Bárányborda
Leírás
A bárányborda a bárány egyik legkedveltebb része. Báránybordához kétféleképpen juthatunk, attól függően, hogy hogyan bontották az állatot. Ha a bárányt gereznára bontják, akkor a bordákat sorban elvágják a gerinctől, így azokon csak annyi hús marad, ami a bordák közt van. Ha azonban a bordákat közvetlen a gerinctől választják le, úgy minden borda tövében ottmarad egy-egy darab a báránykarajból. Ez utóbbi alapanyag jóval értékesebb, de a sima bordából is különleges fogások készíthetők. A bárányhús igen egészséges, fogyasztása elősegíti a lép és a vese működését, ráadásul zsírtartalma is alacsony. A bárány húsa drágább, mint az idősebb birkáé, mert íze kevésbé karakteres a minimális faggyú miatt, textúrája pedig jóval puhább, porhanyósabb. Sütőben sütve igazán különleges fogás készíthető belőle, jól illenek hozzá a zöldfűszerek, különösen a rozmaring és a zsálya.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Bárányborda
fehérjetartalom
15.32 g
zsírtartalom
74028.45 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
53.68 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
143 mg
Nátrium
58 mg
Magnézium
19 mg
Kalcium
14 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.12 g
Niacin - B3 vitamin
6.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.62 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.19 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
15.32 g
Zsír
telített zsírsav
13.43 g
egyszeresen telített zsírsav
12.6 g
többszörösen telített zsírsav
2.42 g
koleszterin
74 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
1.43 mg
Magnézium
19 mg
Foszfor
143 mg
Nátrium
58 mg
Cink
2.87 mg
Réz
0.092 mg
Mangán
0.017 mg
Szelén
17.7 µg
szénhidrát
víz
53.68 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.1 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.19 mg
Niacin - B3 vitamin
6.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.62 mg
Folát
15 µg
B12 vitamin
2.14 µg
B6 vitamin
0.12 g