Wellington pulykamáj
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 15% Zsír
tészta
-
30g finomliszt109 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g víz0 kcal
máj
töltelék
-
2g vaj17 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g mandula49 kcal
-
1 kcal
-
17g feketeerdő sonka39 kcal
-
9g tojás12 kcal
összeállítás
Összesen
474
kcal
- 13% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 15% Zsír
tészta
-
180g finomliszt655 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
8g víz0 kcal
máj
töltelék
-
14g vaj100 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
300g gomba64 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
4 kcal
-
100g feketeerdő sonka234 kcal
-
55g tojás69 kcal
összeállítás
Összesen
2832
kcal
- 13% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 15% Zsír
tészta
-
14.3g finomliszt52 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.9g vaj57 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
0.6g víz0 kcal
máj
töltelék
-
1.1g vaj8 kcal
-
1.1g rozmaring1 kcal
-
23.8g gomba5 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g mandula23 kcal
-
0.4g worcestershire-szósz0 kcal
-
7.9g feketeerdő sonka19 kcal
-
4.4g tojás5 kcal
összeállítás
Összesen
224
kcal
- 13% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 29.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 389 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 646.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 336 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 114.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5547 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 483 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 5539 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
474
kcal
- 13% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 148.1 g
Zsír
-
Összesen 179.6 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2332 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3880.3 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 392 mg
-
Kálcium 367 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 2018 mg
-
Nátrium 713 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 162.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 684.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33282 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 80 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 304 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 60 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2900 micro
-
Kolin: 1313 mg
-
Retinol - A vitamin: 33235 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 498 micro
Összesen
2832
kcal
- 13% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 14.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 308 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2641 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 230 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 2638 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
224
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
tészta
-
18 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
10 dkg vaj
-
1 db tojássárgája
-
1 ek víz
máj
töltelék
-
1 ek vaj
-
2 szál rozmaring
-
30 dkg gomba
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
5 dkg mandula
-
1 teáskanál worcestershire-szósz
-
10 dkg feketeerdő sonka
összeállítás
Elkészítés
tészta
- Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk a vajat a liszttel.
- A morzsás liszthalom közepébe vájjunk egy kis mélyedést, ide öntjük a tojássárgáját, és pár evőkanál vizet. Határozott mozdulatokkal kemény tésztát gyúrunk.
- Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe minimum fél órára - ezalatt elkészíthetjük a májat és a tölteléket.
- A félóra leteltével belisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta kétharmadát. Hat felé osztjuk, és az előzetesen kivajazott muffinformákat kibéleljük vele. Vágjuk le a felesleget, az aljukat szurkáljuk meg villával, majd 200°C-os sütőben süssük elő 10 percig.
- Nyújtsuk ki a maradék tésztát is, és vágjunk ki belőle 6 akkora kört, ami befedi majd a májjal és gombával töltött "pitécskéinket".
máj
- Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd rátesszük a májakat. Ízlés szerint borsozzuk, körbepirítjuk őket, majd félretesszük.
töltelék
- A májsütésből hátramaradt zsiradékhoz adunk még egy kanálka vajat, erre jöhet az összevágott rozmaring.
- Hozzáadjuk a gombát, sózzuk-borsozzuk, majd pár percet pároljuk, mielőtt a Worcestershire-szószt, és a mandulát is hozzákevernénk.
- Együtt pároljuk még pár percet, majd a serpenyő tartalmát egy vágódeszkára tesszük, és összeaprítjuk.
összeállítás
- Az elősütött tésztaaljakba helyezünk egy-egy szelet sonkát úgy, hogy kétoldalt nagyjából ugyanannyi lógjon ki belőlük.
- Erre jöhet egy-két evőkanál a gombás töltelékből, majd egy darab elősütött máj. Rákanalazunk még egy kevés gombát, hogy befedje, majd ráhajtjuk a sonka túllógó két végét.
- A kerek tésztalapokkal befedjük a Wellington pitéinket. Tojással megkenjük a tetejüket, megszurkáljuk, hogy távozni tudjon a gőz, majd 200°C-os sütőben nagyjából 20 percet sütjük.
- Hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 111
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 4530
- Feltöltés dátuma: 2019. január 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Nosalty
1495 recept
Nagyon elegáns, kicsit átgondolt Wellington-specialitást készítettünk: pulykamájból csináltunk egyadagos húsos pitéket, a gombás tölteléket pedig mandulával dobtuk fel!