Zöldfűszerekkel sült karajszelet pirított burgonyával és egresmártással
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
Zöldfűszeres karajsült
-
100g sertés rövidkaraj166 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
13g víz0 kcal
-
1g tárkony2 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
0g oregánó0 kcal
Pirított, karamellizált burgonya
Egresmártás
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
Zöldfűszeres karajsült
-
400g sertés rövidkaraj664 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
50g víz0 kcal
-
3g tárkony9 kcal
-
12g kakukkfű12 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
0g oregánó0 kcal
Pirított, karamellizált burgonya
Egresmártás
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
Zöldfűszeres karajsült
-
16.6g sertés rövidkaraj28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
2.1g víz0 kcal
-
0.1g tárkony0 kcal
-
0.5g kakukkfű1 kcal
-
0.6g rozmaring1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
Pirított, karamellizált burgonya
Egresmártás
-
8.3g almalé4 kcal
-
4.1g fehérbor3 kcal
-
1.7g cukor6 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
16.6g egres7 kcal
-
1.7g citromlé0 kcal
-
1.9g étkezési keményítő7 kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27 g
Zsír
-
Összesen 25.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 679.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 379 mg
-
Nátrium 68 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.8 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 411.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.1 g
Zsír
-
Összesen 102.6 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 385 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2716.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 396 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 1515 mg
-
Nátrium 274 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 327 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 1647.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 534 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 309 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 184 micro
-
Kolin: 347 mg
-
Retinol - A vitamin: 411 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 445 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 68.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
Zöldfűszeres karajsült
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
-
50 ml víz
Pirított, karamellizált burgonya
Egresmártás
-
200 ml almalé
-
40 g cukor
-
2 db csillagánizs
-
1 db fahéjrúd
-
400 g egres
-
1 citromból nyert citromlé
-
3 ek étkezési keményítő
Elkészítés
Zöldfűszeres karajsült
- A karajszeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd mindkét oldalukon sózzuk és borsozzuk. Egy kerámiatepsibe öntjük az olajat és a vizet, majd ráfektetjük a karajszeleteket.
- A friss zöldfűszereket kiválogatjuk, megmossuk, majd a hússzeletek mellé helyezzük. Nem szükséges lefejteni a leveleket az ágakról.
- Az egészet 60 percig sütjük 180 °C-on a tepsi fedelével vagy alufóliával lefedve, majd fedő nélkül további pár percig pirítjuk.
Pirított, karamellizált burgonya
- Az újburgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd bő, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Az újburgonya gyorsan fő, ügyeljünk, hogy ne essen szét.
- Egy kisebb hevítőserpenyőben lassan felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk és elolvasztjuk benne a cukrot. A burgonyákat egy tepsibe helyezzük, majd rájuk öntjük a vajas keveréket. 180 °C-os sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg a burgonya aranysárga színt kap. Közben többször locsoljunk a burgonya tetejére a vajból.
Egresmártás
- Az egresmártáshoz egy közepes lábosba öntjük az almalevet és a fehérbort. Lassan melegíteni kezdjük és beletesszük a cukrot, valamint a fűszereket. Addig melegítjük, amíg a cukor elolvad.
- A citromot kifacsarjuk, majd az egressel együtt a lábosba tesszük. Éppen csak felforraljuk a mártást, hiszen az egres gyorsan puhára fő. A keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd folyamatosan keverve besűrítjük vele a mártást. Még egy-másfél percig főzzük.
- Tálaláskor a melegen tartott karajszeleteket tányérokra helyezzük. Melléjük karamellizált, pirított burgonyát és egresmártást rakunk. A burgonyát friss, apróra vágott metélőhagymával szórjuk meg.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1377
- Feltöltés dátuma: 2023. április 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A tavasz előrehaladtával egyre több fűszernövény terem a kertemben. Igyekszem nem csak boldogan figyelni a növekedésüket, ha csak tehetem, főzök is velük. A karajsültnek kiváló ízt adnak a finomfüvek, mint a rozmaring, a kakukkfű, a tárkony és a szurokfű. Ezt most pirított, karamellizált újburgonyával és egresmártással egészítettem ki. Az egresmártást a régi magyar konyha is ismeri. Tejszínnel szokták elkészíteni, én viszont szerettem volna, ha megmarad az egres szép, zöld színe, így kihagytam belőle. A bor használata természetesen nem kötelező. Ha gyerekeknek készítjük a mártást vagy nem kedveljük a bort, használhatunk helyette alma- vagy szőlőlevet. A családom kedvencévé vált ez a három komponensből álló főétel. Nagyon finom. Remélem, hogy ti is elkészítitek.