A legtökéletesebb nyírségi gombócleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
100g borjúcomb117 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
38g zöldborsó30 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
38g csiperkegomba8 kcal
-
38g karfiol4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
375g alaplé26 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0 kcal
A gombóchoz
-
63g burgonya36 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
Összesen
527
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
400g borjúcomb468 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
150g csiperkegomba32 kcal
-
150g karfiol15 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
50g sertészsír451 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0 kcal
A gombóchoz
-
250g burgonya144 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
Összesen
2108
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
A leveshez
-
11g borjúcomb13 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
2.5g fehérrépa2 kcal
-
4.1g zöldborsó3 kcal
-
5g karalábé1 kcal
-
4.1g csiperkegomba1 kcal
-
4.1g karfiol0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.4g sertészsír12 kcal
-
5.5g főzőtejszín7 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
41.4g alaplé3 kcal
-
2.3g citrom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
-
0 kcal
A gombóchoz
-
6.9g burgonya4 kcal
-
1.2g finomliszt5 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
Összesen
58
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2095.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 470 mg
-
Nátrium 1363 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 356.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 428 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 82 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 211 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 1246 micro
-
β-karotin 3706 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1716 micro
Összesen
527
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 127.7 g
Zsír
-
Összesen 93.2 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8380.9 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 557 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 1882 mg
-
Nátrium 5451 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.1 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1424.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1710 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 326 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 843 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 474 micro
-
Kolin: 729 mg
-
Retinol - A vitamin: 267 micro
-
α-karotin 4983 micro
-
β-karotin 14823 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 6863 micro
Összesen
2108
kcal
- 7% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 138 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 190 micro
Összesen
58
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
15 dkg csiperkegomba
-
2 gerezd fokhagyma
-
5 dkg sertészsír
-
2 dl főzőtejszín
-
1 ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 csokor petrezselyem
-
2 teáskanál fűszerpaprika
A gombóchoz
-
3 ek finomliszt
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
A leveshez
- A borjúhúst vágjuk egycentis kockákra. Egy levesesfazékban melegítsük fel a sertészsírt, adjuk hozzá a húst, majd folyamatos kevergetés mellett süssük fehéredésig. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét tisztítsuk meg, vágjuk szintén egycentis kockákra, majd adjuk a borjúhoz, és gyakori kevergetés mellett néhány percig pirítsuk együtt.
- A következő lépésben öntsük fel 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplével (lehet fagyasztott alapléből vagy bio leveskockából), ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Forrás után csökkentsük a hőt alacsonyabb fokozatra, majd nagyjából 50 perc alatt főzzük puhára.
A gombóchoz
- Mialatt fő a leves, készítsük el a krumpligombócokat: a burgonyát hámozzuk meg, vágjuk apróbb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük meg. Ha puhára főtt a krumpli, öntsük le a főzővizet (szűrjük le), majd még melegen törjük át egy krumplinyomó segítségével. Hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt, a liszttel, tojással, sóval, borssal és petrezselyemmel gyúrjuk össze.
- Közben, ha már félpuhára főttek a levesben a zöldségek, adjuk hozzá a fűszerpaprikát (nagyjából 2 teáskanálnyi pirospaprika elég lesz hozzá), a megmosott, felszeletelt gombát, az apró rózsáira szedett karfiolt és legvégül a zöldborsót, majd további 15 percig főzzük, amíg minden alapanyag meg nem puhul.
- Vizes kézzel formáljunk apró gombócokat a krumplimasszából, és dobjuk őket a lobogva forró levesbe. Ha feljöttek a felszínre, készen is vagyunk.
- Utolsó lépésként 1 púpozott evőkanál lisztet adjunk hozzá a 2 dl tejszínhez, egy habverő segítségével alaposan keverjük össze, majd öntsük a leveshez, és lassan főzzük tovább. Én ezzel sűrítem a levest, ami szerintem emiatt nem igényli a klasszikus rántást, hiszen a lisztes tejszíntől és a krumpligombócoktól „berántja önmagát", kellően besűrűsödik.
- Ha szükséges, kóstolás után sózzuk, borsozzuk, majd egy fél citrom facsart levével savanyítsuk pikánsra. Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 387
- Tegnapi nézettség: 1388
- 7 napos nézettség: 1654
- Össznézettség: 51243
- Feltöltés dátuma: 2022. március 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A legtökéletesebb nyírségi gombócleves receptje után kutatva hamar szembesültem az örökérvényű mondással, miszerint ahány ház, annyi szokás: ebből a klasszikus, kiadós gombóclevesből is jó néhány verzió és receptúra létezik. A források szerint egyébként ezt a levest az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg az egykori sikeres magyar szakácscsapat. Az eredetét pedig nem nehéz kitalálni, hiszen már a neve is mutatja: a nyírségi gombócleves Szabolcsból származik, de az ország keleti részén is gyakorta készítik. Most én a saját, szerintem tökéletesre fejlesztett receptemet hoztam, ami ugyan rántás nélkül készül, de így is kifejezetten sűrű és laktató marad.