Vaddisznókaraj

Vaddisznókaraj

Leírás

Vaddisznókaraj – receptek, leírás, tippek

A vaddisznókaraj tulajdonképpen az állat háta, amely a gerincen és a bordákon fekszik. Az állat nyakhúsától (tarja) egészen a gerinc közepéig tart a zsírosabb hosszúkaraj, ami a kevésbé zsíros rövidkarajban folytatódik. Megvásárolhatjuk csontosan, illetve csont nélkül is, a tervezett felhasználási módtól függően.

A vaddisznó húsának, így a vaddisznókarajnak is jellegzetesen erős íze és illata van, ezért érdemes előre bepácolni vörösboros, fűszeres páclébe. A vaddisznókarajt általában megsütik, egészben, csontosan vagy anélkül, szeletelve, esetleg göngyölve. Elkészíthető továbbá párolva is. A sült vagy párolt vaddisznókarajt kínálhatjuk különböző gyümölcsökkel, például szilvával, áfonyával, de készíthetünk mellé különböző szószokat is. Mivel a vaddisznó húsa izmosabb, mint a házi sertésé, ezért főzési, sütési ideje is hosszabb, de íze is markánsabb, zamatosabb.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vaddisznókaraj?

A vaddisznókaraj a vaddisznóból (latin nevén Sus scrofa) származó húsrészek egyike, amely a sertéshús karajának felel meg, és a vaddisznó gerincének mentén található. Tulajdonképpen a bordák körül elhelyezkedő izomzatot jelenti.

Hogyan vásároljuk?

Vaddisznókarajért érdemes felkeresni egy megbízható hentest vagy piacot, ahol meggyőződhetünk a jó minőségű áruról. A vaddisznókaraj húsának színe sötétvörös, bármiféle elszíneződést vagy kellemetlen szagot tapasztalunk, nem szabad megvenni, mert az a hús romlottságára utalhat.

Mire jó a vaddisznókaraj?

A vaddisznókaraj alacsony zsírtartalmú, de gazdag vasban, fehérjében, ásványi anyagokban és B-vitaminban, ami az állat életterének és természetes táplálkozási szokásának köszönhető. Bár elkészítése elég sok időt igényel, teljes, aromás íze miatt megéri pörköltnek, ragunak vagy tokánynak az asztalra tálalni. Jól áll neki a hagyma és fokhagyma, a rozmaring, a majoránna és a boróka, de az áfonya vagy a szilva is.

Mi készülhet a vaddisznókarajból?

A vaddisznókarajból többek közt remek tokány és vadas készülhet.

Még több vaddisznókarajos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk venni hentesboltban, piacon vagy erdei delikáteszben. A vadszezon ősszel van, ilyenkor kaphatjuk a legfrissebb húst.

hogyan tároljam

Hűtőben tárolhatjuk egy-két napig, de jobb mielőbb elkészíteni. Fagyasztóban akár egy évig is eláll.

100g Vaddisznókaraj

fehérjetartalom

21.51 g

zsírtartalom

2.77 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.54 g

gramm vaddisznókaraj?

Top ásványi anyagok

Foszfor

120 mg

Kalcium

12 mg

Szelén

9.8 µg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

4 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.51 g

Zsír

telített zsírsav

0.99 g

egyszeresen telített zsírsav

1.3 g

többszörösen telített zsírsav

0.48 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Foszfor

120 mg

Szelén

9.8 µg

szénhidrát

víz

72.54 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.39 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

4 mg

4 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!