Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltelékhez
-
18g rizs63 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
2 kcal
-
20 kcal
-
50g alma23 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
A szószhoz
-
7g vaj50 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
90g paradicsom16 kcal
-
25g dupla tejszín120 kcal
-
50g zöldség alaplé4 kcal
-
0g cukor0 kcal
És ami a lényeg
-
150g kápia paprika32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
4g kapor2 kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltelékhez
-
70g rizs251 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
10 kcal
-
81 kcal
-
200g alma94 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
A szószhoz
-
28g vaj201 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
100g dupla tejszín479 kcal
-
200g zöldség alaplé14 kcal
-
0g cukor0 kcal
És ami a lényeg
-
600g kápia paprika128 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
14g kapor6 kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
A töltelékhez
-
3.3g rizs12 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
7.9g sárgarépa3 kcal
-
3.7g halványító zeller0 kcal
-
4 kcal
-
9.3g alma4 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
A szószhoz
-
1.3g vaj9 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
16.8g paradicsom3 kcal
-
4.7g dupla tejszín22 kcal
-
9.3g zöldség alaplé1 kcal
-
0g cukor0 kcal
És ami a lényeg
-
27.9g kápia paprika6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0.7g kapor0 kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 471.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 227 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 334.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 667 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 184 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 140 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 1431 micro
-
β-karotin 5682 micro
-
β-crypt 608 micro
-
Likopin 2316 micro
-
Lut-zea 336 micro
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.7 g
Zsír
-
Összesen 101.3 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1886.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 191 mg
-
Foszfor 463 mg
-
Nátrium 908 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.7 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1336.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2667 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 738 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 560 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 376 micro
-
α-karotin 5723 micro
-
β-karotin 22730 micro
-
β-crypt 2431 micro
-
Likopin 9264 micro
-
Lut-zea 1343 micro
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 266 micro
-
β-karotin 1058 micro
-
β-crypt 113 micro
-
Likopin 431 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
A töltelékhez
-
3 szál kakukkfű
A szószhoz
-
200 ml zöldség alaplé
És ami a lényeg
-
5 közepes db kápia paprika
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
Elkészítés
A töltelékhez
- A töltelékhez enyhén sós vízben megfőzzük a rizst (fehér- vagy barnarizst válasszunk, ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl), hagyjuk kihűlni.
- Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes-alacsony lángon. Hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a sárgarépát, és puhára főzzük (enyhén megpirítjuk).
- Ezután hozzáadjuk a főtt rizst, a kukoricát vagy a borsót, az almát és a kakukkfüvet. Ízesítjük: sózzuk és borsozzuk bőkezűen – a töltelék legyen szép és ízletes, a paprika plusz fűszerezéseként is szolgál majd.
A szószhoz
- A szószhoz a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőfokon felhevítjük. Hozzáadjuk a hagymát, és 5 percig főzzük, amíg megpuhul, és barnulni kezd.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, alacsonyra vesszük a hőfokot, majd tovább főzzük 3-5 percig, hogy a hagyma édes ízét megcsípje a fokhagyma ereje. A paradicsomot meghámozzuk, felkockázzuk (vagy beletesszük a hámozott konzervparadicsomot), és időnként megkeverve 15 percig főzzük.
- A dupla tejszínt vagy habtejszínt egy habverővel beleforgatjuk a zöldségalaplébe, majd az egészet átöntjük a szószba, és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal, esetleg kevés cukorral ízesítjük. A szósznak selymesnek és bársonyosnak kell lennie.
És ami a lényeg
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (légkeveréses funkciót válasszunk). Vágjuk le a paprikáról a „kupakot", távolítsuk el a magokat, és töltsük meg a fűszeres zöldséges rizzsel.
- A szósz felét öntsük egy tűzálló edénybe, amiben kényelmesen elférnek a töltött paprikák is. Rendezzük őket szép sorba, majd locsoljuk meg a maradék szósszal.
- A tepsit szorosan zárjuk le alufóliával vagy a fedőjével, és a sütőben 30 percig süssük. Ezután vegyük le az alufóliát (vagy a fedőt), és főzzük további 10 percig, amíg a paprika jól megfő és megpirul. Petrezselyemmel és egy kis kaporral tálaljuk (a kapor mindig jó hozzá).
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 132
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 10649
- Feltöltés dátuma: 2022. július 15.
Ajánló
A recept eredetije a Londonban élő, ukrán származású szakácskönyvíró és food stylist, Olia Hercules Summer Kitchens című, lenyűgöző ukrajnai specialitásokkal teli szakácskönyvéből származik. A fogás egyébként a „Black Swan Effect" angol elnevezésre hallgat, ami magyarul annyit tesz, mint amikor egy ritka esemény, történés nagy hatással van ránk. Ebben az esetben a meglepetés a kolbász vagy darált hús (amelyek a hagyományos ukrán töltelékbe dukálnak) helyett a kockára vágott alma a töltött paprikában. A recept bevezetőjében Olia Hercules szórakoztatóan meséli el, hogy ezt a választást egyik vegetáriánus barátnőjének édesanyja botrányosnak tartotta, aki rendszeres vérvizsgálatot követelt vega lányától, hogy ellenőrizze vasszintjét, majd minden alkalommal meglepődött azon, hogy a laboreredmények kitűnő egészségi állapotról tanúskodtak.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Néhány éve már kóstoltam rizzsel töltött paprikát egy ukrán főzőtanfolyamon, és kellemesen meglepett az ízek összetettsége. Híresebb, török vagy görög rokonaival ellentétben nem volt benne fűszer vagy szárított gyümölcs, ami gazdagította volna a látszólag banális tölteléket (alapvetően inkább csak zöldségek), de valamilyen furcsa alkímia miatt így is rendkívül finom volt. Az eredetihez képest ebben a receptben a zöldalma és - mindenekelőtt - a krémes paradicsomszósz az az elem, ami igazán egyedivé teszi: egyszerűen tényleg annyira harmonikus és karakteres lesz az alapanyagok finomhangolásától, hogy lehetetlen egy paprika befalásánál megállni.