Fehér spárga

A spárga (latin nevén Asparagus Officinalis) az egyik legértékesebb zöldségfélék között van számon tartva. Földalatti, megvastagodott, csíraszerű hajtását, azaz sípját használjuk étkezési célokra. Megannyi receptben megállja a helyét, ne csak zöld társát fogyasszuk, nyissunk az elegánsabb fehér fajta felé is!
A fehér spárgát az irodalomban régóta afrodiziákumnak, szexuális serkentőnek tartják, és nem csak alakja miatt: a népi hiedelmek szerint aki sok spárgát fogyaszt, annak sok a szeretője. A 20. század elejéig gyakorlatilag csak a főúri kertekben volt megtalálható, elegáns, királyi eledelként tartották számon. Nagyüzemben az 1920-as években kezdték termeszteni. Késő tavasz, főleg május a szezonja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenhol népszerű növényt először a 16. század környékén említik írásos formában, spárgafű néven. Érdekesség, hogy az egyiptomiak májbetegségekre, az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, a görögök veseműködést serkentő növényként fogyasztották. Fehér, lila és zöld fajtával is találkozhatunk.
A spárga gazdag emészthető rostban, továbbá ásványi anyagai (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén és egyéb nyomelemek), valamint vitamintartalma miatt is igen egészséges. Találunk benne E-, B1-, B2-, B6-, C-, A-, K- vitamint, niacint, folsavat és pantoténsavat is. Több mint 90%-a víz. Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre, tüdőre, sőt vértisztító hatással is bír.
Fontos, hogy a spárga csak teljesen frissen jó, szezonjában a piacokon, zöldségeseknél és szupermarketekben is megtaláljuk. Ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss, bátran megvehetjük.
Ha friss spárgához jutunk, érdemes minél gyorsabban felhasználni, nem ajánlatos tartogatni, mert hamar megszottyad, és elveszti ress, roppanós, zsenge mivoltát.
A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig érdemes meghámozni - ehhez használjunk egy késes hámozót. A spárga héja annál vékonyabb, minél fiatalabb és frissebb a növény. Bár néha nehézkes lehet minden szálas héjdarabkától megfosztani, érdemes nem kihagyni ezt a lépést, hogy az esetleges fás ízélményt elkerüljük, és lágy, krémes spárgát fogyaszthassunk hőkezelés után.
A spárgát szokás blansírozni is:
ehhez forraljunk enyhén sós vizet, majd a spárgát tegyük a forrásban lévő vízbe, és főzzük kb. 5 percig. Nem kell puhára főzni, maradjon ress, roppanós. Ezután tegyük át őket jeges vízbe pár percre, és hagyjuk hűlni őket. Szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le a sípokat, és tegyük őket egy tiszta és száraz konyharuhára száradni. Ezután következhet többek közt a spárga panírozása, bundázása.
Igen sokrétűen elkészíthetjük a fehér spárgát: elegáns ételekben is találkozhatunk vele, mint például sós lében átpárolva-főzve hollandi mártással vagy buggyantott tojással, lehet belőle krémleves, illik hozzá a bacon, de készíthetünk spárgarakottast is, sőt, meg is süthetjük sütőben vagy serpenyőben, vajon, köretként vagy magában. Különleges salátákban is megállja helyét, például gombával, adhatunk neki parmezánbundát, illik egy elegánsabb omletthez is, de zöldséges, húsos levesekben is finom. A klasszikus rántott spárgát is kóstoljuk meg, de akár spárgakrémhez is felhasználhatjuk. Göngyölhetjük sonkába, és csinos sós pitét is süthetünk belőle.
Még több fehér spárgás receptért görgess lejjebb!
Április végétől júniusig tart szezonja, de jóformán egész évben beszerezhető, igaz, eléggé borsos áron.
Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.
fehérjetartalom
2.2 g
zsírtartalom
0.09 g
szénhidráttartalom
3.88 g
víztartalom
93.22 g
Foszfor
52 mg
Kalcium
24 mg
Magnézium
14 mg
Vas
2.14 mg
B6 vitamin
0.091 g
Kolin
16 mg
C vitamin
5.6 mg
E vitamin
1.13 mg
fehérje
2.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
többszörösen telített zsírsav
0.05 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
2.14 mg
Magnézium
14 mg
Foszfor
52 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.54 mg
Réz
0.189 mg
Mangán
0.158 mg
Szelén
2.3 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
1.88 g
víz
93.22 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.143 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.141 mg
Niacin - B3 vitamin
0.978 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.274 mg
Folát
52 µg
Kolin
16 mg
Alfa-karotin
9 µg
Béta-karotin
449 µg
Lutein+zeaxantin
710 µg
E vitamin
1.13 mg
K vitamin
41.6 µg
A vitamin
38 µg
C vitamin
5.6 mg
B6 vitamin
0.091 g
Katalin hercegné nemcsak a szerencsés genetikának köszönhetően olyan csinos, amilyen, hanem azért is, mert szigorú diétát követ, amibe nem fér bele akármi, főleg betegsége óta. Ti tudjátok, melyik két étel tiltólistás számára?
NosaltyPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Németh OrsiAz önkiszolgáló kasszákat azzal a céllal hozták létre, hogy gyorsabban és hatékonyabban lehessen intézni a bevásárlást. Ennek ellenére rengeteg probléma adódik egy-egy ilyen bolti látogatás során, és nemcsak az idősebb generáció számára okoz gondot a kasszák használata.
NosaltyA D-vitamin kapcsán rengeteg kutatás zajlott már korábban is, de a mostani egy új perspektívát nyithat meg az izomépítés és testsúlykontroll terén.
A mai nap csupa zöldséges, mégis laktató fogások sora, a menü végéről pedig nem maradhat el egy kis édes csábítás.
Nézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!