Szalontüdő zsemlegombóccal 2. - vaddisznó húsából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
188g vaddisznóhús229 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
13g uborka2 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
53 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
477
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
750g vaddisznóhús915 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
50g uborka7 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
2g fekete bors5 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1912
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
43g vaddisznóhús52 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
13.7g sárgarépa5 kcal
-
14.9g zeller5 kcal
-
2.9g uborka0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
-
11.5g tejföl23 kcal
-
4.9g citrom1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
0.3g ecet0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
108
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.1 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 658.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 366 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 311 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 509 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1858 micro
-
β-karotin 4444 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
477
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 176.6 g
Zsír
-
Összesen 89.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2632.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 511 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 1462 mg
-
Nátrium 439 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.1 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1243.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2035 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 136 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 7433 micro
-
β-karotin 17777 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 591 micro
Összesen
1912
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 150.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 426 micro
-
β-karotin 1018 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
108
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db zeller
-
5 dkg uborka
-
3 ek napraforgó olaj
-
2 dl tejföl
-
1 db babérlevél
-
1 ek cukor
-
1 tk fekete bors
-
1 ek ecet
-
4 db borókabogyó
-
1 csokor kakukkfű
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Megtisztítjuk a gyökérzöldségeket, majd a répát karikára, a zellert kis csíkokra vágjuk.
- A nyers tüdőről letisztítjuk a hörgőket, hártyákat, a veséről és a szívről a hártyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi a tüdőt, a szívet és a vesét, babérlevéllel, kakukkfűvel, fekete borssal, borókabogyóval, egy kis ecettel, sóval és a karikára, apróra vágott gyökérzöldséggel lassú tűzön puhára főzzük.
- Ha megfőtt, és lehűlt, a tüdőt, a szívet és vesét vegyük ki a főzővízből, és a tüdőből a hörgőket, a szívből az ereket eltávolítjuk, majd vágjuk vékony szeletekre.
- Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük.
- Rántást készítünk. A forró étolajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk egy evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban.
- A tűzről félrehúzva felöntjük a tüdő főzőlevével (kb. 1 l) kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük.
- Citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Ha szükséges sóval, őrölt borssal ízesítjük. Jól kiforraljuk (kb. 20 perc), végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk.
- Zsemlegombóccal tálaljuk.
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 50758
- Feltöltés dátuma: 2011. február 05.
Ajánló
Kísérő ital: sör. Magyar Elek: ”szeretik a vendéglősök, mert fűszeres és savanykás jellegénél fogva, erősen kívánja a sört, miért is a publikumot könnyen meggondolatlan költekezésre csábítja.”
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
Tízóraira és előételnek, önálló vacsorafogásnak is alkalmas a savanyú tüdő. A jó „pájsli pörköltnek” az a titka, hogy addig kell főzni, amíg a tüdődarabok elsüllyednek, s az egyes alkotórészek és a szaft íze már nem különbözik egymástól. Kissé munkaigényes, olcsó és nagyon finom. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható.