Fermentált csipkebogyóital
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csipkebogyóitalhoz
-
50g csipkebogyó81 kcal
-
25g méz76 kcal
-
375g víz0 kcal
-
13g savó3 kcal
Összesen
160
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csipkebogyóitalhoz
-
400g csipkebogyó648 kcal
-
200g méz608 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
100g savó24 kcal
Összesen
1280
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
A csipkebogyóitalhoz
-
10.8g csipkebogyó18 kcal
-
5.4g méz16 kcal
-
81.1g víz0 kcal
-
2.7g savó1 kcal
Összesen
35
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 419.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 213 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 1175 micro
-
β-crypt 242 micro
-
Likopin 3400 micro
-
Lut-zea 1001 micro
Összesen
160
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1738.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 881 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 320 mg
-
Foszfor 330 mg
-
Nátrium 192 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 322.8 g
-
Cukor 180 mg
-
Élelmi rost 97 mg
VÍZ
-
Összesen 3359.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 870 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 1705 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 104 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 124 micro
-
β-karotin 9400 micro
-
β-crypt 1932 micro
-
Likopin 27200 micro
-
Lut-zea 8004 micro
Összesen
1280
kcal
- 0% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 47 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 9 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 90.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 735 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
35
kcal
Hozzávalók
A csipkebogyóitalhoz
-
400 g csipkebogyó
-
200 g méz
-
100 ml savó
Elkészítés
A csipkebogyóitalhoz
- A csipkebogyót alaposan megmossuk, majd eltávolítjuk a szemekről az elszáradt virág- és szárrészeket. Egy nagy, sterilizált üvegbe szórjuk a gyümölcsöt, majd hozzáöntjük a mézet és a langyos vizet is.
- Mindenképpen élő savót használjunk, ami lehetőleg nem esett át hőkezelésen, így a benne lévő baktériumok még élnek és virulnak. A legegyszerűbb, ha veszünk egy kis pohár (nagyjából 200 gramm) élőflórás joghurtot, majd azt egy sajtkendővel vagy papírtörlővel kibélelt, sűrű szövésű szitában hagyjuk lecsöpögni. Az így kapott savót is a nagy üveg tartalmához adjuk, ettől gyorsabban beindul majd a fermentáció.
- Az üveg tetejére, legjobb, ha légzsilippel rendelkező fedőt teszünk, hogy a szén-dioxid távozhasson, de az oxigén ne hatoljon be az üvegbe (és ne penészedjen meg tőle az ital). Ha ilyenünk nincs, a sima kupak vagy egy sűrű szövésű, tiszta konyharuha is megteszi. Hagyjuk érlelődni az italt szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen, nagyjából 3-5 napig. Időnként kóstoljuk meg az italunkat: ha már kellemesen savanykás és enyhén szénsavas, elkészült.
- Az italt leszűrjük, majd steril üvegpalackokba adagoljuk. Vigyázzunk, ne töltsük teljesen teli a palackokat, hagyjunk háromujjnyi teret az ital és a dugó között. Ezek után érdemes hűtőben tárolni az üvegeket, és nagyjából egy héten belül elfogyasztani tartalmukat.
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 591
- Feltöltés dátuma: 2023. november 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Az áztatott csipkebogyóteát még egy lépéssel tovább vihetjük, ha pár napig hagyjuk fermentálódni (némi segítséggel persze). Így C-vitamintartalma is megmarad, valamint gyarapodik a fermentált italok pozitív hozadékaival is.