Unicum torta Pirkától
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta:
-
15 kcal
-
33g víz0 kcal
-
31g cukor121 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
6 kcal
-
29g finomliszt106 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
Krém:
-
17g növényi tejszín42 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
21g mascarpone84 kcal
-
13g unicum29 kcal
Bevonáshoz:
-
50g marcipán231 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
1g porcukor3 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta:
-
182 kcal
-
400g víz0 kcal
-
375g cukor1451 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g só0 kcal
Krém:
-
200g növényi tejszín502 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
150g unicum347 kcal
Bevonáshoz:
-
600g marcipán2772 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
10g porcukor39 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tészta:
-
2.8g cukrozatlan kakaópor6 kcal
-
14g víz0 kcal
-
13.1g cukor51 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
12.2g finomliszt44 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.2g só0 kcal
Krém:
-
18 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
8.7g mascarpone35 kcal
-
5.2g unicum12 kcal
Bevonáshoz:
-
20.9g marcipán97 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 38.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 425.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 57.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.6 g
Zsír
-
Összesen 464.9 g
-
Telített zsírsav 170 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 974 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5107 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 502 mg
-
Foszfor 1307 mg
-
Nátrium 2780 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1127.5 g
-
Cukor 783 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 686.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1600 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 510 mg
-
Retinol - A vitamin: 1574 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 316 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 824 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
Tészta:
-
4 dl víz
-
200 g vaj
-
2 csomag vaníliás cukor
-
350 g finomliszt
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál só
Krém:
-
2 dl növényi tejszín
-
10 g zselatin
-
50 g cukor
-
250 g mascarpone
-
1.5 dl unicum
Bevonáshoz:
-
10 g porcukor
Elkészítés
Tészta:
- Tészta elkészítése:
- A vizet a kakaóval és150 gramm cukorral felforraljuk, közben csomómentesre keverjük. Kihűtjük.
- A szoba-hőmérsékletű vajat 225 gramm cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
- A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral és vaníliás cukorral.
- A vajas-tojásos keverékhez hozzáadjuk a kihűlt kakaós vizet, elkeverjük, majd fokozatosan a lisztes keveréket is beletesszük.
- Három egyenlő részre osztjuk a tésztát, és a lapokat egyesével megsütjük kivajazott, lisztezett tortaformában. (Egy adagra kb. 400 gramm nyers tésztakeverék jut.)
- Minden lapot jól kihűtünk, mielőtt kiveszünk a formából.
- Krém elkészítése:
- A másfél deci Unicumból 6 evőkanállal egy kis lábosba teszünk, és felforraljuk a zselatinnal.
- A mascarpone-hoz adjuk a cukrot és a többi Unicumot.
- Felverjük a tejszínhabot.
- Az időközben langyosra hűlt zselatint hozzákeverjük a mascarpone krémhez.
- Végül homogénre keverjük benne a felvert, kemény tejszínhabot.
- Hűtőbe tesszük hűlni, amíg a tortalapok is kihűlnek.
- Marcipán bevonat elkészítése:
- Ha kihűlt minden alkotórész, akkor összeállítjuk a tortát. Alulra fektetünk egy tortalapot, amit megkenünk krémmel. Rá újabb lap és újabb krém réteg kerül. Az utolsó lap felkerülése után az egészet bevonjuk a maradék krémmel, az oldalait is. Hűtőbe tesszük.
- 3 csomag marcipán bevonó masszát megszínezünk ízlés szerint zöld ételszínezékkel (kb. 1 teáskanálnyi), átgyúrjuk vele a masszát.
- A negyedik csomag marcipán masszát három részre tépjük, az egyiket natúran hagyjuk, a másik kettőt piros és sárga színezékkel átgyúrjuk. Ezeket kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb átmérőjű pogácsa-szaggatóval kivágunk a fehérből egy kört, egy kisebb átmérőjűvel pedig a pirosból és a sárgából. A sárgát éles késsel kereszt alakúra vágjuk. A rétegeket a képen is látható módon egymásra fektetjük.
- A zöld marcipánmasszát kevés porcukorral megszórt folpackra helyezzük, és szintén kb. 0,5 mm vastagra nyújtjuk, hogy a tortát teljes egészében befedje. Ezután a folpack segítségével ráborítjuk a tortára, amit ezután óvatosan lehúzzuk róla. Lapáttal lesimítjuk a tetejét, majd az oldalait. A lelógó felesleget éles késsel levágjuk. Közepére helyezzük az elkészült Unicum díszt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2378
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 08.
Ajánló
Sokan saját készítésű fondant vagy marcipán masszát használnak, és minden tiszteletem az övék. Azonban egy nagyáruház polcán megláttam, hogy kapható kész változatban is egy ismert cukrászati termékeket gyártó cégtől és elérhető áron. Igaz, ők a csomagoláson azt írták, hogy 1 csomag elég egy 18 cm átmérőjű torta bevonására, de még szerencse, hogy a biztonság kedvéért többet vásároltam, ugyanis a torta magassága miatt 3 csomagra is szükség volt. A negyedik csomag pedig a díszítéshez kellett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Két ikertestvérem születésnapja közelgett, én pedig megemlítettem nekik, hogy szokás szerint idén is meg fogom őket egy tortával lepni. A két fiú egymásra nézve kuncogott, és mondta, hogy jó, de Unicum-osat kérnek (mivel mint italt, nagyon kedvelik). Engem azonban nem lehet semmilyen extra kéréssel zavarba hozni, imádom a lehetetlennek tűnő kihívásokat, így nekiálltam kiötleni, hogyan is lehetne megvalósítani. Úgy gondoltam, egy csokoládés alap mindenképpen illeni fog az Unicum kesernyés ízéhez, így itt böngészve Fahéj receptjét találtam a legalkalmasabbnak, aki nagyon segítőkész volt velem. A krém igazán egyszerű, és a tiramisuk világát idézi, főként, hogy nekem a torta egy éjszakát hűtőben állt, és a tészta kellemesen magába szívta az Unicum ízét.