r
Nosalty Logó

Zöldfűszerekkel sült karajszelet pirított burgonyával és egresmártással

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NapsütötteVidékünkön
Zöldfűszerekkel sült karajszelet pirított burgonyával és egresmártással
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Zöldfűszeres karajsült

Pirított, karamellizált burgonya

Egresmártás

674
Kalória
27g
Fehérje
81.8g
Szénhidrátok
25.7g
Zsír
411.8g
Víz
96.3g
Koleszterin
9.7g
Rost
24.4g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Zöldfűszeres karajsült

Pirított, karamellizált burgonya

Egresmártás

Összesen 674 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Zöldfűszeres karajsült

Pirított, karamellizált burgonya

Egresmártás

Összesen 2691 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Zöldfűszeres karajsült

Pirított, karamellizált burgonya

Egresmártás

Összesen 112 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    25.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    679.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    97 mg
  • Foszfor
    379 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    411.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 674 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.1 g

Zsír

  • Összesen
    102.6 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    385 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2716.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    396 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    1515 mg
  • Nátrium
    274 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    327 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    1647.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    534 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    309 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    347 mg
  • Retinol - A vitamin:
    411 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    445 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 2691 kcal
  • 5% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 112 kcal

Elkészítés

Zöldfűszeres karajsült

  1. A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukon sózzuk és borsozzuk. Egy kerámiatepsibe öntjük az olajat és a vizet, majd ráfektetjük a karajszeleteket.
  2. A friss zöldfűszereket kiválogatjuk, megmossuk, majd a hússzeletek mellé helyezzük. Nem szükséges lefejteni a leveleket az ágakról.
  3. Az egészet 60 percig sütjük 180 °C-on a tepsi fedelével vagy alufóliával lefedve, majd fedő nélkül további pár percig pirítjuk.

Pirított, karamellizált burgonya

  1. Az újburgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd bő, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Az újburgonya gyorsan fő, ügyeljünk, hogy ne essen szét.
  2. Egy kisebb hevítőserpenyőben lassan felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk és elolvasztjuk benne a cukrot. A burgonyákat egy tepsibe helyezzük, majd rájuk öntjük a vajas keveréket. 180 °C-os sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a burgonya aranysárga színt kap. Közben többször locsoljunk a burgonya tetejére a vajból.

Egresmártás

  1. Az egresmártáshoz egy közepes lábosba öntjük az almalevet és a fehérbort. Lassan melegíteni kezdjük és beletesszük a cukrot, valamint a fűszereket. Addig melegítjük, amíg a cukor elolvad.
  2. A citromot kifacsarjuk, majd az egressel együtt a lábosba tesszük. Éppen csak felforraljuk a mártást, hiszen az egres gyorsan puhára fő. A keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd folyamatosan keverve besűrítjük vele a mártást. Még egy-másfél percig főzzük.
  3. Tálaláskor a melegen tartott karajszeleteket tányérokra helyezzük. Melléjük karamellizált, pirított burgonyát és egresmártást rakunk. A burgonyát friss, apróra vágott metélőhagymával szórjuk meg.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A tavasz előrehaladtával egyre több fűszernövény terem a kertemben. Igyekszem nem csak boldogan figyelni a növekedésüket, ha csak tehetem, főzök is velük. A karajsültnek kiváló ízt adnak a finomfüvek, mint a rozmaring, a kakukkfű, a tárkony és a szurokfű. Ezt most pirított, karamellizált újburgonyával és egresmártással egészítettem ki. Az egresmártást a régi magyar konyha is ismeri. Tejszínnel szokták elkészíteni, én viszont szerettem volna, ha megmarad az egres szép, zöld színe, így kihagytam belőle. A bor használata természetesen nem kötelező. Ha gyerekeknek készítjük a mártást vagy nem kedveljük a bort, használhatunk helyette alma- vagy szőlőlevet. A családom kedvencévé vált ez a három komponensből álló főétel. Nagyon finom. Remélem, hogy ti is elkészítitek.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Piri-piri csirke

A piri-piri (vagy peri-peri) csirke egy népszerű, csípős, fűszeres csirkeétel, amely portugál gyarmati hatásokra alakult ki Afrikában. Az étel alapja a piri-piri paprika (afrikai ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!