r
Nosalty Logó

Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A halhoz

A mártáshoz

Összesen 1770 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A halhoz

A mártáshoz

Összesen 3541 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A halhoz

A mártáshoz

Összesen 197 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    158.4 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    467 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2981 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    461 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    693 mg
  • Nátrium
    1602 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    491.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1222 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    288 micro
  • K vitamin:
    573 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    338 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    572 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    3618 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1780 micro
Összesen 1770 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    90.3 g

Zsír

  • Összesen
    316.8 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    934 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5962.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    922 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1386 mg
  • Nátrium
    3203 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    982.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2444 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    76 mg
  • C vitamin:
    379 mg
  • D vitamin:
    575 micro
  • K vitamin:
    1145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    675 micro
  • Kolin:
    610 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1144 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    7237 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3559 micro
Összesen 3541 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    406 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

A halhoz

A mártáshoz

Elkészítés

A halhoz

  1. A pisztrángot kibelezzük, citromlével locsoljuk a belek helyét.
  2. Egy órán át állni hagyjuk.
  3. Eközben meghámozzuk a krumplit. Kivajazzuk a tepsit, beleszeljük a krumplit. (Nem irdalom a pisztrángot, mert úgy gondolom, kiszárad az irdalástól.)
  4. Az óra leteltével a tepsibe fektetjük a krumpli mellé a halat.
  5. Sózzuk.
  6. Olvasztott vajjal bőven locsoljuk a halat és a krumplit is.
  7. Forró sütőben megsütjük.
  8. Amíg sül, elkészítjük a fűszerezett tartárt:
  9. A tojássárgákhoz 1 tk mustárt adunk, majd a kisrugóssal való állandó keverés mellet hozzáadjuk az olajat.
  10. Amikor a majonéz összeállt, hozzáadjuk a cukrot, a többi mustárt, a citromlét, a bort, a cukrot, a tejszínt (a tartárban tejfölt adunk, vigyázat!).
  11. Adjuk az apróra vágott fűszereket, borsot darálunk, keverünk.
  12. Kóstoljuk, kész.
  13. Tálalunk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 475
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 177380
  • Feltöltés dátuma: 2009. március 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vajjal sült pisztráng zöldfűszeres tartárral
Harmathy Ildikó 313 recept

Nagy a szerencsém, mert karnyújtásnyira van a pisztrángos. (értsd: pisztráng tenyészet) Másfél órával a vásárlás után sütöm a pisztrángot. A pisztráng esetében ez akkora szerencse, hogy nem is elmondható. A pisztráng igazán csak frissen jó. Mindig volt pisztráng lelőhely a közelemben, az Anna-malmi időkben is. Gyakorta sütöttem vendégeimnek ezt a fantasztikus halat, mégis egyszer – mindenek ellenére -  nagy meglepetésben volt részem: egyik vendégem hozott pár pisztrángot, akkor fogta a Viszlón – mondta -, megsütném-e? Hát megsütöttem! Életemben tán azóta sem ettem olyan finomat, mint a természetes környezetéből pecázott, szinte azonnal elkészített pisztráng! Rózsaszín volt a húsa és valami elmondhatatlanul finom! Próbálkoztunk azzal is, hogy az Anna Malom patakjába telepítsünk pisztrángot – valaha éltek ott -, de sohasem hozta ugyanazt a frenetikus gasztronómiai élményt. Persze egyáltalában nem mindegy, hogy sebes vagy szivárványos. A szivárványost tenyésztik étkezésre. Van egy vicces történetem is a pisztránggal: Mint említettem, az Anna Malomban rendszeresen kínáltam a pisztrángot a vendégeknek, akkor még egy másik tenyésztőtől vettem, aki a bauxit-bányákból kiemelt vizeken tenyésztette a halat. A bányavíz nagyon tiszta, a pisztráng csak kristálytiszta vízben él, ne gondoljatok mást. Mégis egyszer nagyon furcsa testfelépítésű halakat hoztam a csávótól: sokkal nagyobb volt a fejük a megszokottnál. (A tenyészetben könnyen beltenyészik a hal, ami azt jelenti, hogy genetikailag korcsosodik. NE a génkezelt kukorica jusson eszetekbe, nem arról van szó, ez egy másik történet. A beltenyészet azt jelenti, hogy saját fajfenntartásuk szempontjából korcsosodott egyedek jönnek létre, NEM emberi élelmezési szempontból korcsak – szemben a génkezelt kukoricával. //Jézusom! – mennyi mindent kellene elmondanom, hogy értsétek a különbséget! Szerét ejtem majd, de most haladjunk tovább!//) Ott tartunk, hogy megérkeztek az Anna Malom konyhájára a nagyfejű – emberi fogyasztás szempontjából hibátlan – pisztrángok. Az alkalmazott leányzó mit sem tudott semmiről, a vendégek (németek) azonban észlelték a pisztráng furcsa megjelenését. Kérdezték a leányt: milyen hal ez? Ki tudja, milyen gondolatokkal elfoglalt felszolgálóm gyorsan kivágta magát: - Márna! – mondta. Úgy meglepődtem, hogy szólni sem bírtam. Honnan ismeri ez a butuska lány a szót: ’márna’? Milyen Isteni sugallat mondatta vele ezt a gasztronómiailag borzasztóan ritka halfajt- cseppet sem hasonlít a nagyfejű pisztránghoz! Vendégeim azonban szemmel láthatólag boldogok voltak az információtól – akkoriban a németek még egyáltalában nem elhanyagolható százalékban azért jártak kis hazánkba nyaralni, hogy olyan gasztronómiai élményben legyen részük, amit otthon nem engedhetnek meg maguknak. Mit tehettem volna, amikor végre magamhoz tértem a kábulatból? Járassam le az alkalmazottamat – és azzal magamat is? Vagy ábrándítsam ki a vendégeket – a hosszas magyarázattal, hogy a beltenyészet hogyan is jön létre és mit okoz? – kockáztassam a turisták jóérzését a félig se megértett magyarázattal? – hagytam a francba az egészet.

Hozzávalók

A halhoz

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...