Vaddisznó vadas zsemlegombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
250g vaddisznókaraj305 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
25g tejföl50 kcal
A zsemlegombóchoz
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1118
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
1000g vaddisznókaraj1220 kcal
-
800g sárgarépa292 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
100g tejföl198 kcal
A zsemlegombóchoz
-
80g füstölt szalonna524 kcal
-
108g zsemle295 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4464
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
33.3g vaddisznókaraj41 kcal
-
26.6g sárgarépa10 kcal
-
6g fehérrépa4 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
3.3g tejföl7 kcal
A zsemlegombóchoz
-
2.7g füstölt szalonna17 kcal
-
3.6g zsemle10 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
13.3g finomliszt48 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
149
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 74 g
Zsír
-
Összesen 32.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1348.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 624 mg
-
Nátrium 347 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 469.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1557 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 6189 micro
-
β-karotin 14755 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 619 micro
Összesen
1118
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 296 g
Zsír
-
Összesen 130.9 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 491 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5394.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 312 mg
-
Kálcium 869 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 302 mg
-
Foszfor 2495 mg
-
Nátrium 1386 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 1879 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6227 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 135 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 490 micro
-
Kolin: 440 mg
-
Retinol - A vitamin: 278 micro
-
α-karotin 24756 micro
-
β-karotin 59021 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 7 micro
-
Lut-zea 2474 micro
Összesen
4464
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 824 micro
-
β-karotin 1965 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
149
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
1 kg vaddisznókaraj
-
80 dkg sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db vöröshagyma
-
5 db borókabogyó
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 púpozott ek cukor
-
1 ek mustár
-
1 dl tejföl
A zsemlegombóchoz
-
8 dkg füstölt szalonna
-
2 db tojás
-
40 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A húshoz
- A húst hártyázzuk, szeleteljük.
- A zöldségeket felszeleteljük, a répákat karikára, a vöröshagymát apróra.
- A húst egy ek kiolvasztott zsíron megkapajtjuk - éppenhogy fehéredésig sütjük.
- Rátesszük a hagymát, ahogy az levet ereszt, összeszedi a kis pörcöket az edényről és a húsról. Rátesszük a répákat a húsra, nem sózzuk, nem borsozzuk, csak a babérlevelet és a borókabogyót tesszük bele.
- Csak annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, és egy órát főzzük lefedve, kis lángon.
- Elzárjuk a gázt, megvárjuk, míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1-2 napra (az állat korától függ. Ha nagyon vén jószágot szereztünk, akkor több napig is érlelhetjük).
- Ha letelt a pácolási idő, kivesszük, hozzátesszük a mustárt, sót, borsot, visszatesszük főni, és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a hús megkívánja (kb. 2 óra, de lehet több, esetleg kevesebb).
- Kivesszük a megfőtt húsokat.
- Kis edényben karamellizáljuk a cukrot, majd ha már folyik, hozzáöntjük a zöldségekhez. Az edénybe kis vizet melegítünk, ezáltal nem kell a tisztításával bíbelődni, a meleg, karamelles vizet hozzáöntjük a zöldségekhez.
- Ráreszeljük a citrom héját, és összeturmixoljuk az egészet. Egy dl tejfölbe belekeverünk egy merőkanál forró szószt (így nem csapódik ki, nem lesz pöttyös), összeforraljuk az egészet. Kóstolgatjuk, hogy kis cukor, citromvagy mustár kell-e még bele, ez egyéni ízléstől függ.
- Visszatesszük a húsokat a szószba, és elzárjuk alatta a gázt.
- A zsemlegombóchoz felkockázzuk a szalonnát és a zsemlét, egy fazékba vizet teszünk fel.
- A szalonnát kis lángon kiengedjük, ha már kisült a zsírja, rátesszük a zsemlekockákat, és keveretve megpirítjuk.
- A tojásból és a lisztől kis vízzel nokedli állagú tésztát készítünk, és belekeverjük a zsemlekockákat, sózzuk.
- Kanál segítségével a forró vízbe szaggatjuk a tésztát. Megvárjuk, míg megfőnek, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a vadassal együtt tálaljuk.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 514
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 164
- Össznézettség: 237945
- Feltöltés dátuma: 2012. október 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Dacota
536 recept
Gyermekkoromban talán az egyetlen hús, amit megettem, az a vadas volt. Igaz, hogy féltenyérnyi husira két nagy merőkanál szósz jutott, és rengeteg krokett, mindenesetre kijelenthetem, hogy régi jó viszonyt ápolunk egymással. Nyilvánvalóan vadhúsból a legjobb, de ha nincs, semmi nem történik, marhából is nagyon finom, sőt ez esetben kimaradhat a pácolási idő is. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a vadas egyáltalán nem nehéz műfaj, csak kicsit időigényes - de ha már egész héten pikk-pakk ebédeket és villámvacsikat eszünk, hétvégén megérdemeljük a hosszú fogásokat.