Újkrumpli

Az újkrumpli májusban bukkan fel tömegesen a piacokon, zöldségeseknél. Vitaminokban és ásványi anyagokban jóval gazdagabb a telet átvészelt krumplihoz képest: magas a víztartalma, alacsony a keményítőtartalma, ennél fogva pedig energiatartalma is csak töredéke a sima burgonyáénak, így diétázók is bátran fogyaszthatják.
Az újkrumpli héjastul elkészítve a legfinomabb, de ha ragaszkodnánk a héj nélküli újrumplihoz, akkor víz alatti dörzsöléssel vagy kaparással tisztítsuk, véletlenül se hámozzuk, mert héja is egészséges és ehető!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az apróbb, általában rózsaszínes, rongyos héjú, zsenge újkrumpli május körül váltja az öreg téli krumplit. Ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és foszfort, de magas a C-vitamin-, B-vitamin- és rosttartalma is. Az újkrumpli azért ilyen zsenge és szinte édeskés, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé, emiatt kalóriatatalma is alacsony: 10 dekban csupán 70 kalória található, így kedvelt alapanyaga a fogyni vágyóknak is, akik az egyébként hizlaló burgonyaköreteket ezzel helyettesítik.
Szuper alapanyag sült, serpenyős vagy tepsis krumpliköretekhez, egytálételekhez, de a főzelék vagy a krumplisaláta is isteni lesz belőle. Krumplipüréhez, krémleveshez, krumpligombóchoz, gnocchihoz viszont ne válasszuk, magas víztartalma miatt ugyanis vizes, szétfolyós állagú lesz a végeredmény!
Érdemes lecsapni rá, ahogy megjelenik tavasz végén a piacokon, boltokban, zöldségeseknél. A krumplival megegyező módon készítsük és tároljuk, annyi különbséggel, hogy nem kell pucolni, maximum lekapargatni víz alatt, illetve a főzési/sütési ideje is jóval kevesebb.
Az újkrumplit pirítva, főzve, sütve és párolva is ajánlott fogyasztani, minden elkészítési mód közös jellemzője lesz, hogy a végeredmény istenien krémes és édeskés lesz. Sokkal gyorsabban elkészül, mint az öreg változat: érdemes kipróbálni, hogy a vízben főzés helyett párolóbetétetben pároljuk.
Az újkrumpli imádja a zöldfűszereket, és nemcsak petrezselyemmel az igazi: érdemes kipróbálni a friss menta, korianderzöld, rozmaring, tárkony, majoránna, bazsalikom vagy kakukkfű, sőt a kapor használatát is. Fokhagyma, só és bors pedig szinte minden esetben kerülhet mellé.
Kerülhet tepsis mustáros tarja mellé, klasszikus majonézes krumpliba, cukkinis lepénybe, csirkecomb mellé a sütőbe, (laskagombás) brassóiba, de különleges spanyol ráncos krumpli is válhat belőle. Házi ecetes-sós burgonyát is süthetünk, köleses paprikás krumplit vagy cukkinis-kapros levest is főzhetünk, ezen kívül a fűszeres parázsburgonya sem utolsó választás! Házi krumplis pizzát ettetek már?
Még több újkrumplis receptért görgess lejjebb!
Májustól az összes zöldségesnél, boltban, piacon megtalálható, használjuk ki a szezonját! A picike szemek a legfinomabbak, ezek egyben is süthetők.
Száraz, hűvös és sötét helyen.
fehérjetartalom
2.05 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
17.49 g
víztartalom
79.25 g
Foszfor
57 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.298 g
C vitamin
19.7 mg
Kolin
12.1 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
fehérje
2.05 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.002 g
többszörösen telített zsírsav
0.042 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.81 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
57 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.3 mg
Réz
0.11 mg
Mangán
0.153 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
0.82 g
víz
79.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.032 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.295 mg
Folát
15 µg
Kolin
12.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
2 µg
C vitamin
19.7 mg
B6 vitamin
0.298 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!