Pirosgyümölcsös-puncstortácska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Klarissy
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
Piskóta
-
37g tojás46 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3g habtejszín7 kcal
-
22 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Gyümölcsszirup
Hibiszkusz-csipkebogyózselé
-
83g víz0 kcal
-
0 kcal
-
17g csipkebogyó27 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
1g lapzselatin5 kcal
Erdeigyümölcs-mousse
-
17 kcal
-
17g víz0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
6 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
1g habfixáló5 kcal
Összeállítás
Összesen
593
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
Piskóta
-
220g tojás277 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
-
15g napraforgó olaj133 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Gyümölcsszirup
-
250g erdei gyümölcs mix103 kcal
-
150g víz0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g rumaroma0 kcal
Hibiszkusz-csipkebogyózselé
-
500g víz0 kcal
-
0 kcal
-
100g csipkebogyó162 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
8g lapzselatin28 kcal
Erdeigyümölcs-mousse
-
250g erdei gyümölcs mix103 kcal
-
100g víz0 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
38 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
Összeállítás
Összesen
3567
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
Piskóta
-
8.9g tojás11 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.6g habtejszín2 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Gyümölcsszirup
-
10.2g erdei gyümölcs mix4 kcal
-
6.1g víz0 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
1.6g citromlé0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.4g rumaroma0 kcal
Hibiszkusz-csipkebogyózselé
-
20.3g víz0 kcal
-
0 kcal
-
4.1g csipkebogyó7 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
Erdeigyümölcs-mousse
-
10.2g erdei gyümölcs mix4 kcal
-
4.1g víz0 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
0.4g vaníliás pudingpor2 kcal
-
0.5g lapzselatin2 kcal
-
12.2g habtejszín36 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
Összeállítás
Összesen
146
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 178 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.4 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 202.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 234 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 423 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 1133 micro
-
Lut-zea 500 micro
Összesen
593
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 60.9 g
Zsír
-
Összesen 132.2 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1070 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1987.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 547 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 750 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 530.7 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1212.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1406 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 452 mg
-
D vitamin: 231 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 647 mg
-
Retinol - A vitamin: 1173 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 2540 micro
-
β-crypt 505 micro
-
Likopin 6800 micro
-
Lut-zea 3000 micro
Összesen
3567
kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 80.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 276 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
146
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
100 g cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
15 ml habtejszín
-
15 ml napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
100 g finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
Gyümölcsszirup
-
250 g erdei gyümölcs mix
-
150 ml víz
-
100 g cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
10 ml rumaroma
Hibiszkusz-csipkebogyózselé
-
500 ml víz
-
75 g cukor
-
1 teáskanál citromlé
-
4 db lapzselatin
Erdeigyümölcs-mousse
-
250 g erdei gyümölcs mix
-
100 ml víz
-
75 g cukor
-
1 ek vaníliás pudingpor
-
6 db lapzselatin
-
300 ml habtejszín
-
1 csomag habfixáló
Összeállítás
Elkészítés
Piskóta
- A piskótához a tojások sárgáját a cukorral jól kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot, vaníliát, sót, tejszínt és olajat is. Végül a masszához keverjük a sütőporral elkevert lisztet.
- A kemény habbá vert tojásfehérjét 2-3 részletben a tojássárgás keverékhez forgatjuk. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, s 180 fokra előmelegített sütőbe téve készre sütjük.
- A tortácskákhoz használt kb. 7,5 cm-es átmérőjű formák segítségével 6 kört szúrunk ki a kész piskótából. A körök tetejét éles késsel levágjuk, hogy egyenes felületű, vékony lapokat kapjunk. Ez lesz a torták alapja.
- A lenyesett részeket és a maradék piskótát apró darabokra tépkedjük. Ez lesz a puncsos réteg alapja.
Gyümölcsszirup
- Az erdei gyümölcs mixet a vízzel kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd a magok felfogása érdekében átszűrjük. (Ezt a lépést a mousse első lépésével egyben is elvégezhetjük: ekkor 500 g gyümölcsöt és 250 ml vizet használunk, s a végén a pürét elfelezzük.)
- A pürét a cukorral, citromlével és vaníliával 10-15 percig főzzük, majd rumaromával ízesítjük, félretesszük. Langyosra hűtjük, mielőtt a puncsos alaphoz felhasználnánk.
Hibiszkusz-csipkebogyózselé
- A kimért vizet a hibiszkusszal és csipkebogyóval magas hőfokon főzni kezdjük. Kb. 10 perc után sötétbordóvá válik a színe, ekkor leszűrjük.
- Az így kapott teát ízlés szerint citrommal és cukorral ízesítjük, s további 10-15 percig főzzük (ekkorra kb. 400 ml-re redukálódik). Ekkor adjuk hozzá a beáztatott és kicsavart zselatint, amivel együtt még pár percig forraljuk. Félretesszük, míg langyosra hűl.
Erdeigyümölcs-mousse
- A mousse elkészítéséhez csak akkor kezdünk hozzá, ha a tortácskák összeállítását már elkezdtük, és már a zseléréteggel a tetejükön dermednek a sütik a hűtőben.
- Az erdei gyümölcs mixet a vízzel kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd a magok felfogása érdekében átszűrjük.
- A pürét a cukorral főzni kezdjük. Amint kissé sűrűbbé válik, 1-2 evőkanál pürével előzetesen simára kevert pudingport keverünk hozzá habverővel.
- A beáztatott és kicsavart zselatint hozzáadjuk a püréhez, 1-2 perc alatt összeforraljuk, félretesszük.
- Amint a püré szobahőmérsékletűre hűlt, kemény habbá verjük a hideg tejszínt a habfixálóval. A tejszínhabot több részletben a gyümölcspüréhez forgatjuk.
Összeállítás
- A tortácskák alapját a formák aljába tesszük.
- A langyosra hűlt szirupot lassanként hozzáadagoljuk a puncsos töltelékhez félretett piskótához. Csak annyit tegyünk hozzá, amennyitől még a nagyobb darabok megtartják formájukat, ne áztassuk túl! Az így kapott puncsos tölteléket az alapokra simítjuk, jól lenyomkodjuk. A tortácskaforma kb. 1/3 részét töltöttük ki ezidáig.
- A tortácskákat egy tálcára készítjük úgy, hogy a formák egyik oldalát kb. 1/2-1 ujjnyi magasságban megemeljük. Ehhez én a formákat egyik szélüknél 1-1 szélesebb kupakra tettem. Az így előkészített formákba kanalazzuk a langyos (még nem szilárduló) zselét. A folyadék a döntött felület miatt a tortácska egyik szélén épp befedi a puncsos tölteléket, míg a másik szélén majdnem a forma pereméig ér. Óvatosan a hűtőbe tesszük dermedni.
- Amint megdermedt a zselé, a gyümölcskrémmel kitöltjük a már vízszintes felületre állított formákat. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára. A tortácskákat a formákból kivéve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30 és 7,5
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1833
- Feltöltés dátuma: 2019. április 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Klarissy
3 recept
A mindennapi sütés-főzés során szeretem apró trükkökkel különlegesebbé tenni az ételek megjelenését. A Hemofília Világnapjára is mindenképp egy küllemében (és persze ízében) figyelemfelkeltő desszertet szerettem volna elkészíteni, melyet egy egyszerű rétegzési technikával igyekeztem elérni. Tortácskaforma híján hagyományos tortaformában is elkészíthető.