Bárányborda
Leírás
Bárányborda – receptek, leírás, tippek
A bárányborda különleges fogások kedvelt húsalapanyaga, amely prémium minőségével és gazdag ízvilágával a gasztronómia egyik csúcsa.
A bárányborda a bárány egyik legkedveltebb része. Báránybordához kétféleképpen juthatunk, attól függően, hogy hogyan bontották az állatot. Ha a bárányt gereznára bontják, akkor a bordákat sorban elvágják a gerinctől, így azokon csak annyi hús marad, ami a bordák közt van. Ha azonban a bordákat közvetlen a gerinctől választják le, úgy minden borda tövében ottmarad egy-egy darab a báránykarajból. Ez utóbbi alapanyag jóval értékesebb, de a sima bordából is különleges fogások készíthetők.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi a bárányborda?
A bárányborda a fiatal bárány húsának egyik legnemesebb része, amely omlós és zamatos. Leggyakrabban grillezve vagy sütve készítik el, hogy megőrizze a hús szaftosságát és intenzív ízét. A bordákat egyben sütve vagy szeletelve is elkészíthetjük.
Hogyan vásároljuk?
Friss báránybordát érdemes vásárolni hentesüzletekből vagy megbízható forrásból. A hús színe legyen élénk rózsaszín, a zsír pedig fehér és egyenletes. A fagyasztott változatok is jók, de mindig ellenőrizzük a csomagolás sértetlenségét. A friss báránybordát hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk, de ha hosszabb időre van szükség, fagyasztva akár 6 hónapig is eltartható. Főzés előtt érdemes szobahőmérsékletűre hozni a húst, hogy egyenletesen süljön át.
Mire jó a bárányborda?
A bárányhús igen egészséges, fogyasztása elősegíti a lép és a vese működését, ráadásul zsírtartalma is alacsony. A bárány húsa drágább, mint az idősebb birkáé, mert íze kevésbé karakteres a minimális faggyú miatt, textúrája pedig jóval puhább, porhanyósabb. Sütőben sütve igazán különleges fogás készíthető belőle, jól illenek hozzá a zöldfűszerek, különösen a rozmaring és a zsálya.
A bárányborda tökéletes választás különleges alkalmakra. Elegáns főfogásként tálalható például rozmaringos vagy mentás pácban sütve. Nagyszerűen illik hozzá a burgonyapüré vagy a zöldségköret.
Mi készülhet a báránybordából?
Klasszikus recept a rozmaringos bárányborda, amelyhez csak néhány fűszer szükséges, de petrezselymes-citromos-rózsaborsos fűszervajjal készítve is pazar fogás. A bordák grillezve, gombával vagy forrólevegős sütőben készítve is ízletesek. Köretként friss zöldsaláta vagy fokhagymás sült burgonya ajánlott hozzá. Készíthetünk báránysültet citrusos szójaszósszal és szezámos uborkasalátával is!
Még több báránybordás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
A bárányborda az év bármely szakában kapható, de általában csak a nagyobb henteseknél vagy boltokban, főként húsvétkor.
hogyan tároljam
A friss báránybordát hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk.
100g Bárányborda
fehérjetartalom
15.32 g
zsírtartalom
74028.45 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
53.68 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
143 mg
Nátrium
58 mg
Magnézium
19 mg
Kalcium
14 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.12 g
Niacin - B3 vitamin
6.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.62 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.19 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
15.32 g
Zsír
telített zsírsav
13.43 g
egyszeresen telített zsírsav
12.6 g
többszörösen telített zsírsav
2.42 g
koleszterin
74 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
1.43 mg
Magnézium
19 mg
Foszfor
143 mg
Nátrium
58 mg
Cink
2.87 mg
Réz
0.092 mg
Mangán
0.017 mg
Szelén
17.7 µg
szénhidrát
víz
53.68 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.1 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.19 mg
Niacin - B3 vitamin
6.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.62 mg
Folát
15 µg
B12 vitamin
2.14 µg
B6 vitamin
0.12 g