r
Nosalty Logó

Vadas-csirke zsemlegombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Vadas-csirke zsemlegombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Összesen 468 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Összesen 2795 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Összesen 73 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1280.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    316 mg
  • Nátrium
    659 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    437.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1352 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12683 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    858 micro
Összesen 468 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    145.8 g

Zsír

  • Összesen
    100 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    635 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7681.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    1163 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    426 mg
  • Foszfor
    1896 mg
  • Nátrium
    3955 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    324.4 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    2625.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8112 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    163 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    912 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    577 micro
  • Kolin:
    645 mg
  • Retinol - A vitamin:
    483 micro
  • α-karotin
    30945 micro
  • β-karotin
    76099 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    5146 micro
Összesen 2795 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    820 micro
  • β-karotin
    2017 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 73 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Elkészítés

A mártás

  1. A répákat és a hagymát megpucoljuk, és közepesre aprítjuk. Az egészet egyben feltesszük főni, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Só, kevés bors, 4-5 babérlevél, kevés kurkuma és a leveskocka is belekerül. Forraljuk, majd lassú tűzön legalább 1/2 órán át teljesen puhára főzzük. Időnként megkeverjük, 1 alkalommal 2 dl-t főzőlevet félreteszünk a húshoz.
  2. Amint a zöldségek puhára főttek, tűzről elvéve kivesszük a babérleveleket, és botmixerrel nem teljesen krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, és ezzel a mártás kész.

A hús

  1. ~40 dkg vagy két közepes mellfilénkből az egyiket óvatosan két nagy, vékony szeletre vágjuk a másikat apróra felkockázzuk, mivel kétféle módon készítjük el:
  2. I. Az apróra vágott húst egy lefedhető serpenyőben 1 ek vajon megpirítjuk, majd - ízlés szerint paprikával, borssal, fűszerezve, vagy natúrként hagyva – közepes lángon készre pirítjuk. Pár perc után levét engedi, majd amikor ez is elforr alóla, kész.
  3. II. A két egész mellfilé mindkét oldalát sózzuk, és szolidan borsozzuk. Az imént használt serpenyőt elmossuk, majd 1 ek vajat olvasztunk benne, s a két szelet mindkét felét 1+1 perc alatt megpirítjuk. A mártás főzőlevéből kiporciózott lével felöntjük, és 25-30 perc alatt lefedve, alacsony lángon puhára pároljuk.

A zsemlegombóc

  1. 2 zsemlét minél apróbbra vágunk, 2 dl tejbe áztatjuk, 1tojást ütünk rá, sóval és petrezselyemmel gazdagon ízesítjük.
  2. 1 kisebb fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát nagyon finomra aprítunk, a vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük. A legvégén hozzáadjuk a fokhagymát, ne égjen le, mert megkeseredik!
  3. Hozzáadjuk a a zsemlékhez, és kb. 10-15 dkg liszttel (amennyit felvesz) kézzel jól átgyúrva (a zsemlét közben teljesen összetörve), formázható állagú masszát készítünk.
  4. Kisebb-nagyobb kb. barack méretű gombócokat formázunk két kanál, vagy a vizes kezeink segítségével, és enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. 1-2 perc után feljönnek a víz tetejére, további 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, és ezzel kész. Többféle módon is kifejezetten ízlésesen tálalható fogás!
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1014
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 201955
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 15.

Ajánló

Nyáron csirke- vagy pulykahússal, télen sertés- vagy marhahússal kiválóan párosítható a mártás. A zsemlegombóc tésztára cserélhető, és a hús akár el is hagyható. Ezekben a variációkban is igen ízletes, ugyanakkor könnyű fogásokat alkothatunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kölyökkorom óta imádom, valamiért midig makaróni (s nem spagetti) tésztával ettük rengeteget. Maga a mártás (hús nélkül) kifejezetten könnyű, pocakbarát meleg étel, lágyan fűszerezve bátran ajánlom IBS- és IBD-betegek számára. Most egy könnyebb, nyári variációt készítettem csirke-színhússal, télen a "klasszikus" marhahúsos változatát is gyakran fogyasztom, amely kifejezetten emésztést lassító hatással bír, de ez hús nélkül is igaz.

Hozzávalók

A mártás

A hús

A zsemlegombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...