r
Nosalty Logó

Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Mártika és Feri
Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 477 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1912 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    658.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    366 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    311 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1858 micro
  • β-karotin
    4444 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 477 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    176.6 g

Zsír

  • Összesen
    89.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2632.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    511 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    1462 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1243.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2035 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    136 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    7433 micro
  • β-karotin
    17777 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    591 micro
Összesen 1912 kcal
  • 11% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    117 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    426 micro
  • β-karotin
    1018 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk a gyökérzöldségeket, majd a répát karikára, a zellert kis csíkokra vágjuk.
  2. A nyers tüdőről letisztítjuk a hörgőket, hártyákat, a veséről és a szívről a hártyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi a tüdőt, a szívet és a vesét, babérlevéllel, kakukkfűvel, fekete borssal, borókabogyóval, egy kis ecettel, sóval és a karikára, apróra vágott gyökérzöldséggel lassú tűzön puhára főzzük.
  3. Ha megfőtt, és lehűlt, a tüdőt, a szívet és vesét vegyük ki a főzővízből, és a tüdőből a hörgőket, a szívből az ereket eltávolítjuk, majd vágjuk vékony szeletekre.
  4. Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük.
  5. Rántást készítünk. A forró étolajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk egy evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban.
  6. A tűzről félrehúzva felöntjük a tüdő főzőlevével (kb. 1 l) kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük.
  7. Citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Ha szükséges sóval, őrölt borssal ízesítjük. Jól kiforraljuk (kb. 20 perc), végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk.
  8. Zsemlegombóccal tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 50758
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 05.

Ajánló

Kísérő ital: sör. Magyar Elek: ”szeretik a vendéglősök, mert fűszeres és savanykás jellegénél fogva, erősen kívánja a sört, miért is a publikumot könnyen meggondolatlan költekezésre csábítja.”  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
Mártika és Feri 107 recept

Tízóraira és előételnek, önálló vacsorafogásnak is alkalmas a savanyú tüdő. A jó „pájsli pörköltnek” az a titka, hogy addig kell főzni, amíg a tüdődarabok elsüllyednek, s az egyes alkotórészek és a szaft íze már nem különbözik egymástól. Kissé munkaigényes, olcsó és nagyon finom. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...