r
Nosalty Logó

Zöld teás chiffon-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Zöld teás chiffon-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Összesen 686 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Összesen 2734 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Összesen 306 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 686 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    37.6 g

Zsír

  • Összesen
    184.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    873 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234.7 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    661 micro
Összesen 2734 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

  • 20 dkg áfonya (vagy physalis, egyéb bogyós gyümölcs)

Elkészítés

A tortához

  1. Tortalap készítése:
  2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Esetleg 20-ast, de nagyobb nem jó.
  3. Egy tálkában összeszitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a zöld tea-port. Ekkor még alig van színe, de a Matcha akkor lesz csak zöld, ha nedvességet kap.
  4. Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől.
  5. A tojássárgáját olyan edénybe tegyük, amit vízfürdőhöz lehet használni. Hozzáadjuk a 90 g porcukrot, a 60 ml olajat és tíz perc alatt vízfürdő fölött habosra keverjük.
  6. Ha kicsit kihűlt, beletesszük a fél citrom reszelt héjat és a citromlevet.
  7. Kis sóval és egy evökanál porcukorral felverjük a tojásfehérjét. Ennek az egyharmadát belekeverjük a tojásos masszába, hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, majd jöhet a maradék tojásfehérje.
  8. A tortaformába öntjük és 165 fokon 35 percig sütjük.
  9. Krémek készítése:
  10. Kis edénybe 4 ek cukrot és 2 ek vizet összeolvasztunk. Beletesszük a mascarpone felét és olvadásig melegítjük. Kis citromlevet adunk hozzá, hogy kicsit ellensúlyozzuk a cukrot. (Kóstolás!)
  11. Levesszük a tűzről, és addig hűtjük, amíg egy kenhető, de nem folyékony krémet kapunk. Tehetjük fagyasztóba is egy kis időre.
  12. A mascarpone másik feléhez hozzákeverünk 2 ek Matcha-port és csak annyi cukrot, amitől épp csak kicsit édesnek érezzük. Ebben a krémben inkább a zöld teának kell hangsúlyosnak lennie.
  13. Összeállítás:
  14. A tésztát kettévágjuk. Az alsó lapra max. fél centi vastagon - különben tömény lesz - rákenjük a zöld krémet. A maradékot a díszítéshez fogjuk felhasználni.
  15. Rátesszük a tortalap másik felét, majd bevonjuk a fehér kihűlt krémmel.
  16. Végül díszítjük a maradék zöld krémmel és gyümölcsökkel. Èn physalis-t használtam. Sok kísérletezés után úgy találtam, ez illik a zöld tea ízéhez a legjobban.
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 12432
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 20.

Ajánló

Èlettani hatása: erösen savasít. Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Egyéb tudnivalókat itt olvashatsz. Figyelem! A Matcha nem azonos a filteres zöld teával. Keresd az interneten vagy a blogomban is találsz róla leírást és képeket. Már Magyarországon is beszerezhető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mit kell tudni a zöld tea-porról vagy Matcha-ról? Először is, hogy nincs tea íze és nem teafű, hanem por. Ehhez a már megszárított zöld tea leveleket porrá örlik. Emellett a japán teaszertartás, a Chanoyu kultikus teája. A chiffon- tortát eredetileg még Amerikában találták ki a századelőn. Azóta számos fajtája létezik. Amikor a japánok beletették a Matcha- port, gyakorlatilag nemzeti süteményükké vált. Eredetileg kis kockákra vágva szervírozzák, kis krémmel vagy tejszínnel és némi savanykás gyümölccsel. (Ne kísérletezzünk semmilyen nedvdús gyümölccsel vagy beföttel. Csak bogyós gyümölcsöt használjunk!) A tésztát a Food & Wine - tól, Csíki Sándortól kölcsönöztem és összeházasítottam a mascarponéval.

Hozzávalók

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...