Zalai babosrépa füstölt hússal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g sertéshús208 kcal
-
41 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
25g fejtett bab83 kcal
-
35 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
15 kcal
-
0 kcal
-
1 kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
1500g savanyított kerekrépa330 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g fejtett bab666 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
120 kcal
-
0 kcal
-
12 kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
29.2g sertéshús48 kcal
-
43.8g savanyított kerekrépa10 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5.8g fejtett bab19 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
14.6g passzírozott paradicsom4 kcal
-
0 kcal
-
1.6g hegyes erős paprika0 kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.4 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1584.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 410 mg
-
Nátrium 897 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 338.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 172 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 8684 micro
-
Lut-zea 17 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 283.4 g
Zsír
-
Összesen 120.4 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 640 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12677.5 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 319 mg
-
Kálcium 992 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 842 mg
-
Foszfor 3277 mg
-
Nátrium 7173 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 269.1 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 2706.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 253 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 996 micro
-
Kolin: 900 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 1378 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 69475 micro
-
Lut-zea 132 micro
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2027 micro
-
Lut-zea 4 micro
Hozzávalók
-
1 kg sertéshús
-
150 dkg savanyított kerekrépa
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
20 dkg fejtett bab
-
4 ek napraforgó olaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
50 dkg passzírozott paradicsom
-
2 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés
- A húst és a babot előző este áztassuk be külön-külön.
- Főzés előtt a húst daraboljuk fel nem túl apróra, majd hideg vízben tegyük fel főni. Ha a keletkezett habot leszedtük, tegyük hozzá a felaprított hagymákat, borsot, köményt, babérlevelet. A sózással még várjunk egy kicsit, mert főhet ki a húsból is.
- A babot egy külön edényben főzzük meg.
- Asavanyú répat mossuk át, ha kell többször is, és kóstoljuk meg, mert ha nagyon savanyúmarad, az ételünk élvezhetetlen lesz.
- Ha a hús már félpuha, tegyük a fazékba a répát is, és főzzük készre. Ha mindkettő megpuhult, tegyük bele a pirospaprikás rántást, jól forraljuk össze, majd öntsük hozzá a paradicsomot és a megfőtt babot is. Pár percig forraljuk még, ha szükséges sózzuk meg.
- Aki szereti, főzhet bele szárított vagy friss csípős paprikát.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 101
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 63
- Össznézettség: 31998
- Feltöltés dátuma: 2011. február 03.
Ajánló
Legfinomabbak a hagyományos módon pácolt és füstölt húsok. Igaz, hogy jóval többe kerülnek, mint a füstöléssel még köszönőviszonyban sem lévő gumiszerű utánzataik. De mindenképpen nyerünk, ha legalább tudjuk, mit eszünk. Könnyítésként annyit, ha nem akarunk külön babot főzni, nyugodtan tegyünk bele leszűrt vörösbab konzervet. Én is azt raktam bele (látszik is a képen)... :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A babosrépa tradicionális zalai parasztétel. Városunkban évente rendeznek répafőző versenyt, nagy sikerrel. Az ősszel betakarított kerekrépát a káposztához hasonlóan legyalulták és savanyították. Hűtőszekrény és fagyasztó hiányában a télen levágott disznó húsát feldolgozták, zsírban lesütötték és bödönökbe rakták. Más részeket füstöléssel tartósítottak. Minden háznál volt szárazbab, zsír, hagyma, üvegekben eltett befőzött paradicsom. Tehát minden adott volt ahhoz, hogy a parasztemberek asztalára kerülhessen ez a rendkívül ízletes, laktató, tipikusan téli egytálétel. Friss kenyérrel verhetetlen, de második fogásként kelt tészta is készülhet mellé. Aki még soha nem evett ilyet, ne féljen megkóstolni! Nem muszáj ekkora adagban elkészíteni. Én nem tudok eleget főzni belőle, ha valamire igaz a "káposzta felmelegítve" mondás, hát erre biztosan. Másnap, sőt 2-3 nap múlva még finomabb, ahogy az ízek összeérnek benne. Kívánok mindenkinek jó répafőzést! :))