r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb egyben sült csirke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
A legtökéletesebb egyben sült csirke
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
grill
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 936 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 4676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    67.6 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    848 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    460 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    320.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    152 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 936 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    229 g

Zsír

  • Összesen
    337.9 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    140 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    1139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4239.9 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    440 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    416 mg
  • Foszfor
    2302 mg
  • Nátrium
    841 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.6 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1601 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1516 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    218 mg
  • D vitamin:
    129 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    91 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    228 micro
  • Kolin:
    810 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1453 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    761 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 4676 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 151 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét megtisztítjuk, megszárítjuk.
  2. A csirke minden porcikáját, kívül-belül alaposan bedörzsöljük puha vajjal. Ha mézzel is megspékelnék (opcionális), keverjük a vajhoz a mézet, és úgy kenjük be az egész csirkét. Egyenletesen sózzuk, borsozzuk.
  3. A szárnyas belsejébe tömjük félbevágott vagy egész citromot, kakukkfű- vagy rozmaringágakat, pár gerezd fokhagymát. Fektessük tepsire, tegyünk mellé még nyugodtan citromcikkelyeket, 1 fej félbevágott fokhagymafejet, pár szál kakkukfüvet. Locsoljuk meg olívaoljjal is, ha szükséges, kevés víz is kerülhet alá. Ezután mehet a 160 fokra előmelegített sütőbe, 20 percenként forgatva 90 percig sütjük.
  4. Fontos, hogy legfeljebb 160-180 fokon süssük a csirkét, hogy lassan és egyenletesen süljön puhára. Ne sokkoljuk hirtelen magas hőfokon, hogy a hús nedvességtartalma megmaradjon, ne száradjon ki.
  5. A 90 perces sütési idő alatt 20 percenként megforgatjuk a csirkét. Ezt tehetjük úgy, hogy a tepsivel együtt forgatjuk a sütőben, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő, de a legjobb, ha az első 20 percben a hátán sütjük, a másodikban a hasára fektetve, és így tovább forgatva 20 percenként. A csirkét minden forgatásánál alaposan meglocsoljuk vajas páclével, ha szükséges sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá.
  6. A sütési idő felénél a gomba és a krumpli is kerüljön a hús mellé és alá, a zöldségeket finoman keverjük át a forgatásoknál a vajas pácban.
  7. A sütési idő lejártával a legalább 15 percig pihentessük a csirkét úgy, hogy lábai felfelé nézzenek, majd támasszuk alá valamivel, hogy a nedvesség a mellrészbe csorogjon. Ettől még puhább és szaftosabb marad a csirkemell.
  8. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, locsoljuk át újra a vajas páclével.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 219
  • Tegnapi nézettség: 83
  • 7 napos nézettség: 822
  • Össznézettség: 56466
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb egyben sült csirke
Hering András 182 recept

Heston Blumenthal, Joël Robuchon, Martha Stewart vagy Jamie Oliver is mind más receptúrára esküszik, ha a tökéletes sült csirkéről van szó. Egy valamiben viszont mindannyian egyetértenek: a tökéletes sült csirke bőre ropogós, húsa pedig omlós és szaftos. A legnagyobb kihívást a csirkemell "puhán tartása" jelenti (legyen átsült, de lágy és omlós a csirkemell), így most receptemben ötvöztem Blumental és Robuchon eljárását, és nem sajnálva a vajat, nagyon lassan, folyamatosan forgatva, locsolva és pihentetve készítettem el a sütőben sült csirkét. Azt hiszem ilyen a legtökéletesebb sült csirke: csak úgy omlott le a hús a csontról!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...