A legtökéletesebb egyben sült csirke
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
grill
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
936
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
4676
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.8 g
Zsír
-
Összesen 67.6 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 228 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 848 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 460 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 320.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 291 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 152 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
936
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 229 g
Zsír
-
Összesen 337.9 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 140 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 1139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4239.9 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 440 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 416 mg
-
Foszfor 2302 mg
-
Nátrium 841 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.6 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1601 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1516 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 218 mg
-
D vitamin: 129 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 91 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 228 micro
-
Kolin: 810 mg
-
Retinol - A vitamin: 1453 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 761 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
4676
kcal
- 10% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
151
kcal
Hozzávalók
-
150 g vaj
-
50 g olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A csirkét megtisztítjuk, megszárítjuk.
- A csirke minden porcikáját, kívül-belül alaposan bedörzsöljük puha vajjal. Ha mézzel is megspékelnék (opcionális), keverjük a vajhoz a mézet, és úgy kenjük be az egész csirkét. Egyenletesen sózzuk, borsozzuk.
- A szárnyas belsejébe tömjük félbevágott vagy egész citromot, kakukkfű- vagy rozmaringágakat, pár gerezd fokhagymát. Fektessük tepsire, tegyünk mellé még nyugodtan citromcikkelyeket, 1 fej félbevágott fokhagymafejet, pár szál kakkukfüvet. Locsoljuk meg olívaoljjal is, ha szükséges, kevés víz is kerülhet alá. Ezután mehet a 160 fokra előmelegített sütőbe, 20 percenként forgatva 90 percig sütjük.
- Fontos, hogy legfeljebb 160-180 fokon süssük a csirkét, hogy lassan és egyenletesen süljön puhára. Ne sokkoljuk hirtelen magas hőfokon, hogy a hús nedvességtartalma megmaradjon, ne száradjon ki.
- A 90 perces sütési idő alatt 20 percenként megforgatjuk a csirkét. Ezt tehetjük úgy, hogy a tepsivel együtt forgatjuk a sütőben, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő, de a legjobb, ha az első 20 percben a hátán sütjük, a másodikban a hasára fektetve, és így tovább forgatva 20 percenként. A csirkét minden forgatásánál alaposan meglocsoljuk vajas páclével, ha szükséges sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá.
- A sütési idő felénél a gomba és a krumpli is kerüljön a hús mellé és alá, a zöldségeket finoman keverjük át a forgatásoknál a vajas pácban.
- A sütési idő lejártával a legalább 15 percig pihentessük a csirkét úgy, hogy lábai felfelé nézzenek, majd támasszuk alá valamivel, hogy a nedvesség a mellrészbe csorogjon. Ettől még puhább és szaftosabb marad a csirkemell.
- Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, locsoljuk át újra a vajas páclével.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 219
- Tegnapi nézettség: 83
- 7 napos nézettség: 822
- Össznézettség: 56466
- Feltöltés dátuma: 2022. november 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
Heston Blumenthal, Joël Robuchon, Martha Stewart vagy Jamie Oliver is mind más receptúrára esküszik, ha a tökéletes sült csirkéről van szó. Egy valamiben viszont mindannyian egyetértenek: a tökéletes sült csirke bőre ropogós, húsa pedig omlós és szaftos. A legnagyobb kihívást a csirkemell "puhán tartása" jelenti (legyen átsült, de lágy és omlós a csirkemell), így most receptemben ötvöztem Blumental és Robuchon eljárását, és nem sajnálva a vajat, nagyon lassan, folyamatosan forgatva, locsolva és pihentetve készítettem el a sütőben sült csirkét. Azt hiszem ilyen a legtökéletesebb sült csirke: csak úgy omlott le a hús a csontról!