Csipkebogyó

A vadrózsacserje piros színű, tojás, körte, ovális vagy gömb alakú, savanykás ízű termése. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt is csinálnak belőle, bár elkészítése igen munkás, miután bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg. Egyes országokban viszont bort, likőrt és pálinkát is csinálnak csipkebogyóból, a svédek pedig levest főznek belőle.(Forrás: Házipatika)
Ősszel.
Szárítva sokáig eláll.
fehérjetartalom
1.6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
38.22 g
víztartalom
58.66 g
Kalcium
169 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g
Kolin
12 mg
Likopin
6800 µg
fehérje
1.6 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Vas
1.06 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.25 mg
Réz
0.113 mg
Mangán
1.02 mg
szénhidrát
rost
24.1 g
cukor
2.58 g
víz
58.66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.166 mg
Niacin - B3 vitamin
1.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Folát
3 µg
Kolin
12 mg
Alfa-karotin
31 µg
Béta-karotin
2350 µg
Béta-kriptoxantin
483 µg
Likopin
6800 µg
Lutein+zeaxantin
2001 µg
E vitamin
5.84 mg
K vitamin
25.9 µg
A vitamin
217 µg
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g
Az országban kukába kerülő több tonna étel mennyiségét kívánják csökkenteni, így törvényt hoztak az élelmiszer-pazarlás ellen Spanyolországban.
NosaltyZöldségekben bővelkedünk ma, mégpedig olyannyira, hogy a csorbaleves, a rakott cukkini, de még a desszertnek szánt répatortagolyó is tele lesz velük.
NosaltyKatalin hercegné nemcsak a szerencsés genetikának köszönhetően olyan csinos, amilyen, hanem azért is, mert szigorú diétát követ, amibe nem fér bele akármi, főleg betegsége óta. Ti tudjátok, melyik két étel tiltólistás számára?
NosaltyPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Zöldségekben bővelkedünk ma, mégpedig olyannyira, hogy a csorbaleves, a rakott cukkini, de még a desszertnek szánt répatortagolyó is tele lesz velük.
Az önkiszolgáló kasszákat azzal a céllal hozták létre, hogy gyorsabban és hatékonyabban lehessen intézni a bevásárlást. Ennek ellenére rengeteg probléma adódik egy-egy ilyen bolti látogatás során, és nemcsak az idősebb generáció számára okoz gondot a kasszák használata.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!