Pulykamáj

A pulykamáj sokak által kedvelt, tápanyaggazdag belsőség, amely magas vas-, fehérje-, A-vitamin- és folsavforrás. Az íze hasonlít a csirkemájhoz, de sok esetben lágyabb és édesebb. A pulykamájat hetente egy-két alkalommal érdemes fogyasztani, viszont magas A-vitamin-tartalma miatt nem ajánlott túlzásba vinni, különösen a várandós nők számára.
A pulykamáj a csirkemájhoz hasonlóan jutányos áron hozzáférhető, kedvelt szárnyasmáj. Konyhai felhasználása is hasonlóképpen sokrétű: készülhet rántva, resztelve, pirítva (lecsós, zöldséges körítéssel), de csinálhatunk belőle pástétomot is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A pulykamáj magas tápanyagtartalommal rendelkező belsőség. Sokféleképpen el lehet készíteni, és azért, hogy íze lágy legyen, a tejben való áztatást szokták javasolni, mert ezzel el lehet venni esetleges kesernyés ízét. Hagyma, fokhagyma és a különböző zöldfűszerek nagyon jól illenek hozzá.
Pulykamáj vásárlásakor fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a májat. Hentesnél, piacon vagy szupermarketben is megtehetjük ezt, de kérdezzünk utána származási helyének. A pulykamáj mélyvörös vagy bordó színű, ha bármilyen folt látható rajta, akkor már nem friss. Fagyasztott formában is megtudjuk venni, de ha friss májjal térünk haza, akkor 1-2 napon belül el kell készíteni, mert gyorsan romlandó alapanyag.
A pulykamáj gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között vasban, ami fontos szerepet játszik a vérképzés folyamatában, az oxigénszállításban és az energiaszint fenntartásában. A pulykamájban lévő A-vitamin támogatja a látást, az immunrendszert és a bőr egészségét. A B-vitamint sem nélkülözi a pulykamáj (B12- és a folsavtartalma kiemelkedő!), mely az idegrendszer és a sejtek egészségének szempontjából fontos. Magas fehérjetartalma miatt az izmok fenntartását, építését és regenerálódását szolgálja.
A pulykamájat sokféleképpen lehet elkészíteni. Kedvelt ételek a sült, grillezett vagy pirított máj, de pástétomokhoz, terrine-ekhez is kiváló alapanyag. Fontos, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat, elveszti lágyságát és jellegzetes ízét. A pulykamáj 100 grammja 130-140 kcal-t tartalmaz, ebből 22 gramm fehérjét.
Népszerű étel a resztelt pulykamáj vörösborosan, a wellington pulykamáj, a zöldségleves pulykamájjal, a pulykamáj zöldbabbal, újhagymával, a birsalmás pulykamáj hagymával, a zöldfűszeres vajban sült omlós pulykamáj és a pulykamáj sült padlizsánnal.
Még több pulykamájas receptért görgess lejjebb!
Pulykamájat legfőképp az őszi-téli szezonban lehet venni, mert az ünnepi időszak előtt megnő a kínálat.
A friss pulykamáj hűtőben tárolva 1-2 napig tartható, de fagyasztóban hónapokon át eláll.
fehérjetartalom
18.26 g
zsírtartalom
415004.165 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
75.54 g
Foszfor
279 mg
Nátrium
131 mg
Magnézium
24 mg
Kalcium
20 mg
B6 vitamin
1.04 g
Kolin
221.8 mg
C vitamin
24.5 mg
Niacin - B3 vitamin
11.233 mg
fehérje
18.26 g
Zsír
telített zsírsav
1.664 g
egyszeresen telített zsírsav
0.817 g
többszörösen telített zsírsav
1.684 g
koleszterin
415 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
8.94 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
279 mg
Nátrium
131 mg
Cink
3.37 mg
Réz
0.863 mg
Mangán
0.296 mg
Szelén
68.7 µg
szénhidrát
víz
75.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.206 mg
Riboflavin - B2 vitamin
2.247 mg
Niacin - B3 vitamin
11.233 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
6.28 mg
Folát
677 µg
Kolin
221.8 mg
Retinol
8056 µg
Béta-karotin
29 µg
E vitamin
0.24 mg
D vitamin
50 µg
B12 vitamin
19.73 µg
A vitamin
8058 µg
C vitamin
24.5 mg
B6 vitamin
1.04 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!