Zalai kelt rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
20g margarin143 kcal
-
56g finomliszt205 kcal
-
56g rétesliszt205 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
88g tej49 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
1g só0 kcal
A kenőmasszához és a kenéshez
A töltelékhez
Összesen
2380
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
80g margarin574 kcal
-
225g finomliszt819 kcal
-
225g rétesliszt819 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
350g tej196 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
2g só0 kcal
A kenőmasszához és a kenéshez
-
200g tejföl396 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
250g margarin1793 kcal
A töltelékhez
Összesen
9516
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
3g margarin22 kcal
-
8.4g finomliszt31 kcal
-
8.4g rétesliszt31 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
13.1g tej7 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
0.1g só0 kcal
A kenőmasszához és a kenéshez
-
7.5g tejföl15 kcal
-
10.3g tojás13 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
9.4g margarin67 kcal
A töltelékhez
Összesen
357
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.7 g
Zsír
-
Összesen 139.6 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2746.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 998 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 305 mg
-
Foszfor 961 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.4 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 133.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 854 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 274 mg
-
Retinol - A vitamin: 810 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 522 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 392 micro
Összesen
2380
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.8 g
Zsír
-
Összesen 558.4 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 179 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 241 g
-
Koleszterin 1198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10986.8 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 291 mg
-
Kálcium 3993 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 1221 mg
-
Foszfor 3844 mg
-
Nátrium 1535 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1009.4 g
-
Cukor 569 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 533.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3418 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 321 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 831 micro
-
Kolin: 1095 mg
-
Retinol - A vitamin: 3241 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2087 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1569 micro
Összesen
9516
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
357
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
8 dkg margarin
-
22.5 dkg finomliszt
-
22.5 dkg rétesliszt
-
1 db tojás
-
3.5 dl tej
-
2 ek cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
0.5 kk só
A kenőmasszához és a kenéshez
-
2 dl tejföl
-
5 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 ek cukor
-
25 dkg margarin
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és a 2 dlélesztős tejet.
- Majd a többi tejet fokozatosan adagolva -szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és összeszedi magát a tészta.
- Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
- Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).
- Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros mákkal, a meleg vízben áztatott fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával.
- Az abrosz segítségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanígy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rudak közé is jusson belőle.
- Előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt, és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt, és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük, nehogy megégjen.
- Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőle (az én sütőmben így vált be a sütés).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 40x40x4
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 759
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 158
- Össznézettség: 134774
- Feltöltés dátuma: 2013. február 19.
Ajánló
Tepsiméret 40 x 40 cm-es, kicsit magasabb falú 4 cm-es. A készítéssel kapcsolatos további képeket találsz a "képgalériában a süteményeknél" Katharosz Konyhája oldalamon.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Katharosz
499 recept
Ez egy nagyon finom, régi jól bevált receptem, mivel a családom nem szereti a bejglit, ezért ünnepek alkalmával ezt szoktam készíteni.