Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 21% Zsír
A halhoz
A mártáshoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
4g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
90g snidling27 kcal
-
90g kapor39 kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 21% Zsír
A halhoz
A mártáshoz
-
40g tojássárgája129 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
7g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
180g kapor77 kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 21% Zsír
A halhoz
A mártáshoz
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
9.5g napraforgó olaj84 kcal
-
0.6g mustár0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
2.2g citromlé0 kcal
-
5.6g fehérbor5 kcal
-
5.6g habtejszín16 kcal
-
2.5g petrezselyem1 kcal
-
10.1g snidling3 kcal
-
10.1g kapor4 kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 45.2 g
Zsír
-
Összesen 158.4 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 467 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2981 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 461 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 693 mg
-
Nátrium 1602 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 491.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1222 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 288 micro
-
K vitamin: 573 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 338 micro
-
Kolin: 305 mg
-
Retinol - A vitamin: 572 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 3618 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1780 micro
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 90.3 g
Zsír
-
Összesen 316.8 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 73 g
-
Koleszterin 934 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5962.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 922 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1386 mg
-
Nátrium 3203 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 982.7 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2444 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 76 mg
-
C vitamin: 379 mg
-
D vitamin: 575 micro
-
K vitamin: 1145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 675 micro
-
Kolin: 610 mg
-
Retinol - A vitamin: 1144 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 7237 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3559 micro
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 406 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
Hozzávalók
A halhoz
A mártáshoz
-
2 db tojássárgája
-
2 dl napraforgó olaj
-
1 ek mustár
-
1 tk só
-
1 ek cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 dl habtejszín
-
1 csokor petrezselyem
-
1 csokor snidling
-
1 csokor kapor
Elkészítés
A halhoz
- A pisztrángot kibelezzük, citromlével locsoljuk a belek helyét.
- Egy órán át állni hagyjuk.
- Eközben meghámozzuk a krumplit. Kivajazzuk a tepsit, beleszeljük a krumplit. (Nem irdalom a pisztrángot, mert úgy gondolom, kiszárad az irdalástól.)
- Az óra leteltével a tepsibe fektetjük a krumpli mellé a halat.
- Sózzuk.
- Olvasztott vajjal bőven locsoljuk a halat és a krumplit is.
- Forró sütőben megsütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a fűszerezett tartárt:
- A tojássárgákhoz 1 tk mustárt adunk, majd a kisrugóssal való állandó keverés mellet hozzáadjuk az olajat.
- Amikor a majonéz összeállt, hozzáadjuk a cukrot, a többi mustárt, a citromlét, a bort, a cukrot, a tejszínt (a tartárban tejfölt adunk, vigyázat!).
- Adjuk az apróra vágott fűszereket, borsot darálunk, keverünk.
- Kóstoljuk, kész.
- Tálalunk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 475
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 177380
- Feltöltés dátuma: 2009. március 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Nagy a szerencsém, mert karnyújtásnyira van a pisztrángos. (értsd: pisztráng tenyészet) Másfél órával a vásárlás után sütöm a pisztrángot. A pisztráng esetében ez akkora szerencse, hogy nem is elmondható. A pisztráng igazán csak frissen jó. Mindig volt pisztráng lelőhely a közelemben, az Anna-malmi időkben is. Gyakorta sütöttem vendégeimnek ezt a fantasztikus halat, mégis egyszer – mindenek ellenére - nagy meglepetésben volt részem: egyik vendégem hozott pár pisztrángot, akkor fogta a Viszlón – mondta -, megsütném-e? Hát megsütöttem! Életemben tán azóta sem ettem olyan finomat, mint a természetes környezetéből pecázott, szinte azonnal elkészített pisztráng! Rózsaszín volt a húsa és valami elmondhatatlanul finom! Próbálkoztunk azzal is, hogy az Anna Malom patakjába telepítsünk pisztrángot – valaha éltek ott -, de sohasem hozta ugyanazt a frenetikus gasztronómiai élményt. Persze egyáltalában nem mindegy, hogy sebes vagy szivárványos. A szivárványost tenyésztik étkezésre. Van egy vicces történetem is a pisztránggal: Mint említettem, az Anna Malomban rendszeresen kínáltam a pisztrángot a vendégeknek, akkor még egy másik tenyésztőtől vettem, aki a bauxit-bányákból kiemelt vizeken tenyésztette a halat. A bányavíz nagyon tiszta, a pisztráng csak kristálytiszta vízben él, ne gondoljatok mást. Mégis egyszer nagyon furcsa testfelépítésű halakat hoztam a csávótól: sokkal nagyobb volt a fejük a megszokottnál. (A tenyészetben könnyen beltenyészik a hal, ami azt jelenti, hogy genetikailag korcsosodik. NE a génkezelt kukorica jusson eszetekbe, nem arról van szó, ez egy másik történet. A beltenyészet azt jelenti, hogy saját fajfenntartásuk szempontjából korcsosodott egyedek jönnek létre, NEM emberi élelmezési szempontból korcsak – szemben a génkezelt kukoricával. //Jézusom! – mennyi mindent kellene elmondanom, hogy értsétek a különbséget! Szerét ejtem majd, de most haladjunk tovább!//) Ott tartunk, hogy megérkeztek az Anna Malom konyhájára a nagyfejű – emberi fogyasztás szempontjából hibátlan – pisztrángok. Az alkalmazott leányzó mit sem tudott semmiről, a vendégek (németek) azonban észlelték a pisztráng furcsa megjelenését. Kérdezték a leányt: milyen hal ez? Ki tudja, milyen gondolatokkal elfoglalt felszolgálóm gyorsan kivágta magát: - Márna! – mondta. Úgy meglepődtem, hogy szólni sem bírtam. Honnan ismeri ez a butuska lány a szót: ’márna’? Milyen Isteni sugallat mondatta vele ezt a gasztronómiailag borzasztóan ritka halfajt- cseppet sem hasonlít a nagyfejű pisztránghoz! Vendégeim azonban szemmel láthatólag boldogok voltak az információtól – akkoriban a németek még egyáltalában nem elhanyagolható százalékban azért jártak kis hazánkba nyaralni, hogy olyan gasztronómiai élményben legyen részük, amit otthon nem engedhetnek meg maguknak. Mit tehettem volna, amikor végre magamhoz tértem a kábulatból? Járassam le az alkalmazottamat – és azzal magamat is? Vagy ábrándítsam ki a vendégeket – a hosszas magyarázattal, hogy a beltenyészet hogyan is jön létre és mit okoz? – kockáztassam a turisták jóérzését a félig se megértett magyarázattal? – hagytam a francba az egészet.