Szirom torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
73g tojás92 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
18g finomliszt64 kcal
-
8 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
Csokoládékrém
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
21g margarin149 kcal
-
42g tej23 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
4 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
Narancsos mascarponekrém
-
54g mascarpone219 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
10g habtejszín30 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
4g narancslé2 kcal
Díszítés
-
0g levendula0 kcal
-
2g rózsa0 kcal
-
0g körömvirág0 kcal
Összesen
886
kcal
- 8% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
880g tojás1107 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
210g finomliszt764 kcal
-
91 kcal
-
36g sütőpor18 kcal
Csokoládékrém
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
46 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
Narancsos mascarponekrém
-
650g mascarpone2626 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
125g habtejszín365 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
45g narancslé21 kcal
Díszítés
-
0g levendula0 kcal
-
20g rózsa0 kcal
-
0g körömvirág0 kcal
Összesen
10627
kcal
- 8% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 25% Zsír
Tészta
-
24.4g tojás31 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
5.8g finomliszt21 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
Csokoládékrém
-
5.5g étcsokoládé30 kcal
-
6.9g margarin50 kcal
-
13.8g tej8 kcal
-
5.5g porcukor21 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
Narancsos mascarponekrém
-
18g mascarpone73 kcal
-
5.5g porcukor21 kcal
-
3.5g habtejszín10 kcal
-
0.2g habfixáló1 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
1.2g narancslé1 kcal
Díszítés
-
0g levendula0 kcal
-
0.6g rózsa0 kcal
-
0g körömvirág0 kcal
Összesen
295
kcal
- 8% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 55.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 253 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1322.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 334 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 529 mg
-
Nátrium 359 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.4 g
-
Cukor 58 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 66.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 304 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 139 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 340 micro
Összesen
886
kcal
- 8% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 210.8 g
Zsír
-
Összesen 664.1 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 159 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 3036 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15868 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 348 mg
-
Kálcium 4002 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 780 mg
-
Foszfor 6346 mg
-
Nátrium 4312 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 977.4 g
-
Cukor 692 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 793.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3645 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 664 micro
-
K vitamin: 257 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 474 micro
-
Kolin: 2365 mg
-
Retinol - A vitamin: 3502 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 1665 micro
-
β-crypt 138 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4080 micro
Összesen
10627
kcal
- 8% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 18.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 439.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
295
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
16 db tojás
-
16 ek cukor
-
14 evőkanál finomliszt
-
4 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 csomag sütőpor
Csokoládékrém
-
20 dkg étcsokoládé
-
25 dkg margarin
-
5 dl tej
-
20 dkg porcukor
-
4 evőkanál finomliszt
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 narancsból nyert narancshéj
Narancsos mascarponekrém
-
65 dkg mascarpone
-
20 dkg porcukor
-
125 ml habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 fél narancsból nyert narancslé
Díszítés
-
20 g rózsa
-
2 ek körömvirág
Elkészítés
Tészta
- 2 db 8 tojásos kakaós piskótát sütünk. A sütőt előmelegítjük. A tojások sárgáját és fehérjét elválasztjuk.
- A 8 tojássárgájához és fehérjéhez 4-4 ek cukrot adunk. A sárgáját a cukorral habosra, kifehéredésig keverjük (robotgéppel).
- A sárgájákhoz hozzászitáljuk a 7 kanál lisztet, a 2 kanál kakaót és 1-1,5 cs sütőport.
- A 26 cm átmérőjű kör alakú tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, oldalát és a papírt is kevés margarinnal megkenjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a hab egyharmadát a lisztes sárgákhoz adjuk, a mixerrel összedolgozzuk.
- Ha már jól elkeveredett, keverőlapáttal óvatosan beleforgatjuk a maradék habot. A sütőformába öntjük, és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha elkészült, kiszedjük a formából, rácsra tesszük hűlni, majd elkészítjük a másik piskótát. (Ha van két sütőformánk és egy jó sütőnk, akkor egyszerre is csinálhatjuk a kettőt.)
