Vaddisznókaraj

A vaddisznókaraj tulajdonképpen az állat háta, amely a gerincen és a bordákon fekszik. Az állat nyakhúsától (tarja) egészen a gerinc közepéig tart a zsírosabb hosszúkaraj, ami a kevésbé zsíros rövidkarajban folytatódik. Megvásárolhatjuk csontosan, illetve csont nélkül is, a tervezett felhasználási módtól függően.
A vaddisznó húsának, így a vaddisznókarajnak is jellegzetesen erős íze és illata van, ezért érdemes előre bepácolni vörösboros, fűszeres páclébe. A vaddisznókarajt általában megsütik, egészben, csontosan vagy anélkül, szeletelve, esetleg göngyölve. Elkészíthető továbbá párolva is. A sült vagy párolt vaddisznókarajt kínálhatjuk különböző gyümölcsökkel, például szilvával, áfonyával, de készíthetünk mellé különböző szószokat is. Mivel a vaddisznó húsa izmosabb, mint a házi sertésé, ezért főzési, sütési ideje is hosszabb, de íze is markánsabb, zamatosabb.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A vaddisznókaraj a vaddisznóból (latin nevén Sus scrofa) származó húsrészek egyike, amely a sertéshús karajának felel meg, és a vaddisznó gerincének mentén található. Tulajdonképpen a bordák körül elhelyezkedő izomzatot jelenti.
Vaddisznókarajért érdemes felkeresni egy megbízható hentest vagy piacot, ahol meggyőződhetünk a jó minőségű áruról. A vaddisznókaraj húsának színe sötétvörös, bármiféle elszíneződést vagy kellemetlen szagot tapasztalunk, nem szabad megvenni, mert az a hús romlottságára utalhat.
A vaddisznókaraj alacsony zsírtartalmú, de gazdag vasban, fehérjében, ásványi anyagokban és B-vitaminban, ami az állat életterének és természetes táplálkozási szokásának köszönhető. Bár elkészítése elég sok időt igényel, teljes, aromás íze miatt megéri pörköltnek, ragunak vagy tokánynak az asztalra tálalni. Jól áll neki a hagyma és fokhagyma, a rozmaring, a majoránna és a boróka, de az áfonya vagy a szilva is.
A vaddisznókarajból többek közt remek tokány és vadas készülhet.
Még több vaddisznókarajos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni hentesboltban, piacon vagy erdei delikáteszben. A vadszezon ősszel van, ilyenkor kaphatjuk a legfrissebb húst.
Hűtőben tárolhatjuk egy-két napig, de jobb mielőbb elkészíteni. Fagyasztóban akár egy évig is eláll.
fehérjetartalom
21.51 g
zsírtartalom
2.77 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.54 g
Foszfor
120 mg
Kalcium
12 mg
Szelén
9.8 µg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.39 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
fehérje
21.51 g
Zsír
telített zsírsav
0.99 g
egyszeresen telített zsírsav
1.3 g
többszörösen telített zsírsav
0.48 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Foszfor
120 mg
Szelén
9.8 µg
szénhidrát
víz
72.54 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.39 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
Niacin - B3 vitamin
4 mg
Egymás után vezetnek be a boltok valamiféle korlátozást az árrésstoppal kapcsolatban. Van, ahol mennyiségi korlátozás lépett életbe, de olyan üzlet is, ahol nem lehet áfás számlát kérni.
NosaltyIkonikus épület volt, ma már elköltözött Pécs 1979-ben nyílt Vásárcsarnoka, és nagy sikerrel működik. A régi, lepusztult csarnok helyén pedig, úgy fest, parkolóház lesz.
NosaltyMa egy rendhagyó, de annál izgalmasabb menüvel érkezünk, ami szemnek-szájnak jólesik majd!
NosaltyPár éve futótűzként terjed a sztárvilágban - és egyre szélesebb körben is - a hivatalosan cukorbetegeknek kifejlesztett, étvágycsökkenést előidéző gyógyszerekkel való fogyás. Most azonban új szert találtak.
Ma egy rendhagyó, de annál izgalmasabb menüvel érkezünk, ami szemnek-szájnak jólesik majd!
A Pepco fantasztikus termékkel rukkolt elő, mely teljesen megváltoztatja a hozzáállásodat a mosogatáshoz.
Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!