fehérjetartalom

5.42 g

zsírtartalom

0.293 g

szénhidráttartalom

14.45 g

víztartalom

78.86 g

gramm zöldborsó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

108 mg

Magnézium

33 mg

Kalcium

25 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.169 g

C vitamin

40 mg

Kolin

28.4 mg

Lutein+zeaxantin

2477 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

5.42 g

Zsír

telített zsírsav

0.071 g

egyszeresen telített zsírsav

0.035 g

többszörösen telített zsírsav

0.187 g

ásványi anyagok

Kalcium

25 mg

Vas

1.47 mg

Magnézium

33 mg

Foszfor

108 mg

Nátrium

5 mg

Cink

1.24 mg

Réz

0.176 mg

Mangán

0.41 mg

Szelén

1.8 µg

szénhidrát

rost

5.7 g

cukor

5.67 g

víz

78.86 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.266 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.132 mg

Niacin - B3 vitamin

2.09 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.104 mg

Folát

65 µg

Kolin

28.4 mg

Alfa-karotin

21 µg

Béta-karotin

449 µg

Lutein+zeaxantin

2477 µg

E vitamin

0.13 mg

K vitamin

24.8 µg

A vitamin

38 µg

C vitamin

40 mg

B6 vitamin

0.169 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...