Zabos-diós sült alma vaníliasodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
római tál
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
A sült almához
-
250g alma117 kcal
-
13g dió82 kcal
-
13g zabpehely47 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
5 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
5g cider4 kcal
A sodóhoz
-
125g tej70 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
14 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
Összesen
554
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
A sült almához
-
1000g alma468 kcal
-
50g dió327 kcal
-
50g zabpehely190 kcal
-
20g barna cukor76 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
19 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g cider17 kcal
A sodóhoz
-
500g tej280 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
57 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
Összesen
2220
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
A sült almához
-
54.5g alma25 kcal
-
2.7g dió18 kcal
-
2.7g zabpehely10 kcal
-
1.1g barna cukor4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.7g vaj20 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.1g cider1 kcal
A sodóhoz
-
27.2g tej15 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
Összesen
121
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 26 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 531 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 204 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.7 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 210.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 253 micro
Összesen
554
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 41.6 g
Zsír
-
Összesen 103.9 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 759 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2123.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 816 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 202 mg
-
Foszfor 730 mg
-
Nátrium 306 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 287 g
-
Cukor 200 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 840.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 598 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 574 mg
-
Retinol - A vitamin: 558 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 381 micro
-
β-crypt 122 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1013 micro
Összesen
2220
kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
A sült almához
-
4 nagy db alma
-
50 g dió
-
50 g zabpehely
-
2 ek barna cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
50 g vaj
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
20 ml cider
A sodóhoz
-
500 ml tej
-
3 db tojássárgája
-
60 g cukor
-
1 ek étkezési keményítő
-
0.5 db vanília
-
0.5 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A sült almához
- A római tálat használat előtt egy órával vízbe áztatjuk. Az almákat megmossuk, kalapjukat levágjuk, majd belsejüket egy karalábévájóval kivesszük (a fala ne maradjon túl vékony).
- A diót, zabot, cukrot, vaníliát, citromhéjat és fahéjat aprítógépben durvára dolgozzuk (maradhat enyhén darabos). Az almák aljára egy-egy kis kocka vajat teszünk, majd belekanalazunk annyi tölteléket, hogy beteljen a gyümölcs. A tetejére is teszünk ugyanannyi vajat, majd lezárjuk a kalappal.
- Az almákat a római tálba tesszük és melléjük öntünk egy kevéske almás cidert. Lefedve hideg sütőbe tesszük, amit 180 fokra kapcsolunk. 40 percig fedő alatt pároljuk, majd 15 percig fedő nélkül, grillfokozaton pirítjuk az almákat. (Az almák méretétől függően az idő változhat, ellenőrizzük őket, nehogy szétsüljenek). A maradék diós keveréket és vajat összemorzsolhatjuk, kisüthetjük egy sütőpapíros tepsin, a morzsát pedig felhasználhatjuk a tálalásnál. Még melegen, sodóval tálaljuk.
A sodóhoz
- A sárgájákat, cukrot, keményítőt összekeverjük egy tálban. A vanília magjait kikaparjuk, majd a tejjel egy fazékba tesszük és felmelegítjük (ne legyen forró!). A meleg tejet fokozatosan és óvatosan a tojásos keverékhez öntjük, ezzel hőkiegyenlítést végzünk. Visszaöntjük a fazékba, ahol alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű sodót főzünk belőle. Ha kész, levesszük a tűzről és hozzáreszeljük egy fél citrom héját. Langyosan öntjük a sült almák köré.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1227
- Feltöltés dátuma: 2024. február 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Puha sült alma és ízes diós-zabos töltelék vár, ha elkészíted ezt a receptet. A desszert gyors és maceramentes, vaníliasodóval tálalva pedig egészen elegánssá válik.