Erdélyi vizes uborka
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kozák Brigitta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az uborkához
-
2500g apró uborka364 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
A felöntőléhez
Összesen
474
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az uborkához
-
10000g apró uborka1455 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
A felöntőléhez
Összesen
1896
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
Az uborkához
-
61.9g apró uborka9 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g torma0 kcal
-
1.2g paprika0 kcal
-
1.1g vöröshagyma0 kcal
-
1g sárgarépa0 kcal
A felöntőléhez
Összesen
11
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6904.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 462 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 342 mg
-
Foszfor 620 mg
-
Nátrium 5458 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.7 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 3783 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 426 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 406 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1513 micro
-
β-karotin 4126 micro
-
β-crypt 633 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 790 micro
Összesen
474
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 67.6 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27618.4 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 1847 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 1366 mg
-
Foszfor 2478 mg
-
Nátrium 21831 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.9 g
-
Cukor 230 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 15132 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1704 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 424 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1622 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 754 micro
-
Kolin: 614 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6053 micro
-
β-karotin 16506 micro
-
β-crypt 2533 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3161 micro
Összesen
1896
kcal
- 0% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 93.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
11
kcal
Hozzávalók
Az uborkához
-
10 kg apró uborka
-
10 db zellerlevél
-
mustármag ízlés szerint
-
kapor ízlés szerint
-
borsikafű ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
torma ízlés szerint
A felöntőléhez
Elkészítés
Az uborkához
- Előkészítünk kb. 25 db 700 ml-es befőttes üveget. Az nem baj, ha kisebb vagy, ha nagyobb. Én ilyenkor minden üveget felhasználok, csak aza fontos, hogy jól zárjon a teteje. Alaposan kimossuk, és szárazra töröljük őket.
- Az uborkákat megmossuk és megtisztítjuk a száruktól.
- Ezután megtöltjük az üvegeket az uborkákkal és a fűszernövényekkel. Minden fűszerből ízlés szerint adagolunk, pl. egy kisebb babérlevél, 5-10 szem bors és mustármag, 1-2 csík torma...
- A vizet a sóval, cukorral és ecettel feltesszük főni. Mikor felfőtt, merőkanállal felöntjük az üvegeket. Nem tesszük rá a tetőket, hanem az asztalon hagyjuk kihűlni. Mikor langyos, visszaöntjük a vizet az uborkákról a fazékba (ügyelve arra, hogy a fűszerek ne távozannak a vízzel)és újra felfőzzük. Én a tenyeremet az üveg szájához teszem, ezt használom "szűrőként".
- Három alkalommal kell megismételni az uborkák leforrázását. Mielőtt harmadik alkalommal felöntjük az üvegeket a forró vízzel, teszünk a vízbe egy fél teáskanál szalicilt. Ezzel a szaliciles vízzel minden üveget teletöltünk, majd erősen rácsavarjuk a tetőket.
- Végül száraz dunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek.
- Receptkönyvben: 189
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 32025
- Feltöltés dátuma: 2010. július 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kozák Brigitta
15 recept
Ez az adag a mi családunk számára szinte egész télen kitart. Több hónap után is ropogós, friss és nem utolsó sorban szép :) A virág alakúra vágott répa, a hagymakarikák derűssé, vidámmá varázsolják a polcon felsorakozott üvegeket. Nem kell megijedni attól, hogy hosszadalmas a befőzés folyamata, mert az eredmény mindenképpen megéri a belefektetett munkát. A karácsonyi vacsorához elengedhetetlen a Csabai karaj mellé. Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon rá egy későnyári délutánt!