Rozmaringos bárányborda zöldségágyon
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
grill
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bárányborda készítéséhez
-
175g bárányborda425 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1 kcal
-
64g olívaolaj564 kcal
A zöldségágyhoz
-
70g padlizsán17 kcal
-
50g cukkini8 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
37 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
5g rozmaring7 kcal
-
0g chili0 kcal
-
3 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
25g madársaláta5 kcal
Összesen
1221
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bárányborda készítéséhez
-
700g bárányborda1700 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
28g rozmaring37 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
4 kcal
-
255g olívaolaj2254 kcal
A zöldségágyhoz
-
280g padlizsán67 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
147 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
21g rozmaring28 kcal
-
0g chili0 kcal
-
12 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
100g madársaláta21 kcal
Összesen
4881
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 21% Zsír
A bárányborda készítéséhez
-
26.7g bárányborda65 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.1g rozmaring1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g worcestershire-szósz0 kcal
-
9.7g olívaolaj86 kcal
A zöldségágyhoz
-
10.7g padlizsán3 kcal
-
7.6g cukkini1 kcal
-
1.9g lilahagyma1 kcal
-
6 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0.8g rozmaring1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2.1g hegyes erős paprika0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
7.6g tejföl15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tálaláshoz
-
3.8g madársaláta1 kcal
Összesen
185
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 117.2 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 715.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 322 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 395.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 398 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 215 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 2397 micro
-
β-crypt 694 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1109 micro
Összesen
1221
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 97.4 g
Zsír
-
Összesen 468.7 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 270 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 486 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2860.8 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 101 mg
-
Kálcium 613 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1286 mg
-
Nátrium 491 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.6 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1580.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1592 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 50 mg
-
C vitamin: 859 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 216 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 40 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 541 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 130 micro
-
β-karotin 9589 micro
-
β-crypt 2775 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4437 micro
Összesen
4881
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 109.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 366 micro
-
β-crypt 106 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 170 micro
Összesen
185
kcal
Hozzávalók
A bárányborda készítéséhez
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 szál rozmaring
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
3 dl olívaolaj
A zöldségágyhoz
-
1 kis db padlizsán
-
1 db cukkini
-
1 kis fej lilahagyma
-
3 közepes db piros kaliforniai paprika
-
2 ek olívaolaj
-
3 szál rozmaring
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 dl tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tálaláshoz
-
10 dkg madársaláta
Elkészítés
A bárányborda készítéséhez
- Bárányborda készítése:
- A báránybordákat tisztítsuk meg a faggyútól, csontjairól is távolítsuk el a ronda faggyús részeket. (Ezt a legkönnyebben egy késsel, s kaparással tehetjük meg.)
- Ha mindez megvan, akkor a rozmaringágakról húzzuk le a tüskéket, s vágjuk apróra. A rozmaring felével fűszerezzük be a húst, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal locsoljuk meg, s tegyük félre. (A legjobb lenne, ha akár 1 napra bő olívaolajban lenne lepácolva hűtőben, de elhagyható.)
- Ezután mossuk meg a zöldségeket, s szeleteljük - csíkozzuk fel (kb 0.5 cm-es csíkokra).
- A lilahagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük azt is szép vékonyra.
- Vegyünk egy serpenyőt, s melegítsük fel. A báránybordákat süssük meg minden oldalán hirtelen. Dobjunk rá egy rozmaringágat s darált fokhagymát. (Én a fokhagymadarabokat olajjal leturmixolom, s ezt használom.)
- Ha ez megvan, tegyük be a sütőbe. (Légkeverésesnél 175 fokot ajánlanék, és 7-8 percet. Persze ez a méretétől és a sütő minőségétől változhat.)
- Zöldségágy készítése:
- A vágott padlizsánt, cukkinit dobjuk forró serpenyőbe. Locsoljuk meg olívaolajjal. Majd szórjuk rá a lilahagymát és a színes vitaminpaprikákat.
- Ízesítsük sóval, a borssal, a vágott rozmaring maradékával, kevés darált fokhagymával, ízlés szerint a chilipaprikával.Az igazán ínyencek akár finom magyaros zöld hegyes erős paprikát is adhatnak hozzá. Persze csak, akik kedvelik a csípőset.
- Ha kellőképpen megfonnyadt, viszont még roppanós, akkor már kész is vagyunk.
- A fokhagymás tejfölhöz a 2 dl tejfölbe keverjünk sót, durvára őrölt borsot s fokhagymát ízlés szerint.
- Tálalás:
- A zöldségeket halmozzuk egy tányér közepére, a sült bordákat vágjuk el minden második csontjánál, s így szépen egymásba akasztgatva fel tudjuk állítani a zöldséghalmunkra.
- Körben meglocsolhatjuk fokhagymás tejföllel, illetve madársalátával díszíthetjük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 78
- Össznézettség: 45928
- Feltöltés dátuma: 2010. május 01.
Ajánló
Igazából készült mellé még egy aranysárgára sütött spenótos polenta is háromszögre vágva. De természetesen ajánlhatom még héjában sült vagy rozmaringos burgonyával, esetleg pancetta burgonyával körítve.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Egyik nap a hűtőben kotorászva akadtam rá eme értékes s elfeledett báránygerincre. Majd egy kollégával karöltve versenyfőzést rendeztünk, s ennek a végeredménye lett e kép s recept. Fogadjátok, s fogyasszátok egészséggel!