r
Nosalty Logó

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ugyike
Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 1329 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 5321 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A vadashoz

A gombóchoz

Összesen 167 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2016 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    242 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    952 mg
  • Nátrium
    516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    471.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1116 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    4332 micro
  • β-karotin
    10378 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    467 micro
Összesen 1329 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    308.5 g

Zsír

  • Összesen
    185.2 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1029 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8064 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    497 mg
  • Kálcium
    969 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    616 mg
  • Foszfor
    3808 mg
  • Nátrium
    2064 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    604.5 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    1887.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4463 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    20 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    227 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    88 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    599 micro
  • Kolin:
    948 mg
  • Retinol - A vitamin:
    282 micro
  • α-karotin
    17329 micro
  • β-karotin
    41511 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    1869 micro
Összesen 5321 kcal
  • 10% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    548 micro
  • β-karotin
    1312 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 167 kcal

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

Elkészítés

A vadashoz

  1. A húst besózzuk, és állni hagyjuk 1-2 órát, majd papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet.
  2. Kevés olajon a szalonnát kisütjük, majd erre rátesszük egyben(!) a húst, amit csak fehéredésig sütünk.
  3. Kitesszük a húst egy tányérra, és helyére az előre feldarabolt répa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma kerül, illetve sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és a cukrot. Kb. 10 percig dinszteljük.
  4. Majd jöhet ismét a hús, visszarakjuk a lábosba úgy, hogy a zöldségekkel jól körbevesszük, beterítjük, hogy mindenhol érje, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forrás után esetleg meg lehet kóstolni, elég sós-e, aztán lejebb vesszük, és hagyjuk főni, jó sokáig! Kb. 2 óra!
  5. Ha puha a hús, megint kivesszük, és felszeleteljük.
  6. A zöldséges levet levesszük a tűzről, kihalásszuk belőle a babérleveleket, aztán jöhet a botmixer, és alaposan összeturmixoljuk.
  7. A tejfölbe beletesszük a lisztet, és egy kevés vizet, majd ezzel behabarjuk a már pépesített szószt, és forralunk rajta egyet.
  8. Ha ez kész, visszapakoljuk a felszeletelt húsokat, és voila!
  9. A gombócok készülhetnek menet közben az alábbiak szerint: a zsömléket felkockázzuk, és olajon egy serpenyőben megpirítjuk őket, majd hagyjuk kihűlni.
  10. Közben sós vizet forralunk.
  11. Ezután a lisztet, a tojást, kis sót összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli tésztához való egyveleget kapjunk (talán egy picit lehet hígabb is), majd a zsemlekockákat belekeverjük.
  12. A zubogó vízbe pedig evőkanállal kis gombócokat szaggatunk, és addig főzzük, míg szépen nem úszkálnak a víz tetején, ez kb. 10-15 perc.
  13. A kész gombócokat pedig egy lábosba vagy serpenyőbe szedjük, amibe előzőleg kevés olajat tettünk, hogy ne ragadjanak majd össze a gombócok!
  14. Lehet tálalni, isteni finom! :D
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 121
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 25473
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 31.

Ajánló

Kicsit nehezemre esett mennyiségeket megadni, mert inkább szemre készítem, de próbáltam úgy megadni a hozzávalók arányát, hogy bárkinek jól sikerüljön. :) Ami fontos, hogy több legyen a sárgarépa, mint a fehér! Nem kell megijedni, csak a hosszú leírás miatt tűnhet bonyolultnak!! Aki meg már gyakorlott, az úgyis ízlés szerinti mennyiségben használja a megadott alapanyagokat. A terítőt a Nagymamám hímezte. :) Szép, ugye?

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Vadas zsemlegombóccal ugyike konyhájából
ugyike 5 recept

Rövid leszek, ez az egyik kedvencem!!! Na jó, tessék a story: természetesen anyutol tanultam, nála finomabban senki nem készíti! Gyerekkoromban leginkább akkor főzött ilyet, amikor látogatóba jött hozzánk egy magyar-belga barátnője, akinek szintén ez az egyik kedvence... Akárhányszor elkészítem, mindketten eszembe jutnak róla...:)

Hozzávalók

A vadashoz

A gombóchoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...