Zöld teás chiffon-torta
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tortához
-
29 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
23g porcukor87 kcal
-
15g napraforgó olaj133 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
63g mascarpone253 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
4g víz0 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
A tálaláshoz és a díszítéshez
-
50g áfonya29 kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tortához
-
114 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
90g porcukor348 kcal
-
60g napraforgó olaj530 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
16g citromlé4 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
16g víz0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A tálaláshoz és a díszítéshez
-
200g áfonya114 kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tortához
-
3.4g étkezési keményítő13 kcal
-
5.1g finomliszt18 kcal
-
0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
12.4g tojás16 kcal
-
10.1g porcukor39 kcal
-
6.7g napraforgó olaj60 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.8g citromlé0 kcal
-
28.1g mascarpone113 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
1.8g víz0 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
A tálaláshoz és a díszítéshez
-
22.5g áfonya13 kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 46.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 218.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 165 micro
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 37.6 g
Zsír
-
Összesen 184.4 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 390 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 873 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 389 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234.7 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 287.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 306 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 661 micro
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 98.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Hozzávalók
A tortához
-
30 g étkezési keményítő
-
45 g finomliszt
-
4 teáskanál matcha teapor
-
0.5 tk sütőpor
-
2 db tojás
-
90 g porcukor
-
60 ml napraforgó olaj
-
2 ek citromlé
-
250 g mascarpone
-
2 ek víz
A tálaláshoz és a díszítéshez
Elkészítés
A tortához
- Tortalap készítése:
- Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Esetleg 20-ast, de nagyobb nem jó.
- Egy tálkában összeszitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a zöld tea-port. Ekkor még alig van színe, de a Matcha akkor lesz csak zöld, ha nedvességet kap.
- Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől.
- A tojássárgáját olyan edénybe tegyük, amit vízfürdőhöz lehet használni. Hozzáadjuk a 90 g porcukrot, a 60 ml olajat és tíz perc alatt vízfürdő fölött habosra keverjük.
- Ha kicsit kihűlt, beletesszük a fél citrom reszelt héjat és a citromlevet.
- Kis sóval és egy evökanál porcukorral felverjük a tojásfehérjét. Ennek az egyharmadát belekeverjük a tojásos masszába, hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, majd jöhet a maradék tojásfehérje.
- A tortaformába öntjük és 165 fokon 35 percig sütjük.
- Krémek készítése:
- Kis edénybe 4 ek cukrot és 2 ek vizet összeolvasztunk. Beletesszük a mascarpone felét és olvadásig melegítjük. Kis citromlevet adunk hozzá, hogy kicsit ellensúlyozzuk a cukrot. (Kóstolás!)
- Levesszük a tűzről, és addig hűtjük, amíg egy kenhető, de nem folyékony krémet kapunk. Tehetjük fagyasztóba is egy kis időre.
- A mascarpone másik feléhez hozzákeverünk 2 ek Matcha-port és csak annyi cukrot, amitől épp csak kicsit édesnek érezzük. Ebben a krémben inkább a zöld teának kell hangsúlyosnak lennie.
- Összeállítás:
- A tésztát kettévágjuk. Az alsó lapra max. fél centi vastagon - különben tömény lesz - rákenjük a zöld krémet. A maradékot a díszítéshez fogjuk felhasználni.
- Rátesszük a tortalap másik felét, majd bevonjuk a fehér kihűlt krémmel.
- Végül díszítjük a maradék zöld krémmel és gyümölcsökkel. Èn physalis-t használtam. Sok kísérletezés után úgy találtam, ez illik a zöld tea ízéhez a legjobban.
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 12432
- Feltöltés dátuma: 2009. november 20.
Ajánló
Èlettani hatása: erösen savasít. Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Egyéb tudnivalókat itt olvashatsz. Figyelem! A Matcha nem azonos a filteres zöld teával. Keresd az interneten vagy a blogomban is találsz róla leírást és képeket. Már Magyarországon is beszerezhető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mit kell tudni a zöld tea-porról vagy Matcha-ról? Először is, hogy nincs tea íze és nem teafű, hanem por. Ehhez a már megszárított zöld tea leveleket porrá örlik. Emellett a japán teaszertartás, a Chanoyu kultikus teája. A chiffon- tortát eredetileg még Amerikában találták ki a századelőn. Azóta számos fajtája létezik. Amikor a japánok beletették a Matcha- port, gyakorlatilag nemzeti süteményükké vált. Eredetileg kis kockákra vágva szervírozzák, kis krémmel vagy tejszínnel és némi savanykás gyümölccsel. (Ne kísérletezzünk semmilyen nedvdús gyümölccsel vagy beföttel. Csak bogyós gyümölcsöt használjunk!) A tésztát a Food & Wine - tól, Csíki Sándortól kölcsönöztem és összeházasítottam a mascarponéval.