r
Nosalty Logó

Zöld teás chiffon-torta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
P.
Zöld teás chiffon-torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

  • 20 dkg áfonya (vagy physalis, egyéb bogyós gyümölcs)
686
Kalória
9.4g
Fehérje
58.7g
Szénhidrátok
46.1g
Zsír
71.8g
Víz
97.5g
Koleszterin
1.8g
Rost
37.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Összesen 686 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Összesen 2734 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tortához

A tálaláshoz és a díszítéshez

Összesen 306 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 686 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    37.6 g

Zsír

  • Összesen
    184.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    873 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    389 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    234.7 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    287.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    661 micro
Összesen 2734 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 306 kcal

Elkészítés

A tortához

  1. Tortalap készítése:
  2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Esetleg 20-ast, de nagyobb nem jó.
  3. Egy tálkában összeszitáljuk a lisztet, a keményítőt, a sütőport és a zöld tea-port. Ekkor még alig van színe, de a Matcha akkor lesz csak zöld, ha nedvességet kap.
  4. Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől.
  5. A tojássárgáját olyan edénybe tegyük, amit vízfürdőhöz lehet használni. Hozzáadjuk a 90 g porcukrot, a 60 ml olajat és tíz perc alatt vízfürdő fölött habosra keverjük.
  6. Ha kicsit kihűlt, beletesszük a fél citrom reszelt héjat és a citromlevet.
  7. Kis sóval és egy evökanál porcukorral felverjük a tojásfehérjét. Ennek az egyharmadát belekeverjük a tojásos masszába, hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, majd jöhet a maradék tojásfehérje.
  8. A tortaformába öntjük és 165 fokon 35 percig sütjük.
  9. Krémek készítése:
  10. Kis edénybe 4 ek cukrot és 2 ek vizet összeolvasztunk. Beletesszük a mascarpone felét és olvadásig melegítjük. Kis citromlevet adunk hozzá, hogy kicsit ellensúlyozzuk a cukrot. (Kóstolás!)
  11. Levesszük a tűzről, és addig hűtjük, amíg egy kenhető, de nem folyékony krémet kapunk. Tehetjük fagyasztóba is egy kis időre.
  12. A mascarpone másik feléhez hozzákeverünk 2 ek Matcha-port és csak annyi cukrot, amitől épp csak kicsit édesnek érezzük. Ebben a krémben inkább a zöld teának kell hangsúlyosnak lennie.
  13. Összeállítás:
  14. A tésztát kettévágjuk. Az alsó lapra max. fél centi vastagon - különben tömény lesz - rákenjük a zöld krémet. A maradékot a díszítéshez fogjuk felhasználni.
  15. Rátesszük a tortalap másik felét, majd bevonjuk a fehér kihűlt krémmel.
  16. Végül díszítjük a maradék zöld krémmel és gyümölcsökkel. Èn physalis-t használtam. Sok kísérletezés után úgy találtam, ez illik a zöld tea ízéhez a legjobban.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 35 perc

Mit kell tudni a zöld tea-porról vagy Matcha-ról? Először is, hogy nincs tea íze és nem teafű, hanem por. Ehhez a már megszárított zöld tea leveleket porrá örlik. Emellett a japán teaszertartás, a Chanoyu kultikus teája. A chiffon- tortát eredetileg még Amerikában találták ki a századelőn. Azóta számos fajtája létezik. Amikor a japánok beletették a Matcha- port, gyakorlatilag nemzeti süteményükké vált. Eredetileg kis kockákra vágva szervírozzák, kis krémmel vagy tejszínnel és némi savanykás gyümölccsel. (Ne kísérletezzünk semmilyen nedvdús gyümölccsel vagy beföttel. Csak bogyós gyümölcsöt használjunk!) A tésztát a Food & Wine - tól, Csíki Sándortól kölcsönöztem és összeházasítottam a mascarponéval.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Cukormentes sajttorta

A sajttorta az egyik legnépszerűbb édesség a világon, melynek rengeteg különböző fajtája és elkészítési módja ismert. Mi most a legegyszerűbb, sütés nélküli verziót ...

Nosalty

Klasszikus baszk sajttorta

A baszk sajttorta 1990-ben született Spanyolországban, ahol egy leleményes vendéglátós minden nap valamilyen új süteményt akart sütni – így jutott el a tészta nélküli, oldalt ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Túrós muffin

Lehengerlően puha piskótával, izgalmas túrókrémmel és hetyke morzsaréteggel vár ez a pofonegyszerű kis sütemény, ami ízeiben a túrógombócot idézi meg. Érdemes jó előre nagyobb ...

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!