Bárányborda

Bárányborda

Leírás

Bárányborda – receptek, leírás, tippek

A bárányborda különleges fogások kedvelt húsalapanyaga, amely prémium minőségével és gazdag ízvilágával a gasztronómia egyik csúcsa.

A bárányborda a bárány egyik legkedveltebb része. Báránybordához kétféleképpen juthatunk, attól függően, hogy hogyan bontották az állatot. Ha a bárányt gereznára bontják, akkor a bordákat sorban elvágják a gerinctől, így azokon csak annyi hús marad, ami a bordák közt van. Ha azonban a bordákat közvetlen a gerinctől választják le, úgy minden borda tövében ottmarad egy-egy darab a báránykarajból. Ez utóbbi alapanyag jóval értékesebb, de a sima bordából is különleges fogások készíthetők.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi a bárányborda?

A bárányborda a fiatal bárány húsának egyik legnemesebb része, amely omlós és zamatos. Leggyakrabban grillezve vagy sütve készítik el, hogy megőrizze a hús szaftosságát és intenzív ízét. A bordákat egyben sütve vagy szeletelve is elkészíthetjük.

Hogyan vásároljuk?

Friss báránybordát érdemes vásárolni hentesüzletekből vagy megbízható forrásból. A hús színe legyen élénk rózsaszín, a zsír pedig fehér és egyenletes. A fagyasztott változatok is jók, de mindig ellenőrizzük a csomagolás sértetlenségét. A friss báránybordát hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk, de ha hosszabb időre van szükség, fagyasztva akár 6 hónapig is eltartható. Főzés előtt érdemes szobahőmérsékletűre hozni a húst, hogy egyenletesen süljön át.

Mire jó a bárányborda?

A bárányhús igen egészséges, fogyasztása elősegíti a lép és a vese működését, ráadásul zsírtartalma is alacsony. A bárány húsa drágább, mint az idősebb birkáé, mert íze kevésbé karakteres a minimális faggyú miatt, textúrája pedig jóval puhább, porhanyósabb. Sütőben sütve igazán különleges fogás készíthető belőle, jól illenek hozzá a zöldfűszerek, különösen a rozmaring és a zsálya.

A bárányborda tökéletes választás különleges alkalmakra. Elegáns főfogásként tálalható például rozmaringos vagy mentás pácban sütve. Nagyszerűen illik hozzá a burgonyapüré vagy a zöldségköret.

Mi készülhet a báránybordából?

Klasszikus recept a rozmaringos bárányborda, amelyhez csak néhány fűszer szükséges, de petrezselymes-citromos-rózsaborsos fűszervajjal készítve is pazar fogás. A bordák grillezve, gombával vagy forrólevegős sütőben készítve is ízletesek. Köretként friss zöldsaláta vagy fokhagymás sült burgonya ajánlott hozzá. Készíthetünk báránysültet citrusos szójaszósszal és szezámos uborkasalátával is!

Még több báránybordás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A bárányborda az év bármely szakában kapható, de általában csak a nagyobb henteseknél vagy boltokban, főként húsvétkor.

hogyan tároljam

A friss báránybordát hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk.

100g Bárányborda

fehérjetartalom

15.32 g

zsírtartalom

74028.45 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

53.68 g

gramm bárányborda?

Top ásványi anyagok

Foszfor

143 mg

Nátrium

58 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

14 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.12 g

Niacin - B3 vitamin

6.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.62 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.19 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.32 g

Zsír

telített zsírsav

13.43 g

egyszeresen telített zsírsav

12.6 g

többszörösen telített zsírsav

2.42 g

koleszterin

74 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

1.43 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

143 mg

Nátrium

58 mg

Cink

2.87 mg

Réz

0.092 mg

Mangán

0.017 mg

Szelén

17.7 µg

szénhidrát

víz

53.68 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.1 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.19 mg

Niacin - B3 vitamin

6.06 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.62 mg

Folát

15 µg

B12 vitamin

2.14 µg

B6 vitamin

0.12 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...