Tradicionális Cézár saláta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
hidegkonyha
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A krutonhoz
-
38g kenyér103 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
13g olívaolaj111 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
A salátához
-
765g római saláta122 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
4 kcal
-
1 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
619
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A krutonhoz
-
150g kenyér411 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
50g olívaolaj442 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
A salátához
-
3060g római saláta489 kcal
-
6g citromlé1 kcal
-
17 kcal
-
4 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2473
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A krutonhoz
-
4.3g kenyér12 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
1.4g olívaolaj13 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
A salátához
-
88.6g római saláta14 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
0.2g szardella (konzerv)0 kcal
-
0.1g worcestershire-szósz0 kcal
-
2.5g olívaolaj22 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
0.6g parmezán sajt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
71
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 45.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1550 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 367 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 347 mg
-
Nátrium 680 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 705.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3218 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 760 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1026 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 37601 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16753 micro
Összesen
619
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.7 g
Zsír
-
Összesen 183.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 497 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6200 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 1466 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 483 mg
-
Foszfor 1388 mg
-
Nátrium 2721 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.2 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 67 mg
VÍZ
-
Összesen 2821.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12873 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 120 mg
-
D vitamin: 97 micro
-
K vitamin: 3040 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4103 micro
-
Kolin: 657 mg
-
Retinol - A vitamin: 324 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 150405 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67010 micro
Összesen
2473
kcal
- 2% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 81.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 373 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4356 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1941 micro
Összesen
71
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A krutonhoz
A salátához
-
2 db szardella (konzerv)
-
1 teáskanál worcestershire-szósz
-
1 dl olívaolaj
-
2 db tojássárgája
-
2 dkg parmezán sajt
-
0.3 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A krutonhoz
- A kenyeret felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket félbevágjuk.
- A vajat és a fokhagymát serpenyőbe tesszük a fokhagymával együtt. Összeolvasztjuk őket, sózzuk, borsozzuk. Ha összeolvadt, kivesszük a fokhagymát, félretesszük.
- A kenyérkockákat belekeverjük a fokhagymás olívaolajba, majd egy tepsire tesszük, és 15 perc alatt aranyszínűre pirítjuk.
A salátához
- A fokhagymát, amit a vajas-olívaolajas kruton mellől kiszedtünk, lereszeljük. Hozzáadunk egy negyed kávéskanál sót, és alaposan elkeverjük. Mehet mellé a citromlé, a worcestershire-szósz, ezekkel is jól kikeverjük.
- Hozzáadjuk a szardellafinét, villával jól szétcincáljuk, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval. Folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük az olívaolajat, majd a két tojássárgáját.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, és alaposan kikeverjük.
- A salátát levelekre szedjük, egy tálba tesszük, összeforgatjuk a krutonnal és az öntettel. Tányérra tesszük, és parmezánforgáccsal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 113
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 27110
- Feltöltés dátuma: 2017. április 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
Nosalty
1509 recept
Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, különösen, ha ünnep volt. Július 4-e pedig nagy ünnep, ennek megfelelően rengetegen voltak Cardini éttermében, az alapanyagok pedig rohamtempóban fogytak. Ekkor találta ki Cardini a Cézár salátát, aminek a karrierje azóta is töretlen. A Cézár salátát frissen szokták összerakni, gyakran a vendégek előtt. Bár Cardini lánya szerint az eredeti receptben nem volt szardellafilé, ma már minden jobb Cézár salátában benne van.