Báránysült citrusos szójaszósszal (ponzu), szezámos uborkasaláta retekkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
Bárány
-
250g bárányborda607 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g szőlőmagolaj44 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
Citrusos szójaszósz (ponzu)
-
25g szójaszósz15 kcal
-
25g víz0 kcal
-
14g limelé4 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
29 kcal
-
13g gyömbér10 kcal
Reteksaláta
-
93g jégcsapretek8 kcal
-
22 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
Uborkasaláta
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
115g újhagyma22 kcal
-
1g szezámmag3 kcal
-
2g szezámolaj18 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
Összesen
1004
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
Bárány
-
1000g bárányborda2428 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g szőlőmagolaj177 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
Citrusos szójaszósz (ponzu)
-
100g szójaszósz60 kcal
-
100g víz0 kcal
-
56g limelé14 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
114 kcal
-
50g gyömbér40 kcal
Reteksaláta
-
370g jégcsapretek34 kcal
-
100g fehér balzsamecet88 kcal
-
0g só0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Uborkasaláta
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
-
8g szezámolaj71 kcal
-
0g chili0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
Összesen
4014
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
Bárány
-
34.7g bárányborda84 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g szőlőmagolaj6 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
Citrusos szójaszósz (ponzu)
-
3.5g szójaszósz2 kcal
-
3.5g víz0 kcal
-
1.9g limelé0 kcal
-
0.7g barna cukor3 kcal
-
4 kcal
-
1.7g gyömbér1 kcal
Reteksaláta
-
12.8g jégcsapretek1 kcal
-
3.5g fehér balzsamecet3 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
Uborkasaláta
-
13.9g kígyóuborka2 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
16g újhagyma3 kcal
-
0.1g szezámmag0 kcal
-
0.3g szezámolaj2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
Összesen
136
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 33.4 g
Zsír
-
Összesen 82.5 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2201.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 1537 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 408.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 161 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 522 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 809 micro
Összesen
1004
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 133.7 g
Zsír
-
Összesen 330.2 g
-
Telített zsírsav 150 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 120 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 740 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8807.6 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 136 mg
-
Kálcium 588 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 368 mg
-
Foszfor 1520 mg
-
Nátrium 6146 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 133.6 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1634.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 850 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 176 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 644 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 389 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 2086 micro
-
β-crypt 102 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3235 micro
Összesen
4014
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
Összesen
136
kcal
Hozzávalók
Bárány
-
só ízlés szerint
-
2 ek szőlőmagolaj
-
100 g vaj
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 szál kakukkfű
Citrusos szójaszósz (ponzu)
-
100 ml szójaszósz
-
1 dl víz
-
2 lime-ból nyert limelé
-
2 ek barna cukor
Reteksaláta
-
1 db jégcsapretek
-
1 dl fehér balzsamecet
-
só ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromlé
Uborkasaláta
-
1 db kígyóuborka
-
5 db újhagyma
-
1 teáskanál szezámmag
-
2 teáskanál szezámolaj
-
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Bárány
- A bárányt és a csontokat megtisztítjuk a hártyáktól, sózzuk, majd forró serpenyőben először olajon alaposan körbepirítjuk, majd 180 C-os sütőben 4-5 percig sütjük.
- Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük újra pirítani, és habzó vajban, fokhagymával, kakukkfűvel locsolgatjuk erőteljesen, amíg teljesen el nem készül, és legalább 5-8 percet pihentetjük még felvágás előtt.
Citrusos szójaszósz (ponzu)
- Kikeverjük a szójaszószt vízzel, cukorral, majd felforraljuk és a keményítővel mártás állagúra sűrítjük. Hozzáadjuk a citrusokat, gyömbérlevet. Kellemesen savanykás-édeskés, komplex szószt kapunk.
Reteksaláta
- A retekből különböző ízű és formájú elemeket készítünk. Leszeleteljük a retket szalagokra, majd egy részüket sózzuk, citromlével átforgatjuk. A szalagok másik részét julienne-re szeleteljük a salátához.
- A szalagokból kis korongokat is kiszúrhatunk, amit szintén sózunk, citromozunk. Egy karalábévájóval apró golyókat formázunk, és az ecetben kis vízzel, cukorral, sóval felforraljuk, majd hagyjuk benne kihűlni.
Uborkasaláta
- A kígyóuborkából hasonlóképp, mint a reteknél, szalagokat és julienne-ket vágunk, és ugyanúgy ízesítjük.
- Az apró uborkagolyókat pedig ugyanúgy sós-cukros ecetes vízbe forgatjuk, csak hidegen.
- Salátát keverünk a retek- és uborka-julienne-ekből, amihez vágunk még chilit, gyömbért, újhagymát, ízesítjük sóval, szezámolajjal és lime-mal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1524
- Feltöltés dátuma: 2021. április 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A húsvéti ünnepek és a családdal együtt töltött idő nehezen képzelhető el finom ételek és italok nélkül. Az ellenállhatatlan falatok különlegessé varázsolhatják az ünnepet még ebben a nehéz, kihívásokkal teli időszakban is. Az ázsiai ihletésű bárányborda receptjét Gálicz Istvánnal, a METRO Gasztroakadémia séfjével, Pohner Ádám séf online vezetése mellett, egy húsvéti online gasztro-workshop alkalmával készítettem. Az eseményen terítékre kerülő ízletes báránysült, amellett, hogy páratlan gourmet élményt kínál, emlékezetessé teheti az ünnepet.