Madársaláta

A madársaláta néhány éve tört be a magyar konyhákba is, egyre többször látni (főleg francia és német importból származó) dobozos madársalátát az élelmiszerboltokban, zöldségeseknél. Galambbegy- vagy mezei salátának is nevezik.
A madársaláta apró, gyomnövényre emlékeztető, 5-30 cm magas, hazánkban a budai hegyekben vadon is megtalálható, a fagyokat jól tűrő, igénytelen növény (-15 Celsius fokig fagytűrő). A kertészkedők bátran próbálkozhatnak termesztésével.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A madársaláta vagy galambbegysaláta a macskagyökérfélék családjába tartozik, és a késő téli, kora tavaszi időszakban élvezhető szezonálisan. Nyújtott, ovális, élénkzöld színű levelei szétterülő tőlevélrózsát képeznek. Íze jellegzetes, kicsit diós.
Nemzetközi elismertségre XIV. Lajos francia király udvari szakácsa által tett szert. Legfőbb európai termesztési területei ma is Franciaországban vannak (ahol a világ madársalátájának háromnegyede terem), illetve Hollandiában.
A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Magas a B9- és C-vitamin-, béta-karotin-, kalcium-, réz-, cink- és magnézium-tartalma. Éterikusolaj-tartalma miatt ideg- és gyomornyugtató hatású, és diós aromájú. Vastartalma miatt sportolóknak, lábadozóknak, időseknek, kismamáknak és gyermekeknek különösen ajánlott. Folsav-tartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz leküzdésében.
Kalóriatartalma alacsony, így beilleszthető a diétás, fogyókúrás étrendbe, mivel a galambbegy-saláta 92,8%-a víz. Remek étvágyjavító, és enyhe hashajtó hatású.
A piacon, boltokban a tőlevélrózsákat árusítják, a mosásra különösen figyeljünk oda.
Keressük a szép, élénk zöld, roppanós, bársonyos felszínű leveleket. A hervadt, foltos, megnyomódott, sárga levelű egyedeket kerüljük. A madársaláta a téli időszakban sötétebb, tavasszal világosabb lehet. Ne törjük össze leveleit, mert íze megkeseredik. Kendőbe tekerve 3-4 napig hűtőben eláll.
Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, óvatosan távolítsuk el a kis gyökereket és a sárga leveleket, úgy, hogy ne essenek szét a jellegzetes levélcsomagok. Tipp: könnyebb átmosni, ha tésztaszűrőbe tesszük, és így tartjuk a víz alá. Csepegtessük le! Más salátákkal keverve vagy magában, frissen, nyersen fogyasszuk, mert vitamin- és folsavtartalmának nagy részét hő hatására elveszti. Ha már főzzük, válasszuk a kíméletesebb gőzben párolást, így a színét is megtartja. Nyersen csodás szendvicsekben, salátákban, omlettek, lepények tetején (utolsónak hozzáadva), ecettel vagy citrommal meglocsolva, de jól illik hozzá a feta, a túró, a fokhagyma, salotta, a citrusok vagy az uborka és a paradicsom.
A madársalátát rakhatjuk édes-savanyú tofus szendvicsbe, készülhet vele vega tartiflette mustáros-hagymás madársalátával, duplasajtos vegán burger, mexikói bulgursaláta, kerülhet töltött tojás mellé, mandarinos salátába, garnélasalátába, sült máj mellé, kecskekrémsajtos salátába vagy Jamie Oliver török laposkenyérébe. És a citromos burgonyalevest madársaláta-pestóval kóstoltad már?
Még több madársalátás receptért görgess lejjebb!
Természetes szezonja kora tavasztól nyár elejéig tart, de egész évben kapható.
Nagyon érzékeny saláta, hamar elfonnyad, ezért zárt nejlontasakban, dobozban vagy kendőbe csavarva, hűtve tároljuk, és pár napon belül fogyasszuk el.
fehérjetartalom
2 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
3.6 g
víztartalom
92.8 g
Foszfor
53 mg
Kalcium
38 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
4 mg
B6 vitamin
0.273 g
C vitamin
38.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.415 mg
A vitamin
355 µg
fehérje
2 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
38 mg
Vas
2.18 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
53 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.59 mg
Réz
0.134 mg
Mangán
0.359 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
víz
92.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.071 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.087 mg
Niacin - B3 vitamin
0.415 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.042 mg
Folát
14 µg
A vitamin
355 µg
C vitamin
38.2 mg
B6 vitamin
0.273 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyA Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!