r
Nosalty Logó

Ünnepi mákos guba

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kekcapa
Ünnepi mákos guba
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Összesen 1593 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Összesen 9559 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Összesen 248 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.6 g

Zsír

  • Összesen
    45.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2528.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1074 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    716 mg
  • Nátrium
    441 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.5 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    151 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 1593 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    213.6 g

Zsír

  • Összesen
    274.4 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    101 g
  • Koleszterin
    1798 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15173.2 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    397 mg
  • Kálcium
    6445 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    1275 mg
  • Foszfor
    4295 mg
  • Nátrium
    2645 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1514.8 g
  • Cukor
    851 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

VÍZ

  • Összesen
    396.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    954 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    372 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    906 micro
  • Kolin:
    1423 mg
  • Retinol - A vitamin:
    936 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    185 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1933 micro
Összesen 9559 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    168 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 248 kcal

Hozzávalók

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Elkészítés

A guba készítése

  1. Az élesztőt a meglangyosított cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel tojásokból, zsírból, sóból tésztát gyúrunk. Érdemes dagasztógépet vagy kenyérsütő dagasztó funkcióját használni. Amikor kész a tészta, letakarva kb. egy órát hagyjuk kelni.
  2. A megkelt tésztából kb. 10 dkg-os darabokat tépünk, és lisztezett felületen, ujjnyi vastag rudakat formálunk belőle, majd zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és letakarva további 30 percet kelesztjük.
  3. A megkelt rudakat 200 fokos sütőben, kb. 25 percig, aranybarnára sütjük, majd amikor kihűlt, 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

A guba összeállítása

  1. A tejet felforraljuk, a vajat megolvasztjuk. A gubára locsoljuk előbb a forró tejet, majd a vajat, aztán a darált mákot és a végén a mézet. Fázisonként finoman átkeverjük, végül az egészet egyenletesen.
  2. A tálalásnál jól mutat, ha a guba egy egységet képez, és kap egy kis pirítást, ezért tálalás előtt tálalógyűrűbe vagy valamilyen hőálló edénybe /lehet nagyobb bögre/ rakom az adagokat, amit előtte vékonyan kivajazok, majd forró sütőbe tolom 10 percre.

Vaníliasodó

  1. A sodóhoz a cukrot a liszttel összekeverjük, majd csomómentesen hozzákeverjük a tejet, majd a tojássárgákat. Hozzáadunk egy vaníliarudat, amit előzőleg hosszában kettévágtunk.
  2. Mérsékelt tűzön vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd még kevergetve, hagyjuk kicsit hűlni a tálalásig.

Tálaláshoz

  1. A mazsolát a rumba beáztatjuk.
  2. A cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd egy villa segítségével szálakat húzunk belőle, ami szobahőmérsékleten megdermed, amit boglyába rendezünk. Ez lesz majd a díszítés.
  3. A kissé megpirított gubát tányérra helyezzük, levesszük a tálalógyűrűt, köré öntjük a sodót, amit megszórunk a rumos mazsolával, és a karamellboglyával megkoronázunk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 5817
  • Feltöltés dátuma: 2018. december 17.

Ajánló

Persze lehet egyszerűbben is, de a kifliből készült gubát felejtsük el. A sodó helyett készíthetjük az öntetet vaníliapudingból vagy krémporból is, és persze a cizella sem kötelező, de egy ünnepi asztalon nem elhanyagolható. :) Jó étvágyat!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ünnepi mákos guba
Kekcapa 2 recept

Minden év karácsonyán elkészítem a mákos gubát, vagy ahogy édesapám mondta volt, a "bobájkát". A guba tésztáját mindig magam készítem az ünnepek előtti napokban, egy kis állás csak használ neki, de vigyázzunk, ne száradjon ki.

Hozzávalók

A guba készítése

A guba összeállítása

Vaníliasodó

Tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...