Narancsos cantuccini kandírozott csipkebogyóval
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kandírozott csipkebogyóhoz
-
10g csipkebogyó16 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
15g víz0 kcal
A kekszhez
-
19g finomliszt69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
4g tojásfehérje2 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
30 kcal
Összesen
248
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kandírozott csipkebogyóhoz
-
100g csipkebogyó162 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
150g víz0 kcal
A kekszhez
-
190g finomliszt692 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
Összesen
2476
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
A kandírozott csipkebogyóhoz
-
10.5g csipkebogyó17 kcal
-
15.8g cukor61 kcal
-
15.8g víz0 kcal
A kekszhez
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
11.6g tojás15 kcal
-
4.2g tojásfehérje2 kcal
-
15.8g cukor61 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
-
0.6g narancshéj1 kcal
-
5.3g mandulapehely31 kcal
Összesen
261
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.5 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 235 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 680 micro
-
Lut-zea 252 micro
Összesen
248
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.5 g
Zsír
-
Összesen 37.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1710.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 106 mg
-
Kálcium 390 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 706 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 495 g
-
Cukor 305 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 346.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 434 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 2352 micro
-
β-crypt 492 micro
-
Likopin 6800 micro
-
Lut-zea 2523 micro
Összesen
2476
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.1 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 248 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 716 micro
-
Lut-zea 266 micro
Összesen
261
kcal
Hozzávalók
A kandírozott csipkebogyóhoz
-
100 g csipkebogyó
-
150 g cukor
-
150 g víz
A kekszhez
-
190 g finomliszt
-
1 csipet só
-
1.5 teáskanál sütőpor
-
2 db tojás
-
1 db tojásfehérje
-
150 g cukor
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
50 g mandulapehely
Elkészítés
A kandírozott csipkebogyóhoz
- Keményebb, nagyobb szemű csipkebogyókat választunk, a végeiket levágjuk, majd félbeszeljük őket. Egy apró kanál segítségével eltávolítjuk kemény magjaikat. A feladathoz érdemes kesztyűt viselni, mert a gyümölcs belsejében szúrós szőrök találhatók.
- Az ekképp megtisztított csipkebogyót bő, folyó víz alatt átmossuk, hogy megszabaduljunk az apró szőröktől.
- Egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot a vízzel, majd belezúdítjuk a gyümölcsöt. Egy ív sütőpapírt mindkét irányból félbehajtunk, végül átlósan addig hajtogatjuk, míg egy vékony háromszöget nem kapunk. A lábas fölé mérjük, pont akkora darabot kell levágnunk, mint amekkora a lábas körének sugara. Az így kapott kis szeletből a másik végén is levágunk egy centis darabot: így kapjuk meg a középen lyukas papírkört, amivel a gyümölcsdarabokat a szirup felszíne alatt tarthatjuk. Ezt ráhelyezzük a felszínre, majd nagyjából 40-50 percig főzzük a csipkebogyót, alacsony lángon.
- A kandírozott szemeket leszűrjük, majd miután lecsöpögtek, kristálycukorba forgatjuk, hogy ne ragadjanak össze. Felhasználásig félretesszük.
A kekszhez
- A cukrot egy tálba tesszük, majd ráreszeljük a narancs héját. Kézzel alaposan átmasszírozzuk, nagyjából 2-3 percig, míg az egész aromássá nem válik. Ekkor hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat, majd kézi habverővel pár perc alatt habosra verjük a keveréket.
- Ekkor hozzáadjuk a tál tartalmához a lisztet, sót, sütőport, mandulát és a kandírozott csipkebogyót. Kézzel vagy spatulával összedolgozzuk a tésztát, míg egységes, enyhén ragacsos masszát nem kapunk. Ne adjunk hozzá több lisztet!
- Kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral, majd enyhén megszórjuk liszttel. Erre öntjük a tésztánkat, amit itt, a tepsin lisztezett kézzel egy tenyérnyi széles, karnyi hosszú veknivé formázunk. A vekni felületét lekenjük a tojásfehérjével, majd megszórjuk kristálycukorral.
- A veknit 160 fokos sütőbe tesszük, ahol 30 percig sütjük. Ekkor kivesszük a sütőből, óvatosan egy vágódeszkára tesszük, és nagyjából kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket az oldalukra állítva visszarendezzük a tepsire, majd további 5 percre visszatesszük a sütőbe. Ekkor kivesszük megint, mindegyiket megfordítjuk és további 5 perces sütéssel befejezzük a kekszeket.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 276
- Feltöltés dátuma: 2023. november 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Az olaszok pofonegyszerű, (eredetileg mandulás) kekszéről sokan azt hiszik, hogy véletlenségből vagy egy rossz recept miatt kőkemény. Pedig nem, a cantuccini lényege éppen az, hogy fogtörős állagát egy alapos mártogatással kell megenyhíteni. Ez történhet teában, kávéban vagy tradicionális toszkán édes borban. Ennek a receptnek különlegessége, hogy kandírozott csipkebogyót is tartalmaz, ami különleges, mindenképpen kóstolásra érdemes kiegészítő.