Apró uborka
Leírás
Az apró uborka, vagy más néven kovászolni való uborka a magyar konyha egyik jól ismert tagja. Hiszen nélküle hogyan is készíthetnénk a nyár egyik legnagyobb slágerét, a kovászos uborkát? Az ideális kovászolni való uborka kb. 12-14 cm, héja kissé szőrös. Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük. A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer. Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott. Az uborkát egész évben fogyasztjuk friss és tartósított formában. Főleg salátának, vagy körítésnek készítjük el, de uborkalé és leves is készíthető belőle. Salátájajót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerűbben. Fűszerként pedig fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni. Vásárláskor a sötétzöld, kemény tapintású egyedeket válasszuk. Forrás:
Mikor vegyem
Nyáron, júnistól szeptemberig van szezonja.
hogyan tároljam
Hűtőgépben pár napig eltartható. Hűvös, napfénytől védett kamrával is kiegyezik.
100g Apró uborka
fehérjetartalom
0.65 g
zsírtartalom
0.074 g
szénhidráttartalom
3.63 g
víztartalom
95.23 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
24 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
2 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.04 g
Kolin
6 mg
C vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.259 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.65 g
Zsír
telített zsírsav
0.037 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.032 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.041 mg
Mangán
0.079 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
0.5 g
cukor
1.67 g
víz
95.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.033 mg
Niacin - B3 vitamin
0.098 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.259 mg
Folát
7 µg
Kolin
6 mg
Alfa-karotin
11 µg
Béta-karotin
45 µg
Béta-kriptoxantin
26 µg
Lutein+zeaxantin
23 µg
E vitamin
0.03 mg
K vitamin
16.4 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
2.8 mg
B6 vitamin
0.04 g