Pulykamáj

Pulykamáj

Leírás

Pulykamáj – receptek, leírás, tippek

A pulykamáj sokak által kedvelt, tápanyaggazdag belsőség, amely magas vas-, fehérje-, A-vitamin- és folsavforrás. Az íze hasonlít a csirkemájhoz, de sok esetben lágyabb és édesebb. A pulykamájat hetente egy-két alkalommal érdemes fogyasztani, viszont magas A-vitamin-tartalma miatt nem ajánlott túlzásba vinni, különösen a várandós nők számára.

A pulykamáj a csirkemájhoz hasonlóan jutányos áron hozzáférhető, kedvelt szárnyasmáj. Konyhai felhasználása is hasonlóképpen sokrétű: készülhet rántva, resztelve, pirítva (lecsós, zöldséges körítéssel), de csinálhatunk belőle pástétomot is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pulykamáj?

A pulykamáj magas tápanyagtartalommal rendelkező belsőség. Sokféleképpen el lehet készíteni, és azért, hogy íze lágy legyen, a tejben való áztatást szokták javasolni, mert ezzel el lehet venni esetleges kesernyés ízét. Hagyma, fokhagyma és a különböző zöldfűszerek nagyon jól illenek hozzá.

Hogyan vásároljuk?

Pulykamáj vásárlásakor fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a májat. Hentesnél, piacon vagy szupermarketben is megtehetjük ezt, de kérdezzünk utána származási helyének. A pulykamáj mélyvörös vagy bordó színű, ha bármilyen folt látható rajta, akkor már nem friss. Fagyasztott formában is megtudjuk venni, de ha friss májjal térünk haza, akkor 1-2 napon belül el kell készíteni, mert gyorsan romlandó alapanyag.

Mire jó a pulykamáj?

A pulykamáj gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között vasban, ami fontos szerepet játszik a vérképzés folyamatában, az oxigénszállításban és az energiaszint fenntartásában. A pulykamájban lévő A-vitamin támogatja a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. A B-vitamint sem nélkülözi a pulykamáj (B12- és a folsavtartalma kiemelkedő!), mely az idegrendszer és a sejtek egészségének szempontjából fontos. Magas fehérjetartalma miatt az izmok fenntartását, építését és regenerálódását szolgálja.

A pulykamájat sokféleképpen lehet elkészíteni. Kedvelt ételek a sült, grillezett vagy pirított máj, de pástétomokhoz, terrine-ekhez is kiváló alapanyag. Fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat, elveszti lágyságát és jellegzetes ízét. A pulykamáj 100 grammja 130-140 kcal-t tartalmaz, ebből 22 gramm fehérjét.

Mi készülhet a pulykamájból?

Népszerű étel a resztelt pulykamáj vörösborosan, a wellington pulykamáj, a zöldségleves pulykamájjal, a pulykamáj zöldbabbal, újhagymával, a birsalmás pulykamáj hagymával, a zöldfűszeres vajban sült omlós pulykamáj és a pulykamáj sült padlizsánnal.

Még több pulykamájas receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Pulykamájat legfőképp az őszi-téli szezonban lehet venni, mert az ünnepi időszak előtt megnő a kínálat.

hogyan tároljam

A friss pulykamáj hűtőben tárolva 1-2 napig tartható, de fagyasztóban hónapokon át eláll.

100g Pulykamáj

fehérjetartalom

18.26 g

zsírtartalom

415004.165 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

75.54 g

gramm pulykamáj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

279 mg

Nátrium

131 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.04 g

Kolin

221.8 mg

C vitamin

24.5 mg

Niacin - B3 vitamin

11.233 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.26 g

Zsír

telített zsírsav

1.664 g

egyszeresen telített zsírsav

0.817 g

többszörösen telített zsírsav

1.684 g

koleszterin

415 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

8.94 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

279 mg

Nátrium

131 mg

Cink

3.37 mg

Réz

0.863 mg

Mangán

0.296 mg

Szelén

68.7 µg

szénhidrát

víz

75.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.206 mg

Riboflavin - B2 vitamin

2.247 mg

Niacin - B3 vitamin

11.233 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

6.28 mg

Folát

677 µg

Kolin

221.8 mg

Retinol

8056 µg

Béta-karotin

29 µg

E vitamin

0.24 mg

D vitamin

50 µg

B12 vitamin

19.73 µg

A vitamin

8058 µg

C vitamin

24.5 mg

B6 vitamin

1.04 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...