Vadas-csirke zsemlegombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A mártás
-
167g sárgarépa61 kcal
-
42g fehérrépa27 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
2g leveskocka6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
167g víz0 kcal
A hús
-
67g csirkemellfilé80 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
33g alaplé2 kcal
A zsemlegombóc
-
18g zsemle49 kcal
-
3g disznózsír23 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
33g tej19 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
468
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A mártás
-
1000g sárgarépa365 kcal
-
250g fehérrépa159 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1000g víz0 kcal
A hús
-
400g csirkemellfilé480 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g alaplé14 kcal
A zsemlegombóc
-
108g zsemle295 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g tej112 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2795
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
A mártás
-
26.5g sárgarépa10 kcal
-
6.6g fehérrépa4 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4g tejföl8 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
26.5g víz0 kcal
A hús
-
10.6g csirkemellfilé13 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.3g alaplé0 kcal
A zsemlegombóc
-
2.9g zsemle8 kcal
-
0.4g disznózsír4 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
5.3g tej3 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
73
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.3 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1280.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 316 mg
-
Nátrium 659 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 437.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1352 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 152 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 5158 micro
-
β-karotin 12683 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 858 micro
Összesen
468
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 145.8 g
Zsír
-
Összesen 100 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 635 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7681.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 1163 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 426 mg
-
Foszfor 1896 mg
-
Nátrium 3955 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 324.4 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 2625.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8112 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 163 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 912 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 577 micro
-
Kolin: 645 mg
-
Retinol - A vitamin: 483 micro
-
α-karotin 30945 micro
-
β-karotin 76099 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 5146 micro
Összesen
2795
kcal
- 5% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 820 micro
-
β-karotin 2017 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
73
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A mártás
-
1 kg sárgarépa
-
25 dkg fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1.5 dl tejföl
-
1 ek mustár
-
5 db babérlevél
-
2 késhegynyi kurkuma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A hús
A zsemlegombóc
-
1 ek disznózsír
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db tojás
-
2 dl tej
-
15 dkg finomliszt
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A mártás
- A répákat és a hagymát megpucoljuk, és közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Só, kevés bors, 4-5 babérlevél, kevés kurkuma és a leveskocka is belekerül. Forraljuk, majd lassú tűzön legalább 1/2 órán át teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, 1 alkalommal 2 dl-t főzőlevet félreteszünk a húshoz.
- Amint a zöldségek puhára főttek, tűzről elvéve kivesszük a babérleveleket, és botmixerrel nem teljesen krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, és ezzel a mártás kész.
A hús
- ~40 dkg vagy két közepes mellfilénkből az egyiket óvatosan két nagy, vékony szeletre vágjuk a másikat apróra felkockázzuk, mivel kétféle módon készítjük el:
- I. Az apróra vágott húst egy lefedhető serpenyőben 1 ek vajon megpirítjuk, majd - ízlés szerint paprikával, borssal, fűszerezve, vagy natúrként hagyva – közepes lángon készre pirítjuk. Pár perc után levét engedi, majd amikor ez is elforr alóla, kész.
- II. A két egész mellfilé mindkét oldalát sózzuk, és szolidan borsozzuk. Az imént használt serpenyőt elmossuk, majd 1 ek vajat olvasztunk benne, s a két szelet mindkét felét 1+1 perc alatt megpirítjuk. A mártás főzőlevéből kiporciózott lével felöntjük, és 25-30 perc alatt lefedve, alacsony lángon puhára pároljuk.
A zsemlegombóc
- 2 zsemlét minél apróbbra vágunk, 2 dl tejbe áztatjuk, 1tojást ütünk rá, sóval és petrezselyemmel gazdagon ízesítjük.
- 1 kisebb fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát nagyon finomra aprítunk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük. A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát, ne égjen le, mert megkeseredik!
- Hozzáadjuk a a zsemlékhez, és kb. 10-15 dkg liszttel (amennyit felvesz) kézzel jól átgyúrva (a zsemlét közben teljesen összetörve), formázható állagú masszát készítünk.
- Kisebb-nagyobb kb. barack méretű gombócokat formázunk két kanál, vagy a vizes kezeink segítségével, és enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, és ezzel kész. Többféle módon is kifejezetten ízlésesen tálalható fogás!
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 1014
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 201955
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 15.
Ajánló
Nyáron csirke- vagy pulykahússal, télen sertés- vagy marhahússal kiválóan párosítható a mártás. A zsemlegombóc tésztára cserélhető, és a hús akár el is hagyható. Ezekben a variációkban is igen ízletes, ugyanakkor könnyű fogásokat alkothatunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Kölyökkorom óta imádom, valamiért midig makaróni (s nem spagetti) tésztával ettük rengeteget. Maga a mártás (hús nélkül) kifejezetten könnyű, pocakbarát meleg étel, lágyan fűszerezve bátran ajánlom IBS- és IBD-betegek számára. Most egy könnyebb, nyári variációt készítettem csirke-színhússal, télen a "klasszikus" marhahúsos változatát is gyakran fogyasztom, amely kifejezetten emésztést lassító hatással bír, de ez hús nélkül is igaz.