Pisztráng

Pisztráng

Leírás

Pisztráng – receptek, leírás, tippek

A pisztráng Európában és Amerikában őshonos, a lazacfélék családjához tartozó, hideg folyókban, tavakban élő, finom húsú hal. Két legismertebb fajtája a sebes pisztráng és a szivárványos pisztráng. Többnyire egészben készítjük, de szeletelve, filézve is népszerű.

A pisztráng többek között Ausztriában és Olaszországban tenyészthető könnyen, az Alpokból lezúduló patakok mentén, de ismert lelőhelye ezeken kívül Erdély, a Magas-Tátra, illetve Szlovénia hegyvidéki része is. A pisztrángnak a fejhúsa, a szeme és a farokuszonya is ehető és finom, így ár-érték arányban is megéri, mert nagyon jól fel- és kihasználható halfajta.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pisztráng?

A pisztráng, azon belül is a szivárványos pisztráng a világ egyik legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaja. Érdekessége, hogy a történelmi Magyarország területére 1885-ben hozták be, ikra formájában. Lassúbb, kevésbé tiszta vizekben is megél, fontos szempont számára, hogy a víz hőmérséklete legyen hűvös, 20°C alatti. Nincs benne „Y” szálka, íze tiszta, nem zsíros. Húsa szép, színe takarmányozásától függően a szinte hófehértől a lazacvörösig változhat. Nálunk is egyre több helyen kapható frissen, mélyhűtve, filézve, de akár egészben is.

Hogyan vásároljuk?

Frissen általában egész évben elérhető a halasoknál, halpiacokon, piacokon, de nagyobb szupermarketek halas részlegén is kereshetjük legfőképpen mélyhűtve, szeletelve, és olykor-olykor egészben is. Húsa a fehértől a lazacrózsaszínig változhat, tapintásra ne legyen nyálkás, szaga ne legyen szúrós.

Mire jó a pisztráng?

A pisztráng egy szuperegészséges, könnyed halfajta. Ugyanabba a családba tartozik, mint a lazac, és mindkettő gazdag fehérjében, esszenciális zsírsavakban, A-vitaminban, B12-vitaminban és D-vitaminban is. Magas a víztartalma, laza szerkezetű kötőszövete miatt könnyen emészthető. Fehérjetartalma átlagosan 20% körül van, nem zsíros, és foszfortartalma is jelentős.

Jó tudni, hogy a telítetlen zsírsavtartalom – és ezzel együtt annak a szervezetre kifejtett kedvező hatása – alapvetően nem csökken sem főzés, sem sütés, sem füstölés hatására, sőt, halolajokat sem csak a friss halak tartalmaznak, hanem a feldolgozott haltermékek is!

A pisztráng egészben vagy szeletben, sütőben sütve, grillen, roston, serpenyőben vagy párolva készítve is kiváló választás. Használjunk hozzá minél kevesebb olajat, zsiradékot, és ha lejhet, bő olajban ne süssük! Hamar elkészül, 15 perc a sütőben magas hőfokon pont elég neki. 

Mi készülhet pisztrángból?

Készülhet belőle gyönyörű egész pisztráng zöldségágyon, roston sült pisztráng aiolival, steakburgonyával, füstölt pisztrángsaláta, fokhagymás pisztrángsült zöldségágyon, citromos-borsos szivárványos pisztráng, paradicsomos pisztráng, sült pisztráng tejfölös krumplival és kaprimártással, grillezett pisztráng thai szósszal, de fóliában is sütheted héjában sült újkrumplival vagy vajjal és zöldfűszeres tartárral.

Még több pisztrángos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Piacokon, halárusoknál keressük, de nagyobb szupermarketek halas részlegén és mélyhűtve is igen gyakorta előfordul, egészben is. Egész évben megvásárolhatjuk.

hogyan tároljam

Mielőbb készítsük el, addig is hűtőszekrényben tartsuk. Mélyhűtve pár hónapig eláll.

100g Pisztráng

fehérjetartalom

20.77 g

zsírtartalom

58005.902 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

71.42 g

gramm pisztráng?

Top ásványi anyagok

Foszfor

245 mg

Nátrium

52 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

22 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.2 g

Kolin

65 mg

Niacin - B3 vitamin

4.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.94 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.77 g

Zsír

telített zsírsav

1.149 g

egyszeresen telített zsírsav

3.254 g

többszörösen telített zsírsav

1.499 g

koleszterin

58 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

1.5 mg

Magnézium

22 mg

Foszfor

245 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.66 mg

Réz

0.188 mg

Mangán

0.851 mg

Szelén

12.6 µg

szénhidrát

víz

71.42 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.35 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.33 mg

Niacin - B3 vitamin

4.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.94 mg

Folát

13 µg

Kolin

65 mg

Retinol

17 µg

E vitamin

0.2 mg

D vitamin

155 µg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

7.79 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.2 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...