Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
A lekvárhoz
-
88g csipkebogyó142 kcal
-
163g víz0 kcal
-
63g cukor242 kcal
-
0 kcal
Vagy
-
250g csipkebogyó405 kcal
-
250g víz0 kcal
-
63g cukor242 kcal
-
0 kcal
Az üdítőhöz
-
13g csipkebogyó20 kcal
-
125g víz0 kcal
-
13g cukor48 kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
A lekvárhoz
-
700g csipkebogyó1134 kcal
-
1300g víz0 kcal
-
500g cukor1935 kcal
-
0 kcal
Vagy
-
2000g csipkebogyó3240 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
500g cukor1935 kcal
-
0 kcal
Az üdítőhöz
-
100g csipkebogyó162 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
100g cukor387 kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
A lekvárhoz
-
8.5g csipkebogyó14 kcal
-
15.9g víz0 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
0 kcal
Vagy
-
24.4g csipkebogyó40 kcal
-
24.4g víz0 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
0 kcal
Az üdítőhöz
-
1.2g csipkebogyó2 kcal
-
12.2g víz0 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1115.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 609 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 271.2 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 84 mg
VÍZ
-
Összesen 742.3 g
Vitaminok
-
Összesen 2
-
A vitamin (RAE): 760 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 1491 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 91 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 109 micro
-
β-karotin 8225 micro
-
β-crypt 1691 micro
-
Likopin 23800 micro
-
Lut-zea 7004 micro
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 44.8 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8926.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 4872 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 1975 mg
-
Foszfor 1708 mg
-
Nátrium 295 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 29 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2169.9 g
-
Cukor 1170 mg
-
Élelmi rost 675 mg
VÍZ
-
Összesen 5938.4 g
Vitaminok
-
Összesen 2
-
A vitamin (RAE): 6076 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 164 mg
-
C vitamin: 11928 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 725 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 336 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 868 micro
-
β-karotin 65800 micro
-
β-crypt 13524 micro
-
Likopin 190400 micro
-
Lut-zea 56028 micro
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 108.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 72.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 802 micro
-
β-crypt 165 micro
-
Likopin 2322 micro
-
Lut-zea 683 micro
Hozzávalók
A lekvárhoz
-
13 dl víz
-
50 dkg cukor
-
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Vagy
-
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Az üdítőhöz
-
10 dkg cukor
Elkészítés
A lekvárhoz
- Mindhárom esetben megtisztítjuk a bogyókat, levágjuk a hegyéről a virágkehely-maradványokat. Hideg vízben megmossuk.
- A szárított bogyóból készült lekvár esetében a bogyót összezúzzuk, vagy ledaráljuk, vagy vászon zacskóba téve húsklopfolóval összetörjük. Rátöltjük a felfőzött és 70-80 fokra lehűtött vizet (13 dl), lefedjük, és 24 órát állni hagyjuk.
- Másnaptésztaszűrőn átpasszírozzuk, hogy a magvakat eltávolítsuk. (Gumikesztyűvel dolgozunk, hogy a szőröcskék ne szúrjanak.) Majd szitán kanál hátával újra átpasszírozzuk, hogy a szőröcskéket is eltávolítsuk. Ha elérhető közelségben van a férj vagy a nagyfiúnk erős keze, akkor az egész masszát vászonzacskóba tesszük, és megkérjük, hogy préselje ki.
- A kipréselt anyaghoz hozzáadjuk a cukrot, időnként megkavarjuk. Kb. fél óra alatt felolvad. Befőttes üvegekbe rakjuk, tetejére kevés Na-benzonátot teszünk (befőzőpor).
- Ha friss bogyóból készítjük a lekvárt, forró vizet öntünk rá. 24 óra múlva ledaráljuk, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előző esetben.
- Mindkét esetben a visszamaradt zaccot átmossuk a felfőzött és lehűtött vízzel, ízlés szerint édesítjük. Finom üdítőital lesz belőle azonnali használatra.
- Az üdítőhöz 10 dkg szárított, összezúzott bogyóra 1 liter langyos vizet öntünk, fél nap múlva leszűrjük, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot. Üvegbe töltjük, hideg helyen tartjuk.
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 61
- Össznézettség: 26204
- Feltöltés dátuma: 2011. április 21.
Ajánló
A lekvárból készült szósz vadhúsok mellé ajánlott.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mivel az én férjem keze nem volt elérhető, ezért a passzírozást választottam. 30 perc a tésztaszűrőn, 20 perc a szitán. Amíg a cukor feloldódott a gyümölcspépben (kb. 30 perc), addig összemostam a zaccot. Elkészült az üdítő is. Bevallom, ez alkalommal nem vágtam le a bogyók végeit, egyszerűen megdaráltam mosás után rögtön, mielőtt még megpuhult volna. Percek alatt megvolt. Ha friss gyümülcsből készítjük, muszáj megtisztítani, hogy meg tudjon ázni a bogyó. Nálunk a csipkebogyót rózsabogyónak, hecserlinek vagy hecsedlinek hívják. Magas a C-vitamin tartalma, és más antioxidánsokat, karotinoidokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert. Influenzás időszakban különösen ajánlott. Javítja a vérképzést, enyhe vizelethajtó, és vesekőoldó hatása van.