r
Nosalty Logó

Unicum torta Pirkától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Unicum torta Pirkától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Összesen 793 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Összesen 9524 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Összesen 332 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    38.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 793 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.6 g

Zsír

  • Összesen
    464.9 g
  • Telített zsírsav
    170 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    974 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5107 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    502 mg
  • Foszfor
    1307 mg
  • Nátrium
    2780 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1127.5 g
  • Cukor
    783 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    686.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1600 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    510 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1574 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    824 micro
Összesen 9524 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 332 kcal

Hozzávalók

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Elkészítés

Tészta:

  1. Tészta elkészítése:
  2. A vizet a kakaóval és150 gramm cukorral felforraljuk, közben csomómentesre keverjük. Kihűtjük.
  3. A szoba-hőmérsékletű vajat 225 gramm cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és vaníliás cukorral.
  5. A vajas-tojásos keverékhez hozzáadjuk a kihűlt kakaós vizet, elkeverjük, majd fokozatosan a lisztes keveréket is beletesszük.
  6. Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a lapokat egyesével megsütjük kivajazott, lisztezett tortaformában. (Egy adagra kb. 400 gramm nyers tésztakeverék jut.)
  7. Minden lapot jól kihűtünk, mielőtt kiveszünk a formából.
  8. Krém elkészítése:
  9. A másfél deci Unicumból 6 evőkanállal egy kis lábosba teszünk, és felforraljuk a zselatinnal.
  10. A mascarpone-hoz adjuk a cukrot és a többi Unicumot.
  11. Felverjük a tejszínhabot.
  12. Az időközben langyosra hűlt zselatint hozzákeverjük a mascarpone krémhez.
  13. Végül homogénre keverjük benne a felvert, kemény tejszínhabot.
  14. Hűtőbe tesszük hűlni, amíg a tortalapok is kihűlnek.
  15. Marcipán bevonat elkészítése:
  16. Ha kihűlt minden alkotórész, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra fektetünk egy tortalapot, amit megkenünk krémmel. Rá újabb lap és újabb krém réteg kerül. Az utolsó lap felkerülése után az egészet bevonjuk a maradék krémmel, az oldalait is. Hűtőbe tesszük.
  17. 3 csomag marcipán bevonó masszát megszínezünk ízlés szerint zöld ételszínezékkel (kb. 1 teáskanálnyi), átgyúrjuk vele a masszát.
  18. A negyedik csomag marcipán masszát három részre tépjük, az egyiket natúran hagyjuk, a másik kettőt piros és sárga színezékkel átgyúrjuk. Ezeket kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb átmérőjű pogácsa-szaggatóval kivágunk a fehérből egy kört, egy kisebb átmérőjűvel pedig a pirosból és a sárgából. A sárgát éles késsel kereszt alakúra vágjuk. A rétegeket a képen is látható módon egymásra fektetjük.
  19. A zöld marcipánmasszát kevés porcukorral megszórt folpackra helyezzük, és szintén kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, hogy a tortát teljes egészében befedje. Ezután a folpack segítségével ráborítjuk a tortára, amit ezután óvatosan lehúzzuk róla. Lapáttal lesimítjuk a tetejét, majd az oldalait. A lelógó felesleget éles késsel levágjuk. Közepére helyezzük az elkészült Unicum díszt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2379
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 08.

Ajánló

Sokan saját készítésű fondant vagy marcipán masszát használnak, és minden tiszteletem az övék. Azonban egy nagyáruház polcán megláttam, hogy kapható kész változatban is egy ismert cukrászati termékeket gyártó cégtől és elérhető áron. Igaz, ők a csomagoláson azt írták, hogy 1 csomag elég egy 18 cm átmérőjű torta bevonására, de még szerencse, hogy a biztonság kedvéért többet vásároltam, ugyanis a torta magassága miatt 3 csomagra is szükség volt. A negyedik csomag pedig a díszítéshez kellett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Két ikertestvérem születésnapja közelgett, én pedig megemlítettem nekik, hogy szokás szerint idén is meg fogom őket egy tortával lepni. A két fiú egymásra nézve kuncogott, és mondta, hogy jó, de Unicum-osat kérnek (mivel mint italt, nagyon kedvelik). Engem azonban nem lehet semmilyen extra kéréssel zavarba hozni, imádom a lehetetlennek tűnő kihívásokat, így nekiálltam kiötleni, hogyan is lehetne megvalósítani. Úgy gondoltam, egy csokoládés alap mindenképpen illeni fog az Unicum kesernyés ízéhez, így itt böngészve Fahéj receptjét találtam a legalkalmasabbnak, aki nagyon segítőkész volt velem. A krém igazán egyszerű, és a tiramisuk világát idézi, főként, hogy nekem a torta egy éjszakát hűtőben állt, és a tészta kellemesen magába szívta az Unicum ízét.

Hozzávalók

Tészta:

Krém:

Bevonáshoz:

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...