Csipkebogyó lekvár
- 1% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
333g csipkebogyó540 kcal
-
167g cukor645 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
4000g csipkebogyó6480 kcal
-
2000g cukor7740 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
66.7g csipkebogyó108 kcal
-
33.3g cukor129 kcal
-
0 kcal
- 1% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1022.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 565 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 294 g
-
Cukor 175 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 195.6 g
Vitaminok
-
Összesen 2
-
A vitamin (RAE): 723 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 1420 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 7833 micro
-
β-crypt 1610 micro
-
Likopin 22667 micro
-
Lut-zea 6670 micro
- 1% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 64 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12271.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 6780 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 2760 mg
-
Foszfor 2440 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 41 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3528.4 g
-
Cukor 2099 mg
-
Élelmi rost 964 mg
VÍZ
-
Összesen 2346.8 g
Vitaminok
-
Összesen 2
-
A vitamin (RAE): 8680 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 234 mg
-
C vitamin: 17040 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1036 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 480 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1240 micro
-
β-karotin 94000 micro
-
β-crypt 19320 micro
-
Likopin 272000 micro
-
Lut-zea 80040 micro
- 1% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.8 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 145 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 1567 micro
-
β-crypt 322 micro
-
Likopin 4533 micro
-
Lut-zea 1334 micro
Hozzávalók
-
4 kg csipkebogyó
Elkészítés
- A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
- A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél, vason főzzük, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
- A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
- Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.
- Előkészítjük az üvegeket és a pépet (vason, lassú tűzön) feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
- Receptkönyvben: 177
- Tegnapi nézettség: 99
- 7 napos nézettség: 1024
- Össznézettség: 242532
- Feltöltés dátuma: 2011. január 10.
Ajánló
Ha a csipkebogyót magunk szedjük, akkor az első fagyok után érdemes szedni (október első felétől), ekkora érnek be teljesen. Aki esetleg a kirándulás és csipkebogyó szedés részét megspórolná, a piacon vehet csipkebogyó préselményt is, nekik értelemszerűen az első lépés kimarad.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Régebben az egyik rokon nénitől jutottam hozzá ehhez a finom csemegéhez. A bolti természetesen ebből sincs köszönőviszonyban sem a házival. Évek óta nyúzom a szüleimet, hogy csináljunk már csipkelekvárt, azonban mindig az volt a válasz, hogy nem, mert az nagyon macerás. Macera ide vagy oda, annyira finom, hogy mégis belevágtam egyedül is. Itt hívom fel mindenki figyelmét, hogy valóban rengeteg munka van vele, csak hasonló megszállottak kezdjenek neki. Én azonban azt mondom, hogy nagyon is megéri a sok fáradozást és családtagjainknak, rokonainknak, ajándéknak sem utolsó. Karácsonyra magam is megleptem csipkelekvárral és szárított csipkebogyóval a szüleimet és a nagyimat.