r
Nosalty Logó

Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Összesen 419 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Összesen 1679 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Összesen 78 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    471.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    334.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    667 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1431 micro
  • β-karotin
    5682 micro
  • β-crypt
    608 micro
  • Likopin
    2316 micro
  • Lut-zea
    336 micro
Összesen 419 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    101.3 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1886.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    463 mg
  • Nátrium
    908 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.7 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    1336.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2667 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    738 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    560 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    376 micro
  • α-karotin
    5723 micro
  • β-karotin
    22730 micro
  • β-crypt
    2431 micro
  • Likopin
    9264 micro
  • Lut-zea
    1343 micro
Összesen 1679 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    87.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    266 micro
  • β-karotin
    1058 micro
  • β-crypt
    113 micro
  • Likopin
    431 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 78 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töltelékhez enyhén sós vízben megfőzzük a rizst (fehér- vagy barnarizst válasszunk, ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl), hagyjuk kihűlni.
  2. Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon. Hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és puhára főzzük (enyhén megpirítjuk).
  3. Ezután hozzáadjuk a főtt rizst, a kukoricát vagy a borsót, az almát és a kakukkfüvet. Ízesítjük: sózzuk és borsozzuk bőkezűen – a töltelék legyen szép és ízletes, a paprika plusz fűszerezéseként is szolgál majd.

A szószhoz

  1. A szószhoz a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felhevítjük. Hozzáadjuk a hagymát, és 5 percig főzzük, amíg megpuhul, és barnulni kezd.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, alacsonyra vesszük a hőfokot, majd tovább főzzük 3-5 percig, hogy a hagyma édes ízét megcsípje a fokhagyma ereje. A paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk (vagy beletesszük a hámozott konzervparadicsomot), és időnként megkeverve 15 percig főzzük.
  3. A dupla tejszínt vagy habtejszínt egy habverővel beleforgatjuk a zöldségalaplébe, majd az egészet átöntjük a szószba, és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, esetleg kevés cukorral ízesítjük. A szósznak selymesnek és bársonyosnak kell lennie.

És ami a lényeg

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses funkciót válasszunk). Vágjuk le a paprikáról a „kupakot", távolítsuk el a magokat, és töltsük meg a fűszeres zöldséges rizzsel.
  2. A szósz felét öntsük egy tűzálló edénybe, amiben kényelmesen elférnek a töltött paprikák is. Rendezzük őket szép sorba, majd locsoljuk meg a maradék szósszal.
  3. A tepsit szorosan zárjuk le alufóliával vagy a fedőjével, és a sütőben 30 percig süssük. Ezután vegyük le az alufóliát (vagy a fedőt), és főzzük további 10 percig, amíg a paprika jól megfő és megpirul. Petrezselyemmel és egy kis kaporral tálaljuk (a kapor mindig jó hozzá).
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 133
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 10716
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 15.

Ajánló

A recept eredetije a Londonban élő, ukrán származású szakácskönyvíró és food stylist, Olia Hercules Summer Kitchens című, lenyűgöző ukrajnai specialitásokkal teli szakácskönyvéből származik. A fogás egyébként a „Black Swan Effect" angol elnevezésre hallgat, ami magyarul annyit tesz, mint amikor egy ritka esemény, történés nagy hatással van ránk. Ebben az esetben a meglepetés a kolbász vagy darált hús (amelyek a hagyományos ukrán töltelékbe dukálnak) helyett a kockára vágott alma a töltött paprikában. A recept bevezetőjében Olia Hercules szórakoztatóan meséli el, hogy ezt a választást egyik vegetáriánus barátnőjének édesanyja botrányosnak tartotta, aki rendszeres vérvizsgálatot követelt vega lányától, hogy ellenőrizze vasszintjét, majd minden alkalommal meglepődött azon, hogy a laboreredmények kitűnő egészségi állapotról tanúskodtak.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegetáriánus receptek

Receptjellemzők

Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban
Hering András 189 recept

Néhány éve már kóstoltam rizzsel töltött paprikát egy ukrán főzőtanfolyamon, és kellemesen meglepett az ízek összetettsége. Híresebb, török vagy görög rokonaival ellentétben nem volt benne fűszer vagy szárított gyümölcs, ami gazdagította volna a látszólag banális tölteléket (alapvetően inkább csak zöldségek), de valamilyen furcsa alkímia miatt így is rendkívül finom volt. Az eredetihez képest ebben a receptben a zöldalma és - mindenekelőtt - a krémes paradicsomszósz az az elem, ami igazán egyedivé teszi: egyszerűen tényleg annyira harmonikus és karakteres lesz az alapanyagok finomhangolásától, hogy lehetetlen egy paprika befalásánál megállni.

Hozzávalók

A töltelékhez

A szószhoz

És ami a lényeg

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...