Vadas gyorsan burgonyás zsemlegombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Galló Lívi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vadashoz
-
167g nyúlhús227 kcal
-
133g sárgarépa49 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g leveskocka11 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombóchoz
Összesen
656
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vadashoz
-
1000g nyúlhús1360 kcal
-
800g sárgarépa292 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g mustár18 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombóchoz
-
200g finomliszt728 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
3922
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
A vadashoz
-
31.1g nyúlhús42 kcal
-
24.8g sárgarépa9 kcal
-
8.4g fehérrépa5 kcal
-
8.4g vöröshagyma3 kcal
-
0.6g leveskocka2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.9g mustár1 kcal
-
4.7g tejföl9 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0g bors0 kcal
A gombóchoz
-
6.2g finomliszt23 kcal
-
9.3g burgonya5 kcal
-
1.6g margarin11 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.7g zsemle5 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
Összesen
121
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 42.4 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1632.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 543 mg
-
Nátrium 790 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 360.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1103 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 4126 micro
-
β-karotin 9892 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 368 micro
Összesen
656
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 254.2 g
Zsír
-
Összesen 159.3 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 839 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9793.3 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 360 mg
-
Kálcium 855 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 519 mg
-
Foszfor 3259 mg
-
Nátrium 4742 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 363.9 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 2165 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6620 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 72 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 203 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 89 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 568 micro
-
Kolin: 320 mg
-
Retinol - A vitamin: 643 micro
-
α-karotin 24757 micro
-
β-karotin 59352 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 7 micro
-
Lut-zea 2207 micro
Összesen
3922
kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 67.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 206 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 769 micro
-
β-karotin 1843 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
A vadashoz
-
10 db sárgarépa
-
3 db fehérrépa
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
2 db leveskocka
-
5 db babérlevél
-
10 szem fekete bors
-
só ízlés szerint
-
3 ek mustár
-
1.5 dl tejföl
-
1 ek ecet
A gombóchoz
-
20 dkg finomliszt
-
5 dkg margarin
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
1 db zsemle
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A vadashoz
- A húst nagyobb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni, mintha húslevest készítenénk.
- Ha felforrt, a habját leszedjük, és beletesszük a leveskockát, babérlevelet, egész borsot, a megpucolt vöröshagymát és a megtisztított hasábra vágott zöldségeket.
- Kb. 1 óra alatt alacsony fokozaton az egészet puhára főzzük. Közben ha szükséges sózzuk.
- Közben elkészítjük a gombócokat. Amíg a megpucolt, felaprított burgonya megfő, a zsemlét felkockázzuk, és 2 ek olajon megpirítjuk.
- A megfőtt burgonyát leszűrjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a margarint, a csipet sót, és burgonyanyomóval összenyomjuk.
- Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, majd apránként tesszük hozzá a lisztet, és összegyúrjuk. Akkor jó a tésztánk, ha lágy marad, de nem ragad.
- A legvégén hozzágyúrjuk a pirított zsemlekockákat, és gombócokat formálunk belőle.
- Forró, sós vízben az újraforrástól számítva kb. 4-5 perc alatt készre főzzük.
- A mártáshoz a megfőtt levesből kiszedjük a hagymát és a zöldségeket, és egy lábasba tesszük, hogy elkészíthessük a mártást. Ügyeljünk arra, hogy babaérlevél és egész bors ne kerüljön bele.
- Leves hozzáadásával botmixerrel pépesítjük. annyi levest tegyünk hozzá, hogy jó mártás állaga legyen. Ha volt máj is a levesben vagy apróbb húsdarabok, azt is leturmixolhatjuk.
- Hozzáadunk a mártáshoz 3 ek mustárt, 1,5 dl tejfölt, 1 ek ecetet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ha túl savanykásra sikerülne, kevés cukorral javíthatunk rajta.
- Végül a kicsontozott hússzeleteket beletesszük a szószba, és összeforraljuk. (Csontos húsból az igazi, de készítettem már pulykamell-filéből is, és úgy is nagyon finom.)
- Receptkönyvben: 223
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 44386
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Galló Lívi
18 recept
Nagymamámtól tanultam a gombóc készítését, a vadast pedig anyukámtól. Ez a kedvenc ételem! :)