Vegyes savanyúság házilag
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
A savanyúsághoz
-
83g káposzta17 kcal
-
17g apró uborka2 kcal
-
17g sárgarépa6 kcal
-
17g kápia paprika4 kcal
-
17g tv-paprika3 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g koriandermag1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
39
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
A savanyúsághoz
-
1000g káposzta200 kcal
-
200g apró uborka29 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
200g kápia paprika43 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
200g vöröshagyma73 kcal
-
40g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g koriandermag15 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
466
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
A savanyúsághoz
-
48.9g káposzta10 kcal
-
9.8g apró uborka1 kcal
-
9.8g sárgarépa4 kcal
-
9.8g kápia paprika2 kcal
-
9.8g tv-paprika2 kcal
-
9.8g vöröshagyma4 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g koriandermag1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
24
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1418.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 1316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 128.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 545 micro
-
β-karotin 1515 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
39
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17017.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 525 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 214 mg
-
Foszfor 466 mg
-
Nátrium 15794 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.7 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1547.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1823 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 665 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 684 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 518 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6542 micro
-
β-karotin 18177 micro
-
β-crypt 866 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1390 micro
Összesen
466
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 832.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 772 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 320 micro
-
β-karotin 889 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
24
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A savanyúsághoz
-
1 kg káposzta
-
200 g apró uborka
-
200 g sárgarépa
-
200 g kápia paprika
-
200 g tv-paprika
-
200 g vöröshagyma
Elkészítés
A savanyúsághoz
- A káposztát megtisztítjuk, negyedeljük, majd késsel vékony szálakra vágjuk. Az uborkákat megmossuk, végeiket levágjuk, a paprikákat megmossuk, a répákat és a hagymát meghámozzuk.
- Az előkészített zöldségeket egy uborkagyalun közepes vastagságúra szeleteljük. Minden zöldséget egy nagy tálba vagy lavórba teszünk.
- A zöldségeket besózzuk, majd tiszta kézzel alaposan átmasszírozzuk 3-5 percig. Akkor jó, ha összeesett a zöldség és alaposan levet eresztett. A besózott zöldséget 30 percig állni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a zöldségekhez az egész fűszereket és átkeverjük. A savanyúságot egy nagy, sterilizált üvegbe tesszük, figyelve arra, hogy alaposan lenyomkodjuk az egészet. Ha minden zöldség belekerült az üvegbe, az egészet felöntjük a savanyúság levével, hogy az nagyrészt ellepje a felszínt.
- A savanyúság tetejére teszünk pár egész káposztalevelet, majd egy nehezéket teszünk a levelekre, hogy az folyamatosan lent tartsa a felszín alatt a zöldségeket. Az üveget lezárjuk a kupakkal, egy tányérral vagy konyharuhával úgy, hogy a savanyúság tudjon lélegezni, de ne hatolhasson bele semmilyen por, bogár vagy egyéb szennyeződés.
- A savanyúságot 4-5 napig hagyjuk szobahőmérsékleten, közvetlen fénytől védett helyen érni. Mielőtt leszüretelnénk, kóstoljuk meg, és ha még nem elég savanykás az ízlésünknek, akkor hagyjuk tovább érni.
- Amennyiben a savanyúság elkészült, sterilizált csatos vagy fedeles üvegekbe szedjük és öntünk rá a léből is. Hűtőben 3-4 hétig eláll.
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 70
- Össznézettség: 8202
- Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Érdemes télre elrakni a nyár legjavát, például egy ilyen nagy üveg csalamádé formájában. A házi vegyes savanyúság házilag is elkészíthető, ráadásul egy borzasztóan egyszerű recept alapján, amit alább be is mutatunk. Savanyításra fel!