Zöldségleves Senga konyhájából
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
4g disznózsír34 kcal
-
20g tyúkháj180 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
213g sárgarépa78 kcal
-
135g fehérrépa86 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
15g kelbimbó6 kcal
-
20g zöldborsó16 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
18g csigatészta65 kcal
-
18g cérnametélt65 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
375g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
15g disznózsír135 kcal
-
80g tyúkháj720 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
850g sárgarépa310 kcal
-
540g fehérrépa344 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
60g kelbimbó23 kcal
-
80g zöldborsó65 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
70g csigatészta260 kcal
-
70g cérnametélt260 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1500g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
0.4g disznózsír3 kcal
-
1.9g tyúkháj17 kcal
-
2.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
20.3g sárgarépa7 kcal
-
12.9g fehérrépa8 kcal
-
7.2g burgonya4 kcal
-
6.2g zeller2 kcal
-
5.7g karalábé1 kcal
-
1.4g kelbimbó1 kcal
-
1.9g zöldborsó2 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
1.7g csigatészta6 kcal
-
1.7g cérnametélt6 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
35.9g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 956.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 372 mg
-
Nátrium 236 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.2 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 821.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1616 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 102 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 196 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 249 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6581 micro
-
β-karotin 16114 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1520 micro
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 49.7 g
Zsír
-
Összesen 102 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3824.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 753 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 502 mg
-
Foszfor 1487 mg
-
Nátrium 943 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 356.9 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 3286 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6466 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 410 mg
-
D vitamin: 168 micro
-
K vitamin: 784 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 998 micro
-
Kolin: 304 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 26324 micro
-
β-karotin 64458 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 6079 micro
- 1% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 78.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 630 micro
-
β-karotin 1542 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 145 micro
Hozzávalók
-
1 ek disznózsír
-
8 dkg tyúkháj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
5 nagy db sárgarépa
-
3 nagy db fehérrépa
-
3 közepes db burgonya
-
6 szem fekete bors
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1.5 l víz
Elkészítés
- A zöldségeket megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, vízzel átmossuk, félrerakjuk.
- A fokhagymát, vöröshagymát (felső barna héj maradjon rajta) megpucoljuk, a tetejét pici kereszt alakban bevágjuk.
- A tyúkhájat 2-3 darabra vágjuk.
- Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, majd rádobjuk a feldarabolt hájat és kicsit kisütjük. Amikor épp kezdi kiengedni a szép sárga színét, rádobjuk a kockára vágott répákat, zellereket, karalábékat, és tovább sütjük (kb. 5 percig), kevés sóval, borssal fűszerezzük, néha megkavarjuk.
- Kb. másfél liter langyos vízzel felöntjük, beledobjuk a hagymákat, kelbimbókat és a szemes borsokat, még egyszer sózzuk.
- Fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük a zöldségeket, majd hozzárakjuk a krumplit (2-3 dl langyos vízzel együtt), a borsót, plusz sót, és tovább főzzük.
- A főzés utolsó 10 percében beleszórjuk a tésztákat, és készre főzzük.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1084
- Feltöltés dátuma: 2013. október 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Imádom a leveseket, főleg ősszel és télen, de még nyáron a 30 fokos hőségben is képes vagyok forró húslevest enni. Ennek a zöldséglevesnek a tyúkháj adja meg az igazi ízét, de nem nyomja el a zsenge zöldségeket sem. Mamám rendszeresen, amikor tyúkokat vág, hogy ne legyen túl zsíros a húsleves (de még szép aranyló maradjon) lefejt néhány hájdarabot, kisebb zacskókban kiporciózza, és a fagyója minden zegzugában megtalálható egy-egy kis csomag. Nem élek Magyarországon, ezért amikor otthon vagyunk, jól feltankolunk az alapanyagokból, mamáméktól kapunk néhány tyúkot, hogy itt, Németországban is a számban érezhessem a hazai ízeket. Ezt a levest ugyanúgy készítettem, ahogy ő szokta, az otthonról hozott tyúk hájacskájából szintén levágtam pár darabot, szinte húsleves utánzatot kaptam, ahogy otthon is. Így most ismét, bár távol vagyok, az otthon ízét a számban érezhettem.