r
Nosalty Logó

Erdélyi vizes uborka

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kozák Brigitta
Erdélyi vizes uborka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az uborkához

A felöntőléhez

Összesen 474 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az uborkához

A felöntőléhez

Összesen 1896 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Az uborkához

A felöntőléhez

Összesen 11 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6904.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    342 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    5458 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.7 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    3783 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    426 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    406 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1513 micro
  • β-karotin
    4126 micro
  • β-crypt
    633 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    790 micro
Összesen 474 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    67.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27618.4 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    1847 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    1366 mg
  • Foszfor
    2478 mg
  • Nátrium
    21831 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    438.9 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    15132 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1704 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    424 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1622 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    754 micro
  • Kolin:
    614 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6053 micro
  • β-karotin
    16506 micro
  • β-crypt
    2533 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3161 micro
Összesen 1896 kcal
  • 0% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 11 kcal

Hozzávalók

Az uborkához

A felöntőléhez

Elkészítés

Az uborkához

  1. Előkészítünk kb. 25 db 700 ml-es befőttes üveget. Az nem baj, ha kisebb vagy, ha nagyobb. Én ilyenkor minden üveget felhasználok, csak aza fontos, hogy jól zárjon a teteje. Alaposan kimossuk, és szárazra töröljük őket.
  2. Az uborkákat megmossuk és megtisztítjuk a száruktól.
  3. Ezután megtöltjük az üvegeket az uborkákkal és a fűszernövényekkel. Minden fűszerből ízlés szerint adagolunk, pl. egy kisebb babérlevél, 5-10 szem bors és mustármag, 1-2 csík torma...
  4. A vizet a sóval, cukorral és ecettel feltesszük főni. Mikor felfőtt, merőkanállal felöntjük az üvegeket. Nem tesszük rá a tetőket, hanem az asztalon hagyjuk kihűlni. Mikor langyos, visszaöntjük a vizet az uborkákról a fazékba (ügyelve arra, hogy a fűszerek ne távozannak a vízzel)és újra felfőzzük. Én a tenyeremet az üveg szájához teszem, ezt használom "szűrőként".
  5. Három alkalommal kell megismételni az uborkák leforrázását. Mielőtt harmadik alkalommal felöntjük az üvegeket a forró vízzel, teszünk a vízbe egy fél teáskanál szalicilt. Ezzel a szaliciles vízzel minden üveget teletöltünk, majd erősen rácsavarjuk a tetőket.
  6. Végül száraz dunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek.
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 32025
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 06.

Receptkategóriák

Erdélyi vizes uborka
Kozák Brigitta 15 recept

Ez az adag a mi családunk számára szinte egész télen kitart. Több hónap után is ropogós, friss és nem utolsó sorban szép :) A virág alakúra vágott répa, a hagymakarikák derűssé, vidámmá varázsolják a polcon felsorakozott üvegeket. Nem kell megijedni attól, hogy hosszadalmas a befőzés folyamata, mert az eredmény mindenképpen megéri a belefektetett munkát. A karácsonyi vacsorához elengedhetetlen a Csabai karaj mellé. Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon rá egy későnyári délutánt!

Hozzávalók

Az uborkához

A felöntőléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...