- A két piskótát lehetőség szerint egy éjszakára hagyjuk hűlni.
Csokoládékrém
- A csokoládét apróra vágjuk/törjük/reszeljük.
- Kevés margarint felolvasztunk egy lábosban, felhevítjük. Óvatosan hozzáadagoljuk a tejet és a lisztet, és sűrű krémmé főzzük. (Ha becsomósodna a végeredmény, egy botmixer igen hasznos tud lenni.)
- Ha besűrűsödött, félretesszük, belekeverjük a csokit és hűlni hagyjuk, közben meg-megkeverjük, hogy ne csomósodjon be.
- A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót és egy fél narancs reszelt héját.
- Mielőtt a két krémet összekevernénk meg kell várnunk, hogy azonos hőmérsékletűek legyenek. (Fontos!) Amíg a krém hűl, a piskótákat kettévágjuk úgy, hogy két egyforma kör alakú lapunk legyen egyből, tehát összesen 4 db lap. Továbbá még a mascarponés krémet is elkészítjük.
- A két egyforma hőmérsékletű csokis, illetve kakaós krémet összedolgozzuk, és kihabosítjuk, majd rövid ideig hűtőbe tesszük.
Narancsos mascarponekrém
- A mascarpone-t és a porcukrot (ízlés szerinti mennyiségben) simára keverjük.
- A habtejszínt habbá verjük, 1/2 csomag habfixálót adunk hozzá az utasítása szerint.
- A mascarpone-t fellazítjuk kevés habbal, narancslével, és belekeverjük a reszelt narancshéjat.
- Az egyik alsó piskótalapot megkenjük a csokikrém egyharmadával úgy, hogy ne érjen ki teljesen a tészta széléig, maradjon egy 0,5-1cm széles csík körben. Rátesszük a következő lapot, kicsit lenyomkodjuk, a krém egy harmadát rákenjük az előzőek szerint. Erre tesszük a másik piskóta felső lapját, amire megint csokikrém kerül, és végül az alsó lap, a sima (alsó) felével fölfele. Rétegenként minden irányból leellenőrizzük, egyenes-e a tornyunk.
- A fehér krémből keveset nyomózsákba teszünk, és a tészták közti krém mellett maradt hézagot körbe kitöltjük vele.
- Végül a maradék fehér krémmel beborítjuk a tortánkat. Nem baj, ha nem sima, jól mutatnak rajta a rusztikus, spatula ejtette nyomok. Hűtőbe tesszük.
- Díszítésként ehető virágok (pl.: levendula, rózsa, körömvirág, búzavirág, árvácska, napraforgó stb.) szirmait szórjuk rá, felszolgálás előtt nem sokkal. A virágokat alaposan megmossuk, szirmaikat kitépkedjük, papírtörlőn hagyjuk őket megszáradni. A nagyobb szirmokat óvatosan széttépkedjük. A tortára szórjuk a szirmokat, és besöpörjük az elismerő pillantásokat.
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1240
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 06.
Ajánló
Ajánlom a romantikus kísérletezőknek, a különlegességre vágyóknak és mindenkinek, aki szeret sütni és enni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A történet úgy kezdődik, hogy az unokatestvérem férjhez ment a nyáron... és megkért, hogy készítsek nekik erre egy tortát. Az instrukció, amit kaptam hozzá: legyen kívül fehér krém, amit színes virágszirmok borítanak, a többi mindegy. Végül sikerült megbeszélni velük, hogy csokoládékrém legyen egy kis narancsos bolondítással. És két szinttel. Mivel a többség, ha tortát süt, nem nagyban kezdi el, ezért most csak az alsó ~26 cm átmérőjűt osztom meg veletek. (Egyébként a kisebb ~18 cm átmérőjűhöz kb a fele anyaggal lehet számítani.)