Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
- 10% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
250g marhalapocka330 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
140g sárgarépa51 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
A gombóchoz
-
27g zsemle74 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
35 kcal
- 10% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
1000g marhalapocka1320 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
560g sárgarépa204 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A gombóchoz
-
108g zsemle295 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 10% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
A vadashoz
-
31.6g marhalapocka42 kcal
-
3.2g füstölt szalonna21 kcal
-
17.7g sárgarépa6 kcal
-
11.4g fehérrépa7 kcal
-
5.1g zeller2 kcal
-
2.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
4.7g tejföl9 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
A gombóchoz
-
3.4g zsemle9 kcal
-
15.8g finomliszt58 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
- 10% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.1 g
Zsír
-
Összesen 46.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2016 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 242 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 952 mg
-
Nátrium 516 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.1 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 471.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1116 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 150 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 4332 micro
-
β-karotin 10378 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 467 micro
- 10% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 308.5 g
Zsír
-
Összesen 185.2 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1029 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8064 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 497 mg
-
Kálcium 969 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 616 mg
-
Foszfor 3808 mg
-
Nátrium 2064 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 604.5 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 1887.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4463 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 20 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 227 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 88 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 599 micro
-
Kolin: 948 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 17329 micro
-
β-karotin 41511 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 1869 micro
- 10% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 59.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 548 micro
-
β-karotin 1312 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Hozzávalók
A vadashoz
-
7 db sárgarépa
-
4 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
15 dkg tejföl
-
3 evőkanál finomliszt
A gombóchoz
-
2 db zsemle
-
50 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A vadashoz
- A húst besózzuk, és állni hagyjuk 1-2 órát, majd papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet.
- Kevés olajon a szalonnát kisütjük, majd erre rátesszük egyben(!) a húst, amit csak fehéredésig sütünk.
- Kitesszük a húst egy tányérra, és helyére az előre feldarabolt répa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma kerül, illetve sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a cukrot. Kb. 10 percig dinszteljük.
- Majd jöhet ismét a hús, visszarakjuk a lábosba úgy, hogy a zöldségekkel jól körbevesszük, beterítjük, hogy mindenhol érje, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forrás után esetleg meg lehet kóstolni, elég sós-e, aztán lejebb vesszük, és hagyjuk főni, jó sokáig! Kb. 2 óra!
- Ha puha a hús, megint kivesszük, és felszeleteljük.
- A zöldséges levet levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérleveleket, aztán jöhet a botmixer, és alaposan összeturmixoljuk.
- A tejfölbe beletesszük a lisztet, és egy kevés vizet, majd ezzel behabarjuk a már pépesített szószt, és forralunk rajta egyet.
- Ha ez kész, visszapakoljuk a felszeletelt húsokat, és voila!
- A gombócok készülhetnek menet közben az alábbiak szerint: a zsömléket felkockázzuk, és olajon egy serpenyőben megpirítjuk őket, majd hagyjuk kihűlni.
- Közben sós vizet forralunk.
- Ezután a lisztet, a tojást, kis sót összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli tésztához való egyveleget kapjunk (talán egy picit lehet hígabb is), majd a zsemlekockákat belekeverjük.
- A zubogó vízbe pedig evőkanállal kis gombócokat szaggatunk, és addig főzzük, míg szépen nem úszkálnak a víz tetején, ez kb. 10-15 perc.
- A kész gombócokat pedig egy lábosba vagy serpenyőbe szedjük, amibe előzőleg kevés olajat tettünk, hogy ne ragadjanak majd össze a gombócok!
- Lehet tálalni, isteni finom! :D
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 25446
- Feltöltés dátuma: 2012. május 31.
Ajánló
Kicsit nehezemre esett mennyiségeket megadni, mert inkább szemre készítem, de próbáltam úgy megadni a hozzávalók arányát, hogy bárkinek jól sikerüljön. :) Ami fontos, hogy több legyen a sárgarépa, mint a fehér! Nem kell megijedni, csak a hosszú leírás miatt tűnhet bonyolultnak!! Aki meg már gyakorlott, az úgyis ízlés szerinti mennyiségben használja a megadott alapanyagokat. A terítőt a Nagymamám hímezte. :) Szép, ugye?
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Rövid leszek, ez az egyik kedvencem!!! Na jó, tessék a story: természetesen anyutol tanultam, nála finomabban senki nem készíti! Gyerekkoromban leginkább akkor főzött ilyet, amikor látogatóba jött hozzánk egy magyar-belga barátnője, akinek szintén ez az egyik kedvence... Akárhányszor elkészítem, mindketten eszembe jutnak róla...:)