r
Nosalty Logó

Pirosgyümölcsös-puncstortácska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Klarissy
Pirosgyümölcsös-puncstortácska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Piskóta

Gyümölcsszirup

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

Erdeigyümölcs-mousse

Összeállítás

Összesen 593 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Piskóta

Gyümölcsszirup

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

Erdeigyümölcs-mousse

Összeállítás

Összesen 3567 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Piskóta

Gyümölcsszirup

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

Erdeigyümölcs-mousse

Összeállítás

Összesen 146 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    331.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.4 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    202.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    423 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    1133 micro
  • Lut-zea
    500 micro
Összesen 593 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    60.9 g

Zsír

  • Összesen
    132.2 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1070 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1987.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    547 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    750 mg
  • Nátrium
    433 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    530.7 g
  • Cukor
    368 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1212.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1406 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    452 mg
  • D vitamin:
    231 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    647 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1173 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    2540 micro
  • β-crypt
    505 micro
  • Likopin
    6800 micro
  • Lut-zea
    3000 micro
Összesen 3567 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    80.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    276 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 146 kcal

Hozzávalók

Piskóta

Gyümölcsszirup

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

Erdeigyümölcs-mousse

Összeállítás

Elkészítés

Piskóta

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral jól kihabosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a citromhéjat, cukrot, vaníliát, sót, tejszínt és olajat is. Végül a masszához keverjük a sütőporral elkevert lisztet.
  2. A kemény habbá vert tojásfehérjét 2-3 részletben a tojássárgás keverékhez forgatjuk. Sütőpapírral bélelt kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, s 180 fokra előmelegített sütőbe téve készre sütjük.
  3. A tortácskákhoz használt kb. 7,5 cm-es átmérőjű formák segítségével 6 kört szúrunk ki a kész piskótából. A körök tetejét éles késsel levágjuk, hogy egyenes felületű, vékony lapokat kapjunk. Ez lesz a torták alapja.
  4. A lenyesett részeket és a maradék piskótát apró darabokra tépkedjük. Ez lesz a puncsos réteg alapja.

Gyümölcsszirup

  1. Az erdei gyümölcs mixet a vízzel kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd a magok felfogása érdekében átszűrjük. (Ezt a lépést a mousse első lépésével egyben is elvégezhetjük: ekkor 500 g gyümölcsöt és 250 ml vizet használunk, s a végén a pürét elfelezzük.)
  2. A pürét a cukorral, citromlével és vaníliával 10-15 percig főzzük, majd rumaromával ízesítjük, félretesszük. Langyosra hűtjük, mielőtt a puncsos alaphoz felhasználnánk.

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

  1. A kimért vizet a hibiszkusszal és csipkebogyóval magas hőfokon főzni kezdjük. Kb. 10 perc után sötétbordóvá válik a színe, ekkor leszűrjük.
  2. Az így kapott teát ízlés szerint citrommal és cukorral ízesítjük, s további 10-15 percig főzzük (ekkorra kb. 400 ml-re redukálódik). Ekkor adjuk hozzá a beáztatott és kicsavart zselatint, amivel együtt még pár percig forraljuk. Félretesszük, míg langyosra hűl.

Erdeigyümölcs-mousse

  1. A mousse elkészítéséhez csak akkor kezdünk hozzá, ha a tortácskák összeállítását már elkezdtük, és már a zseléréteggel a tetejükön dermednek a sütik a hűtőben.
  2. Az erdei gyümölcs mixet a vízzel kb. 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd a magok felfogása érdekében átszűrjük.
  3. A pürét a cukorral főzni kezdjük. Amint kissé sűrűbbé válik, 1-2 evőkanál pürével előzetesen simára kevert pudingport keverünk hozzá habverővel.
  4. A beáztatott és kicsavart zselatint hozzáadjuk a püréhez, 1-2 perc alatt összeforraljuk, félretesszük.
  5. Amint a püré szobahőmérsékletűre hűlt, kemény habbá verjük a hideg tejszínt a habfixálóval. A tejszínhabot több részletben a gyümölcspüréhez forgatjuk.

Összeállítás

  1. A tortácskák alapját a formák aljába tesszük.
  2. A langyosra hűlt szirupot lassanként hozzáadagoljuk a puncsos töltelékhez félretett piskótához. Csak annyit tegyünk hozzá, amennyitől még a nagyobb darabok megtartják formájukat, ne áztassuk túl! Az így kapott puncsos tölteléket az alapokra simítjuk, jól lenyomkodjuk. A tortácskaforma kb. 1/3 részét töltöttük ki ezidáig.
  3. A tortácskákat egy tálcára készítjük úgy, hogy a formák egyik oldalát kb. 1/2-1 ujjnyi magasságban megemeljük. Ehhez én a formákat egyik szélüknél 1-1 szélesebb kupakra tettem. Az így előkészített formákba kanalazzuk a langyos (még nem szilárduló) zselét. A folyadék a döntött felület miatt a tortácska egyik szélén épp befedi a puncsos tölteléket, míg a másik szélén majdnem a forma pereméig ér. Óvatosan a hűtőbe tesszük dermedni.
  4. Amint megdermedt a zselé, a gyümölcskrémmel kitöltjük a már vízszintes felületre állított formákat. Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára. A tortácskákat a formákból kivéve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30 és 7,5
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1825
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Klarissy 3 recept

A mindennapi sütés-főzés során szeretem apró trükkökkel különlegesebbé tenni az ételek megjelenését. A Hemofília Világnapjára is mindenképp egy küllemében (és persze ízében) figyelemfelkeltő desszertet szerettem volna elkészíteni, melyet egy egyszerű rétegzési technikával igyekeztem elérni. Tortácskaforma híján hagyományos tortaformában is elkészíthető. 

Hozzávalók

Piskóta

Gyümölcsszirup

Hibiszkusz-csipkebogyózselé

Erdeigyümölcs-mousse

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...