Marhabélszín
Leírás
A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat. A marhabélszín pecsenyehús, más néven vesepecsenye, a hátszín és a fartő közti hosszúkás rész. Ez a marha legértékesebb része. A bélszín középső részét szeletelve steaket süthetünk. Magas hőfokon sütve viszonylag rövid idő alatt megsül. Óvatosan kell sütni, mert kiszáradhat, külseje kemény lehet. Magyarországon háromféle fokozatot különböztetünk meg a steak sütési fokától függően: véres, közepesen és jól átsült. Az angoloknál ennél jóval több stációt elkülönítenek. A steaken kívül a bélszínből igen sokféle, nemzetközileg ismert étel készíthető, mint pl. tatár bifsztek, bélszín Wellington és Sztroganoff módra. Süthetjük egyben, vagy érméket, szeleteket vágva belőle. Magas ára miatt inkább alkalmi, ünnepi fogás.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben. Frissen vagyük, ne fagyasszuk.
100g Marhabélszín
fehérjetartalom
22.12 g
zsírtartalom
65005.318 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
70.62 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
206 mg
Nátrium
56 mg
Kalcium
24 mg
Magnézium
23 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.619 g
Kolin
92.4 mg
Niacin - B3 vitamin
6.851 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.654 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.12 g
Zsír
telített zsírsav
2.412 g
egyszeresen telített zsírsav
2.624 g
többszörösen telített zsírsav
0.282 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
1.6 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
206 mg
Nátrium
56 mg
Cink
4.01 mg
Réz
0.074 mg
Mangán
0.013 mg
Szelén
26.9 µg
szénhidrát
víz
70.62 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.068 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.111 mg
Niacin - B3 vitamin
6.851 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.654 mg
Folát
13 µg
Kolin
92.4 mg
E vitamin
0.32 mg
K vitamin
1.3 µg
B12 vitamin
1.09 µg
B6 vitamin
0.619 g