Waterzooi - gyors csirkeleves
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
75g csirkemellfilé90 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
100g újkrumpli62 kcal
-
5 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
250g víz0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
300g csirkemellfilé360 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
400g újkrumpli246 kcal
-
160g halványító zeller20 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
11.1g csirkemellfilé13 kcal
-
7.4g póréhagyma2 kcal
-
6.3g sárgarépa2 kcal
-
14.8g újkrumpli9 kcal
-
5.9g halványító zeller1 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
36.9g víz0 kcal
-
7.4g habtejszín22 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
1.7g petrezselyem1 kcal
-
6.8g újhagyma1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 683.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 524.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 618 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 271 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 133 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 1317 micro
-
β-karotin 4251 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1617 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89 g
Zsír
-
Összesen 99.5 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2732.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 291 mg
-
Foszfor 1216 mg
-
Nátrium 554 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.5 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 2099.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2472 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 174 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 1083 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 390 micro
-
Kolin: 530 mg
-
Retinol - A vitamin: 837 micro
-
α-karotin 5268 micro
-
β-karotin 17005 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 6468 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 194 micro
-
β-karotin 627 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 239 micro
Hozzávalók
-
1 nagy db sárgarépa
-
4 közepes szár halványító zeller
-
2 ek vaj
-
1 l víz
-
200 ml habtejszín
-
1 db tojássárgája
-
2 közepes db újhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet szerecsendió
-
1 csipet sáfrány
-
4 db babérlevél
-
2 csipet zsálya
-
1 szál kakukkfű
Elkészítés
- A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a szár zöldebb részéből egy 5 cm-es darabot julienne-re vágunk, ezt félretesszük.
- A csirkét megmossuk, tisztítjuk és apró kockára vágjuk.
- Az aprított pórét lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük vízzel. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük tovább, úgy 15 percig.
- Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk (néhányat még vékonyabbra, julienne-re), az újkrumplit, ha nem tisztított, megpucoljuk, a zellerszárat vastagabb karikára vágjuk.
- A petrezselymet, újhagymát és a zellerlevelet nagyon apróra vágjuk, félretesszük a tálaláshoz.
- Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük az újkrumplikat egyben, a zellerkarikákat és a sárgarépa csíkokat, lefedve alacsony lángon tovább főzzük úgy 5-8 percig.
- Egy kicsi tálban, habverő segítségével (rugós keverő a legjobb) kikeverjük a tojássárgáját úgy, hogy a tejszínt lassanként csepegtetjük bele, majd egy-két merőkanál levest adagolunk hozzá.
- Amikor kissé megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leveshez keverjük a tejszínes tojást, amivel 1-2 percig óvatosan, kevergetve beforraljuk. Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
- A julienne-re vágott sárgarépát és pórét egy kevés vajon serpenyőben átpirítjuk.
- Tálaláskor mélytányérokba merjük a levest, megszórjuk a frissen aprított újhagyma-zellerlevél-petrezselyem keverékkel, díszítjük vajban pirított zöldségekkel és friss kakukkfűlevelekkel. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 576
- Tegnapi nézettség: 14
- 7 napos nézettség: 104
- Össznézettség: 39404
- Feltöltés dátuma: 2015. május 06.
Ajánló
Hét közben gyorsan elkészíthető vacsi, rusztikus kenyérrel egy tunkolható húsos-zöldséges egytálétel. Színesíthetjük bébispenótlevelekkel, esetleg párolt, majd lepirított kelbimbóval.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek örvendett, de kiállta az idő próbáját, így ma is találkozhatunk vele a helyi étlapokon. Eredetileg tengeri és édesvízi halakkal készítették, mára a csirkés változat sokkal népszerűbb. Erről is szól egy legenda, miszerint a Gent körüli folyók olyan szennyezetté váltak, hogy a halak kipusztultak vagy elmenekültek belőlük, ezért váltottak a helyiek, és kezdték el csirkemellel készíteni ezt a zöldségekben bővelkedő ragulevest. Alapjáraton: hagyma, póré, sárgarépa, zeller, burgonya és zöldfűszerek, mint: petrezselyem, kakukkfű, zsálya és babérlevél kerültek a hal mellé. Ez az összeállítás a mai napig nem változott, csak a hal cserélődött fel csirkehúsra. Ennek mi, anyukák, természetesen nagyon örülünk, mert a legtöbb gyerek sikítva menekül, ha halat lát a levesében, és mi is megnyugodhatunk, hogy nem nyelnek le egy szálkát sem. És, hogy mi a különbség egy magyar raguleveshez képest? Nincs benne citrom, az alapanyagok nagyobb darabokban, étteremben pedig julienne-re vágva sorakoznak a tányérokon. Ezt az izgalmas küllemet én is megpróbáltam reprodukálni, és az eredetileg téli levesből egy tavaszi finomságot rittyentettem.