Zöld Tündér muffin
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
38g cukor145 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
25g dió164 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
31g mascarpone126 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
71 kcal
-
81 kcal
-
2 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
13g vodka29 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
9g kockacukor35 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
150g cukor581 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
100g dió654 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g mascarpone505 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
322 kcal
-
7 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
50g vodka116 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
36g kockacukor139 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
18.3g cukor71 kcal
-
12.2g finomliszt44 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
12.2g dió80 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.2g mascarpone62 kcal
-
13.4g tojás17 kcal
-
3.9g napraforgó olaj34 kcal
-
12.2g kandírozott citromhéj39 kcal
-
0.2g édesköménymag1 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
6.1g vodka14 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
4.4g kockacukor17 kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 39.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 730.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 314 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 35 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.1 g
Zsír
-
Összesen 159 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2922.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 653 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 1258 mg
-
Nátrium 717 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 371.9 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 140.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 336 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 525 micro
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 356 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Hozzávalók
-
15 dkg cukor
-
10 dkg finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
12.5 dkg mascarpone
-
2 db tojás
-
10 dkg kandírozott citromhéj
-
2 db csillagánizs
Elkészítés
- Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a "száraz hozzávalókat", a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot,a diót, a sót.
- Ezután előkészítjük az "abszint ízt" adó két jellegzetes fűszert, a csillagánizst és az édeskömény magokat. Ha nem tudjuk őket beszerezni őrölve, darálóban vagy mozsárban apró darabokra daráljuk, porrá törjük. Ha a csillagánizzsal nem sikerül a művelet, és maradnak kemény és fél milliméternél nagyobbrészek, fél deci vízben három percig főzzük egy kis edénybena három szem ánizst lassú tűzön fedő alatt, majd állni hagyjuk tíz-tizenötpercre.
- Egy másik tálban összekeverjük a "nedves hozzávalókat", a mascarponét - azért használom, mert nem annyira zsíros, mint a margarin, és puhábbá teszi a muffint -, beleütjük a tojásokat, az olajat.
- A "nedves hozzávalókat" kanalanként adagolva elkeverjük a nagyobb tálban lévő "száraz hozzávalókkal".
- Ha ezzel megvagyunk, és a massza sima csomómentes, beleöntjük a vodkát, hozzáadjuk a citromhéjakat, az édesköményés a csillagánizst (vagy a csillagánizs főzetet) és az ételfestéket. Ha még túl száraznak találjuk, tehetünk hozzá olajat. Vagy ha túl nedvesnek, liszttel tehetjük keményebbé. (Túl nedves akkor lehet, ha a csillagánizst főzetként készítjük.)
- A muffinsütőbe muffinpapírokat helyezünk. Ezeketnagyjából csak kétharmadrészt töltjük meg a masszával.
- Tetszés szerint cukorkákkal vagy kockacukorral díszíthetjük. (A kockacukor az abszint fogyasztására utal.)
- Körülbelül 15-20 percre a sütőbe tesszük 180 fokon. Nekünk ez a sütőnkön a hatos fokozatnak felel meg, de sütés ideje a gáz minőségétőlés a sütő fajtájátóleltérhet.
- Tűpróbával ellenőrizzük, mennyire sült meg. Ha így mindent rendben találunk, vegyük ki a sütőből, ha kihűl, a sütőformából kiszedegetve a papíros muffinokatmáris tálalhatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2223
- Feltöltés dátuma: 2012. június 10.
Ajánló
Főleg bulikra ajánlom és nem gyerekeknek alkoholtartalma miatt! A muffin alkoholmentes változata is furcsa ízű lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá az ánizs és az édeskömény aromájához. A csillagánizsnak és az édesköménynek semmilyen káros hatása nincs a szervezetre! Sőt jótékonyan az emésztés számára. Csillagánizs: "szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert." /Wikipedia/ Édeskömény: "étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket." /Wikipedia/ A recept fűszerezésésből kihagytam a fehér ürmöt, és nem is ajánlom a beletételét, az abszint esetében ennek a növénynek tulajdonították a kábítószerjellegű hatást. Fehér üröm: "Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a 19.-20. század fordulóján hatalmas divatnak örvedett, míg sok országban átlagosan 90 évre be nem tiltották epilepsziát, elmebajt és egyéb betegségeket okozó hatására hivatkozva, ám a modern tudomány ezen vádakat megalapozatlannak találta, és az Európai Unióban történt, 1988-as rehabilitációja utáni hamisítványok közt mára ismét megjelent eredeti formájában is... Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben (amennyit pl. az abszint is tartalmaz) nincs számottevő mérgező hatása. A tujont az abszintizmus félreértelmezése nyomán sokan hallucinogénnek tartják, de ennek tudományos alapja nincs... A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök." /Wikipedia/
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A barátaim bulit szerveztek, és egy bulis sütivel akartam őket meglepni. Mivel rajonganak a XIX. század végéért, így eszembe jutott, milyen lenne abszint ízű muffint csinálni. Egy muffinalapreceptet turbóztam fel abszintosra. Természetesen szilikon sütőformával is elkészíthető. A képen látható süteményt arany ételfestékkel fújtam le, ez nem kötelező, csak patinás színt kölcsönzött az így is különleges süteménynek.