Szegedi haltepertő sült hagymával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 27% Zsír
A haltepertőhöz
-
250g ponty191 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11 kcal
-
0 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
A mártogatóshoz
Összesen
1442
kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 27% Zsír
A haltepertőhöz
-
1000g ponty762 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g fűszerpaprika45 kcal
-
0 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
A mártogatóshoz
Összesen
5759
kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 27% Zsír
A haltepertőhöz
-
46.8g ponty36 kcal
-
11.7g finomliszt43 kcal
-
4.7g zsemlemorzsa18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.7g fűszerpaprika2 kcal
-
0 kcal
-
12.6g vöröshagyma5 kcal
-
11.9g napraforgó olaj105 kcal
A mártogatóshoz
Összesen
270
kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.4 g
Zsír
-
Összesen 108.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1608.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 764 mg
-
Nátrium 563 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 180.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1482 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 114 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1047 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 772 micro
Összesen
1442
kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.5 g
Zsír
-
Összesen 434.7 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 145 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 107 g
-
Koleszterin 396 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6433.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 571 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 327 mg
-
Foszfor 3056 mg
-
Nátrium 2254 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 326.7 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 722.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 448 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 116 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 5928 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 456 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 95 micro
-
β-karotin 4189 micro
-
β-crypt 990 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3087 micro
Összesen
5759
kcal
- 9% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 300.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 277 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
270
kcal
Hozzávalók
A haltepertőhöz
-
25 dkg finomliszt
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek fűszerpaprika
-
1 ek hal fűszerkeverék
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
3 dl napraforgó olaj
A mártogatóshoz
Elkészítés
A haltepertőhöz
- A tepertőhöz teljesen szálkamentes-, lehetőleg a ponty hasa aljának filéjét használjuk fel. A filét kb. centinyi csíkokra szeljük, a csíkokat 5-6 cm-es darabokra aprítjuk. (Én a hal bőrét is le szoktam vágni, és csak a színhúst használom fel, de ez opcionális.)
- Keverőtálba öntjük a lisztet és a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a pirospaprikát és a hal fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk, majd jó alaposan elkeverjük. A liszt ekkor már rózsaszínű elegyet alkot a többi alkotórésszel.
- A felaprított halat sózzuk, borsozzuk, meghintjük pirospaprikával, majd a paprikás lisztbe tesszük.
- Lehetőleg teflon, magas falú serpenyőben bő olajat forralunk, és a haldarabokat pár perc alatt aranyszínűre sütjük. Ezzel egyidejűleg készítjük el (másik serpenyőben) a sült hagymát. A hagymát tisztítás után durvára felszeleteljük, közepüket kinyomjuk, így szabályos hagymakarikákat kapunk. A hagymakarikákat a paprikás lisztbe megforgatjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük.
- A kisült halat és hagymakarikákat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk. A majonézbe belereszeljük a 2 gerezd fokhagymát, meghintjük morzsolt oreganoval, majd hozzáadjuk a mézet és az olívaolajat, majd az egészet jól elkeverjük. Egy kellemesen fokhagymás-édeskés mártást kapunk, amely tökéletes kiegészítője lehet a ropogós haltepertőnknek.
- A haltepertőt és a hagymát forrón tálaljuk, puha fehér kenyeret fogyaszthatunk hozzá, és testes száraz vörösborral öblíthetjük le.
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 79
- Össznézettség: 72755
- Feltöltés dátuma: 2011. december 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Beírtam a keresőbe hogy "haltepertő" és megdöbbenésemre a rendszer nem hozott fel találatot, szóval gondoltam felrakom a saját receptemet, melynek alapját Frank Sándortól tanultam. A haltepertőt nálunk Szegeden rendszerint előételként, szegedi halászlé előtt fogyasztják, de főételként is megállja a helyét. Sült hagymakarika helyett tálalhatjuk nyers lilahagymával is. Fontos megemlítenem, hogy az ételünk akkor lesz tökéletes, ha kiváló minőségű magyar fűszerpaprikát és vörös(lila)hagymát használunk fel hozzá, illetve ügyeljünk arra is, hogy forrón tálaljuk. A hal gyorsan megsül, erre ügyeljünk sütésnél! Jó étvágyat kívánok hozzá!