r
Nosalty Logó

Zöld Tündér muffin

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
automatonaliza
Zöld Tündér muffin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 790 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 3151 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 384 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    730.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 790 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.1 g

Zsír

  • Összesen
    159 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2922.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    653 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    1258 mg
  • Nátrium
    717 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    371.9 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    525 micro
Összesen 3151 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 384 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a "száraz hozzávalókat", a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot,a diót, a sót.
  2. Ezután előkészítjük az "abszint ízt" adó két jellegzetes fűszert, a csillagánizst és az édeskömény magokat. Ha nem tudjuk őket beszerezni őrölve, darálóban vagy mozsárban apró darabokra daráljuk, porrá törjük. Ha a csillagánizzsal nem sikerül a művelet, és maradnak kemény és fél milliméternél nagyobbrészek, fél deci vízben három percig főzzük egy kis edénybena három szem ánizst lassú tűzön fedő alatt, majd állni hagyjuk tíz-tizenötpercre.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a "nedves hozzávalókat", a mascarponét - azért használom, mert nem annyira zsíros, mint a margarin, és puhábbá teszi a muffint -, beleütjük a tojásokat, az olajat.
  4. A "nedves hozzávalókat" kanalanként adagolva elkeverjük a nagyobb tálban lévő "száraz hozzávalókkal".
  5. Ha ezzel megvagyunk, és a massza sima csomómentes, beleöntjük a vodkát, hozzáadjuk a citromhéjakat, az édesköményés a csillagánizst (vagy a csillagánizs főzetet) és az ételfestéket. Ha még túl száraznak találjuk, tehetünk hozzá olajat. Vagy ha túl nedvesnek, liszttel tehetjük keményebbé. (Túl nedves akkor lehet, ha a csillagánizst főzetként készítjük.)
  6. A muffinsütőbe muffinpapírokat helyezünk. Ezeketnagyjából csak kétharmadrészt töltjük meg a masszával.
  7. Tetszés szerint cukorkákkal vagy kockacukorral díszíthetjük. (A kockacukor az abszint fogyasztására utal.)
  8. Körülbelül 15-20 percre a sütőbe tesszük 180 fokon. Nekünk ez a sütőnkön a hatos fokozatnak felel meg, de sütés ideje a gáz minőségétőlés a sütő fajtájátóleltérhet.
  9. Tűpróbával ellenőrizzük, mennyire sült meg. Ha így mindent rendben találunk, vegyük ki a sütőből, ha kihűl, a sütőformából kiszedegetve a papíros muffinokatmáris tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2227
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 10.

Ajánló

  Főleg bulikra ajánlom és nem gyerekeknek alkoholtartalma miatt! A muffin alkoholmentes változata is furcsa ízű lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá az ánizs és az édeskömény aromájához. A csillagánizsnak és az édesköménynek semmilyen káros hatása nincs a szervezetre! Sőt jótékonyan az emésztés számára.   Csillagánizs: "szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert." /Wikipedia/   Édeskömény: "étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket." /Wikipedia/   A recept fűszerezésésből kihagytam a fehér ürmöt, és nem is ajánlom a beletételét, az abszint esetében ennek a növénynek tulajdonították a kábítószerjellegű hatást.   Fehér üröm: "Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a 19.-20. század fordulóján hatalmas divatnak örvedett, míg sok országban átlagosan 90 évre be nem tiltották epilepsziát, elmebajt és egyéb betegségeket okozó hatására hivatkozva, ám a modern tudomány ezen vádakat megalapozatlannak találta, és az Európai Unióban történt, 1988-as rehabilitációja utáni hamisítványok közt mára ismét megjelent eredeti formájában is... Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben (amennyit pl. az abszint is tartalmaz) nincs számottevő mérgező hatása. A tujont az abszintizmus félreértelmezése nyomán sokan hallucinogénnek tartják, de ennek tudományos alapja nincs... A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök." /Wikipedia/

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
automatonaliza 2 recept

A barátaim bulit szerveztek, és egy bulis sütivel akartam őket meglepni. Mivel rajonganak a XIX. század végéért, így eszembe jutott, milyen lenne abszint ízű muffint csinálni. Egy muffinalapreceptet turbóztam fel abszintosra. Természetesen szilikon sütőformával is elkészíthető. A képen látható süteményt arany ételfestékkel fújtam le, ez nem kötelező, csak patinás színt kölcsönzött az így is különleges süteménynek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...