Homoktövis dzsem és szirup
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
A dzsemhez
-
20g cukor77 kcal
-
3g dzsemfix9 kcal
-
163g csipkebogyó263 kcal
A sziruphoz
-
75g cukor290 kcal
-
163g csipkebogyó263 kcal
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
A dzsemhez
-
80g cukor310 kcal
-
13g dzsemfix37 kcal
-
650g csipkebogyó1053 kcal
A sziruphoz
-
300g cukor1161 kcal
-
650g csipkebogyó1053 kcal
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
A dzsemhez
-
4.7g cukor18 kcal
-
0.7g dzsemfix2 kcal
-
38.4g csipkebogyó62 kcal
A sziruphoz
-
17.7g cukor69 kcal
-
38.4g csipkebogyó62 kcal
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1023.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 550 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221.2 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 79 mg
VÍZ
-
Összesen 190.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 705 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 1385 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 84 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 7638 micro
-
β-crypt 1570 micro
-
Likopin 22100 micro
-
Lut-zea 6503 micro
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4093.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 2201 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 897 mg
-
Foszfor 793 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 884.8 g
-
Cukor 421 mg
-
Élelmi rost 316 mg
VÍZ
-
Összesen 762.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2821 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 76 mg
-
C vitamin: 5538 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 337 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 403 micro
-
β-karotin 30550 micro
-
β-crypt 6279 micro
-
Likopin 88400 micro
-
Lut-zea 26013 micro
- 1% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 327 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1805 micro
-
β-crypt 371 micro
-
Likopin 5223 micro
-
Lut-zea 1537 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A dzsemhez
- A megmosott, megtisztított gyümölcsöt egy edényben krumplitörővel jól összenyomkodjuk, majd dupla rétegű gézen kicsavarjuk.
- A cukrot a dzsemfixel elkavarjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a gyümölcslét, amikor simára dolgoztuk, csendes lángon állandó kavarással felforraljuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk.
- 5 perc forralás után üvegbe töltjük. Lehet alkalmazni a felfordításos módszert, én tettem a tetejére egy nagyon kevés Na-benzoátot, mert az én kamrám meleg. (Nem dunsztoljuk!)
A sziruphoz
- A szirup ugyanígy készül, dzsemfix nélkül, dupla mennyiségű cukorral. Forrón üvegbe töltjük, tetejére Na-benzoát, és száraz dunsztba tesszük.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 84
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 48856
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 31.
Ajánló
Általános legyengülés, fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer". Roboráló hatású lábadozási időszakban. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Megtalálható benne az A-vitamin is, tartalmaz almasavat, olajakat, flavonoidokat, fehérjéket, szerves savakat, aminosavakat. Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A préselésnél visszamaradt masszát meg lehet szárítani és teának felhasználni. Az egész gyümölcsöt is aszalhatjuk, majd megőröljük. Télen influenzajárvány idején 1 ek port leforrázunk egy csésze forró vízzel, hagyjuk feloldódni, mézzel, vagy cukorral édesítve nagyszerű immunerősítő. A fotón látható, éppen eltett homoktövisen méz van (150 g gyümölcsre 200 g méz). A receptet a netről vettem, de nálam 2 nap után kikivánkozott az üvegből, ezért felforraltam mézestől együtt, azóta jól érzi magát. Most már bánom, hogy abból is miért nem dzsemet, vagy szirupot készítettem.