r
Nosalty Logó

Vaddisznó vadas zsemlegombóccal

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dacota
Vaddisznó vadas zsemlegombóccal
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz

A zsemlegombóchoz

1118
Kalória
74g
Fehérje
128g
Szénhidrátok
32.7g
Zsír
469.8g
Víz
122.8g
Koleszterin
11.5g
Rost
23.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 1118 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 4464 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A húshoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 149 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    74 g

Zsír

  • Összesen
    32.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1348.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    624 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    469.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1557 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    14755 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    619 micro
Összesen 1118 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    296 g

Zsír

  • Összesen
    130.9 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    491 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5394.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    312 mg
  • Kálcium
    869 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    302 mg
  • Foszfor
    2495 mg
  • Nátrium
    1386 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    512 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    1879 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6227 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    135 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    440 mg
  • Retinol - A vitamin:
    278 micro
  • α-karotin
    24756 micro
  • β-karotin
    59021 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    7 micro
  • Lut-zea
    2474 micro
Összesen 4464 kcal
  • 10% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    62.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    824 micro
  • β-karotin
    1965 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 149 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. A húst hártyázzuk, szeleteljük.
  2. A zöldségeket felszeleteljük, a répákat karikára, a vöröshagymát apróra.
  3. A húst egy ek kiolvasztott zsíron megkapajtjuk - éppenhogy fehéredésig sütjük.
  4. Rátesszük a hagymát, ahogy az levet ereszt, összeszedi a kis pörcöket az edényről és a húsról. Rátesszük a répákat a húsra, nem sózzuk, nem borsozzuk, csak a babérlevelet és a borókabogyót tesszük bele.
  5. Csak annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, és egy órát főzzük lefedve, kis lángon.
  6. Elzárjuk a gázt, megvárjuk, míg kihűl, és hűtőbe tesszük 1-2 napra (az állat korától függ. Ha nagyon vén jószágot szereztünk, akkor több napig is érlelhetjük).
  7. Ha letelt a pácolási idő, kivesszük, hozzátesszük a mustárt, sót, borsot, visszatesszük főni, és addig rotyogtatjuk kis lángon, amíg a hús megkívánja (kb. 2 óra, de lehet több, esetleg kevesebb).
  8. Kivesszük a megfőtt húsokat.
  9. Kis edényben karamellizáljuk a cukrot, majd ha már folyik, hozzáöntjük a zöldségekhez. Az edénybe kis vizet melegítünk, ezáltal nem kell a tisztításával bíbelődni, a meleg, karamelles vizet hozzáöntjük a zöldségekhez.
  10. Ráreszeljük a citrom héját, és összeturmixoljuk az egészet. Egy dl tejfölbe belekeverünk egy merőkanál forró szószt (így nem csapódik ki, nem lesz pöttyös), összeforraljuk az egészet. Kóstolgatjuk, hogy kis cukor, citromvagy mustár kell-e még bele, ez egyéni ízléstől függ.
  11. Visszatesszük a húsokat a szószba, és elzárjuk alatta a gázt.
  12. A zsemlegombóchoz felkockázzuk a szalonnát és a zsemlét, egy fazékba vizet teszünk fel.
  13. A szalonnát kis lángon kiengedjük, ha már kisült a zsírja, rátesszük a zsemlekockákat, és keveretve megpirítjuk.
  14. A tojásból és a lisztől kis vízzel nokedli állagú tésztát készítünk, és belekeverjük a zsemlekockákat, sózzuk.
  15. Kanál segítségével a forró vízbe szaggatjuk a tésztát. Megvárjuk, míg megfőnek, majd szűrőkanállal kiemeljük, és a vadassal együtt tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 180 perc

Gyermekkoromban talán az egyetlen hús, amit megettem, az a vadas volt. Igaz, hogy féltenyérnyi husira két nagy merőkanál szósz jutott, és rengeteg krokett, mindenesetre kijelenthetem, hogy régi jó viszonyt ápolunk egymással. Nyilvánvalóan vadhúsból a legjobb, de ha nincs, semmi nem történik, marhából is nagyon finom, sőt ez esetben kimaradhat a pácolási idő is. Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a vadas egyáltalán nem nehéz műfaj, csak kicsit időigényes - de ha már egész héten pikk-pakk ebédeket és villámvacsikat eszünk, hétvégén megérdemeljük a hosszú fogásokat.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!