Csipkebogyó
Leírás
A vadrózsacserje piros színű, tojás, körte, ovális vagy gömb alakú, savanykás ízű termése. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt is csinálnak belőle, bár elkészítése igen munkás, miután bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg. Egyes országokban viszont bort, likőrt és pálinkát is csinálnak csipkebogyóból, a svédek pedig levest főznek belőle.(Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Ősszel.
hogyan tároljam
Szárítva sokáig eláll.
100g Csipkebogyó
fehérjetartalom
1.6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
38.22 g
víztartalom
58.66 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g
Kolin
12 mg
Likopin
6800 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.6 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
169 mg
Vas
1.06 mg
Magnézium
69 mg
Foszfor
61 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.25 mg
Réz
0.113 mg
Mangán
1.02 mg
szénhidrát
rost
24.1 g
cukor
2.58 g
víz
58.66 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.166 mg
Niacin - B3 vitamin
1.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Folát
3 µg
Kolin
12 mg
Alfa-karotin
31 µg
Béta-karotin
2350 µg
Béta-kriptoxantin
483 µg
Likopin
6800 µg
Lutein+zeaxantin
2001 µg
E vitamin
5.84 mg
K vitamin
25.9 µg
A vitamin
217 µg
C vitamin
426 mg
B6 vitamin
0.076 g