r
Nosalty Logó

Csipkebogyó lekvár

0,0

0 ÉRTÉKELÉS13 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Csipkebogyó lekvár
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

1185
Kalória
5.3g
Fehérje
294g
Szénhidrátok
1.1g
Zsír
195.6g
Víz
-
Koleszterin
80.3g
Rost
174.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1185 kcal
  • 1% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14220 kcal
  • 1% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 237 kcal
  • 1% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1022.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    565 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    294 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

Víz

  • Összesen
    195.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    723 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    1420 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    7833 micro
  • β-crypt
    1610 micro
  • Likopin
    22667 micro
  • Lut-zea
    6670 micro
Összesen 1185 kcal
  • 1% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12271.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    6780 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    2760 mg
  • Foszfor
    2440 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    41 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3528.4 g
  • Cukor
    2099 mg
  • Élelmi rost
    964 mg

Víz

  • Összesen
    2346.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    8680 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    234 mg
  • C vitamin:
    17040 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1036 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    480 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1240 micro
  • β-karotin
    94000 micro
  • β-crypt
    19320 micro
  • Likopin
    272000 micro
  • Lut-zea
    80040 micro
Összesen 14220 kcal
  • 1% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    1567 micro
  • β-crypt
    322 micro
  • Likopin
    4533 micro
  • Lut-zea
    1334 micro
Összesen 237 kcal

Elkészítés

  1. A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
  2. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél, vason főzzük, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
  3. A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
  4. Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
  5. Előkészítjük az üvegeket és a pépet (vason, lassú tűzön) feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 240 perc
  • Főzés ideje: 100 perc

Régebben az egyik rokon nénitől jutottam hozzá ehhez a finom csemegéhez. A bolti természetesen ebből sincs köszönőviszonyban sem a házival.  Évek óta nyúzom a szüleimet, hogy csináljunk már csipkelekvárt, azonban mindig az volt a válasz, hogy nem, mert az nagyon macerás. Macera ide vagy oda, annyira finom, hogy mégis belevágtam egyedül is.  Itt hívom fel mindenki figyelmét, hogy valóban rengeteg munka van vele, csak hasonló megszállottak kezdjenek neki. Én azonban azt mondom, hogy nagyon is megéri a sok fáradozást és családtagjainknak, rokonainknak, ajándéknak sem utolsó. Karácsonyra magam is megleptem csipkelekvárral és szárított csipkebogyóval a szüleimet és a nagyimat.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Citrusos sárgabarackdzsem

A sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amiből lekvár vagy dzsem készülhet. Ha unod már, hogy mindig ugyanaz az íz fogad az üvegekben, akkor bolondítsd meg egy kis citrussal! Mi ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!