Túrós rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
63g rétesliszt228 kcal
-
2g sikér6 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
15g tejföl30 kcal
-
35 kcal
A túrós töltelékhez
Összesen
642
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
250g rétesliszt910 kcal
-
6g sikér22 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A túrós töltelékhez
Összesen
2559
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
19.5g rétesliszt71 kcal
-
0.5g sikér2 kcal
-
0.6g sertészsír5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
15.6g víz0 kcal
-
4.7g tejföl9 kcal
-
1.2g napraforgó olaj11 kcal
A túrós töltelékhez
Összesen
198
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.5 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1261.7 g
-
Cink 326 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 251 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 377 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 185.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 31 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 150 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
642
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.9 g
Zsír
-
Összesen 92.9 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5046.7 g
-
Cink 1303 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 666 mg
-
Vas 1005 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 1507 mg
-
Nátrium 233 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 42 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 302 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 740.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 247 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 295 micro
Összesen
2559
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393.5 g
-
Cink 102 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 78 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 47 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
198
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sikért és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel. A langyos vízben feloldjuk a sót, belekeverjük az ecetet és a liszt közepén készített mélyedésbe öntjük. Elkezdjük gyúrni a tésztát, egészen addig tesszük ezt, míg a rétestészta ruganyos és selymes nem lesz. Ez a folyamat körülbelül 20 verejtékes percet vesz igénybe. (Nagymamám erre vonatkozó megjegyzése: akkor kész a rétestészta, ha megjelennek a homlokon az izzadtságcseppek.. Mennyire igaz!)
- Előkészítjük az asztalt, ahol a rétest nyújtani fogjuk: leterítjük egy tiszta vászonlepedővel, egyenletesen meghintjük rétesliszttel. A sima tapintású rétestésztát két részre osztjuk és a lepedővel fedett asztalra helyezzük, ügyelve, hogy se az alján, se a tetején gyűrődés ne legyen. Mindkét bucit vékonyan megkenjük olajjal és egy-egy tálat borítunk rá. Így hagyjuk pihenni fél órán át.
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC–ra, légkeverésen. Közben elkészítjük a töltelékeket: a meggy levét lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a mákkal és a cukorral. A túrós töltelékhez pedig egy tálban villával jól összetörjük a túrót, hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejfölt, alaposan összekeverjük. Végül beletesszük a mazsolát és a citromhéjat.
- A fél óra leteltével az egyik bucit félretesszük a lepedőről és hozzáfogunk a rétes nyújtáshoz: nem az ujjainkkal kell dolgozni, hanem a rétestészta alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk kifelé a tésztát (csökkentve ezáltal a kiszakadás esélyét). Körben haladunk és húzzuk kifelé, az asztal széleinek irányába, mígnem elérve azt, egy kicsit túlhúzzuk rajta, és hagyjuk hogy néhány centire lelógjon. A lelógó részeket a kézfejünkre körkörösen tekerve leszedjük, félretesszük.
- A kinyújtott rétestésztát langyos olajjal megspricceljük, nem kell, hogy mindenhol érje az olaj, főleg nem szabad eláztatnia azt. És jön a töltelék, a széleken öt centit elhagyva, kezünkkel rászórjuk a kinyújtott tésztára, majd a lepedőt megfogva visszahajtjuk a felénk lévő részt, és segítségével felcsavarjuk a rétest. Így, ha mindent jól végeztünk, egy hosszú rétest kapunk, amiből S, avagy kígyó alakot formálunk és ügyesen megfogva átemeljük egy olajjal vékonyan kikent tepsire. Tejföllel elkevert olajjal megkenegetjük a réteskígyó tetejét és oldalát, és mehet is a sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sül. Addig folytatjuk a rétesnyújtást, amíg van tésztánk. (A szélekről leszedett tésztát is újra össze lehet gyúrni, kicsit lefedve pihentetni kell utána és ki lehet nyújtani, bár ez már nem lesz olyan selymes.)
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 266
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 46
- Össznézettség: 141165
- Feltöltés dátuma: 2008. március 06.
Receptjellemzők
Petra
537 recept
Még egy rétes, a másik nagy kedvenc töltelékkel.